• Посилання скопійовано

Які наслідки того, що ФОП вчасно не повідомив ДПС про зміну місця реєстрації?

Фізособа була зареєстрована у м. Київ, за цією ж адресою зареєструвалася як ФОП на єдиному податку. Далі ФОП фактично проживав в м. Київ і там провадив свою діяльність. З особистих причин в 2020 році ФОП змінив місце реєстрації на інше місто, а заява про зміну місця реєстрації ФОП не було подана. Якщо зараз подати заяву про зміну місця реєстрації, то які будуть наслідки?

Оскільки в питанні не вказано, платником ЄП якої групи єпідприємець, розглянемо всі три.

ФОП платники ЄП І та ІІ групи при зміні податкової адресимають подати заяву не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни (пп. 298.5 ПКУ). 

А ФОП – платники ЄП ІІІ групи подають заяву про зміну податкової адреси не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни (абзац 1 пп. 298.6 ПКУ).

До заяви включаються відомості (за наявності) про зміну податкової адреси суб’єкта господарювання.

Звертаємо увагу, що перебіг вказаних строків, який був призупинений до 01.08.2023 року, відновлений (пп. 69.9 підрозділ 10 розділ ХХ ПКУ). 

ФОПи несуть відповідальність відповідно до ПКУ за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій (пп. 300.1 ПКУ). При цьому положеннями ПКУ не передбачена відповідальність за неподання ФОПами І та ІІ групи на ЄП заяви у разі зміни його податкової адреси.

Далі розглянемо песимистичний варіант, який може трапитися. У разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником ЄП І-ІІІ груп вимог, встановлених главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу XIV ПКУ, то за їх рішенням, що приймається на підставі акта перевірки,проводиться анулювання реєстрації підприємця з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку ФОП має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом (абз. 1 п. 299.11 ПКУ).

Крім того, ФОП, змінивши місце реєстрації, мав стати на облік у новій податковій, подавати до неї відповідно до обраної групи декларацію та сплачувати ЄП. Зауважимо, що сплачувати ЄП ФОП мав за попереднім місцезнаходженням лише до закінчення поточного бюджетного року, в даному випадку до кінця 2020 року.

Так, згідно з пп. 122.1 ПКУ несплата (неперерахування) або сплата (перерахування) не в повному обсязі фізичною особою – платником єдиного податку, визначеною пп. 1 і пп. 2 пп. 291.4 ПКУ, авансових внесків єдиного податку в порядку та у строки, визначені ПКУ, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50% ставки єдиного податку, обраної платником єдиного податку відповідно до ПКУ.

ФОПу ІІІ групи на ЄП за несвоєчасну сплату єдиного податку ФОП загрожує штраф у розмірі, передбаченому пп. 124.1 ПКУ:

  • 5% суми податкового боргу — при простроченні до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання;
  • 10% суми податкового боргу — якщо сплату прострочено більше ніж на 30 календарних днів.

Крім цього, ФОП, який прострочив сплату ЄП, має сплатити пеню, визначену ст. 129 ПКУ. 

За неподання або несвоєчасне подання податкової декларації тягне за собою накладення штрафу в розмірі 340 грн. За ті самі дії, вчинені протягом року, коли було застосовано штраф за таке порушення, - 1020 грн (пп. 120.1 ПКУ).

Отже, уникнути штрафів за вчинені порушення ФОП не зможе, незалежно від того, чи подасть він заяву про зміну місця реєстрації до податкової зараз, чи це порушення виявлять контролюючі органи під час перевірки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь