У п. 4 П(С)БО 16 визначено, що нормальна потужність - це очікуваний середній обсяг діяльності, що може бути досягнутий за умов звичайної діяльності підприємства протягом кількох років або операційних циклів з урахуванням запланованого обслуговування виробництва.
Величина нормальної виробничої потужності визначається підприємством самостійно.
За умовами запитання слід окремо визначити кількість фасованого борошна та кількість фасованих круп за умови нормальної потужності обладнання, на якому випускається ця продукція.
Спочатку слід визначити нормальну потужність борошномельного обладнання, на якому здійснюється помел борошна, за умови його повного завантаження протягом всього робочого часу та експлуатації згідно з технічною документацією до обладнання. Дані для розрахунку беруться з технічної документації обладнання, а якщо їх немає, можна створити комісію та провести заміри нормальної потужності виробництва за день, кілька днів або місяць. Результати таких замірів рекомендуємо оформити відповідним актом у довільній формі, який підписується членами комісії та затверджується керівником підприємства.
Так само визначається нормальна потужність фасувального обладнання, з урахуванням обсягів надходження борошна з помелу за умови нормальної потужності борошномельного обладнання.
Нормальна потужність всього комплексу обладнання буде визначатись за найменшою потужністю – або борошномельного, або фасувального обладнання. Іншими словами, якщо ваше фасувальне обладнання здатне розфасувати більшу кількість борошна, ніж його здатне виробляти борошномельне обладнання, то нормальна потужність фасувального обладнання буде обмежена нормальною потужністю борошномельного. І навпаки.
Наприклад, виробництво фасованого борошна ведеться щодня без вихідних, обладнання працює з 9-00 до 17-00 без перерви. У технічній документації немає даних про нормальну потужність обладнання, тож протягом п’яти днів проводилися заміри роботи обладнання за умови його штатної роботи без аварій, простоїв та інших втрат продуктивності. Щоденні результати замірів обсягів виробництва борошна в кг (цифри умовні): 9500, 9660, 10150, 10090, 9960 кг. Середньоденна нормальна потужність борошномельного виробництва склала: (9500 + 9660 + 10150 + 10090 + 9960)/5 = 9872 кг. Можна округлити цей показник, наприклад, до 9800 кг.
Заміри роботи фасувального обладнання (без обмеження кількості не фасованої продукції, тобто під час замірів, обладнання працює на повну потужність) показали, що середньоденна потужність фасування складає 15000 кг. Але, оскільки середньоденне нормальне надходження не фасованої продукції складає 9800 кг, то і нормальна потужність фасування також визнається на рівні 9800 кг.
У такі ж два етапи визначається і нормальна потужність виробництва та фасування круп.
Результати цієї роботи, дані технічної документації та актів замірів нормальної потужності будуть підставою для наказу керівника по підприємству, яким і буде затверджено величину нормальної потужності. Якщо відбудуться зміни в обладнанні, які вплинуть на його продуктивність, величину нормальної потужності слід буде переглянути.
Увага!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook
Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!
Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.
Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс
Передплатити