• Посилання скопійовано

Чи можна сплатити фізособі-нерезиденту за послуги, якщо вона не має РНОКПП?

ТОВ отримало консалтингові послуги від ФО-нерезидента, який не має РНОКПП. Сума – 3000 євро, що менше 400 тис. грн. Як провести оплату за такі послуги та звітувати за відсутності РНОКПП у ФО-нерезидента? Чи можливо здійснити оплату через рахунки ТОВ у платіжних системах Revolut або Payoneer? Чи можливо здійснювати оплату від ТОВ для фізособи або ФОП (резидента з РНОКПП) на рахунок у платіжних системах Revolut або Payoneer?

Виплата доходу ФО-нерезиденту без наявності у неї РНОКПП не передбачена українським законодавством.

Відповідно до пп. 70.12 ПКУ реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті) використовуються органами державної влади та органами місцевого самоврядування, юридичними особами незалежно від організаційно-правових форм, включаючи НБУ, банки, інші фінансові установи, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей, біржі, особами, які провадять незалежну професійну діяльність, фізичними особами – підприємцями, а також фізичними особами в усіх документах, які містять інформацію про об’єкти оподаткування фізичних осіб або про сплату податків, зокрема, у разі:

  • виплати доходів, з яких утримуються податки згідно із законодавством України. Фізичні особи зобов’язані подавати інформацію про реєстраційний номер облікової картки юридичним та фізичним особам, що виплачують їм доходи;
  • сплати фізичними особами податків і зборів (ЗІР категорія 107.03).

Тобто, якщо дохід виплачується, то саме РНОКПП дозволяє ідентифікувати ФО-нерезидента та показати його дохід у 4ДФ. Відмовитися від РНОКПП у нерезидента можливості немає (ЗІР категорія 116.10).

Документи, пов’язані з проведенням операцій, передбачених пп. 70.12 ПКУ, у яких не вказано РНОКПП або серії та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття РНОКПП та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті), вважаються оформленими з порушенням вимог законодавства України (пп. 70.13 ПКУ).

ТОВ може виплатити дохід фізособі-нерезиденту, але тільки після отримання нею РНОКПП.

Щодо платіжних систем Revolut або Payoneer, то порядок їх використання не регламентовано НБУ і вони не зареєстровані в Україні. Перелік усіх платіжних систем, відомості про які внесено до Реєстру платіжних систем, розміщено за посиланням.

ЗІР категорії 104.04 та 107.01.03 містить консультації щодо визнання доходу українського ФОП при використанні даних систем, але офіційних роз’яснень щодо того як використовувати та чи правомірно проводити розрахунки на території України НБУ не надано.

Зауважимо, що згідно з ч. 2 ст. 5 Закону про валюту і валютні операції усі розрахунки на території України проводяться виключно у гривні, крім розрахунків за:

  • операціями зі здійснення іноземних інвестицій та повернення іноземному інвестору прибутків, доходів (у тому числі дивідендів) та інших коштів, одержаних на законних підставах у результаті здійснення іноземних інвестицій;
  • операціями банків з надання банківських та інших фінансових послуг на підставі банківської ліцензії;
  • операціями з надання фінансових послуг, визначених п. 1 - 5 ч.2 та ч. 3 ст. 9 Закону про валюту та валютні операції, що надаються небанківськими фінансовими установами та операторами поштового зв’язку, які мають ліцензію Національного банку України на здійснення валютних операцій;
  • операціями з розміщення, виплати грошового доходу та погашення облігацій, казначейських зобов’язань України, номінованих в іноземній валюті, якщо це передбачено проспектом цінних паперів (умовами їх розміщення);
  • операціями з купівлі-продажу державних цінних паперів, номінованих в іноземній валюті, якщо ініціатором або отримувачем за такою валютною операцією є банк;
  • іншими операціями, визначеними Митним кодексом України та (або) нормативно-правовими актами НБУ.

Тому оплата ФОПам та фізособам-резидентам на території України не може бути проведена у валюті за допомогою систем Revolut або Payoneer.

А щодо оплати нерезиденту та порядку внесення коштів з використанням Revolut або Payoneer необхідно звернутися з запитом безпосередньо до НБУ.

***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Код ЄДРПОУ та печатка в наказах керівника підприємства
    Чи обов'язково у всіх наказах керівника підприємства вказувати код ЄДРПОУ підприємства? Чи достатньо того, що код ЄДРПОУ міститься на печатці підприємства, що стоїть на наказі? Якщо код ЄДРПОУ раніше не вказували у наказах, чи можна його дописати від руки?
    27.06.2024236
  • Цільове фінансування на придбання автомобіля для благодійної організації
    Благодійна організація хоче купити автомобіль для своїх потреб. З цією метою донор – юрособа перерахує кошти на рахунок БО. Які потрібні документи від БО для здійснення платежу та яке повинне бути призначення платежу для того, щоб БО могла використати всі 100% коштів на купівлю авто? Який буде бухоблік у сторін та яке оподаткування у донора?
    26.06.202420
  • Допомога на поховання дитини: як оформити?
    Працівниця народила і дитина наступного дня померла, їй видали свідоцтво про смерть. Як оформити допомогу на поховання?
    21.06.202425
  • Чи можна сплатити фізособі-нерезиденту за послуги, якщо вона не має РНОКПП?
    ТОВ отримало консалтингові послуги від ФО-нерезидента, який не має РНОКПП. Сума – 3000 євро, що менше 400 тис. грн. Як провести оплату за такі послуги та звітувати за відсутності РНОКПП у ФО-нерезидента? Чи можливо здійснити оплату через рахунки ТОВ у платіжних системах Revolut або Payoneer? Чи можливо здійснювати оплату від ТОВ для фізособи або ФОП (резидента з РНОКПП) на рахунок у платіжних системах Revolut або Payoneer?
    20.06.202424
  • Чи може благодійна організація безоплатно надати ТОВ портативні зарядні станції?
    Благодійна організація (БО) отримала 10.02.2023 р. гуманітарну допомогу (портативні зарядні станції) від нерезидента, також є декларація про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою. Неприбуткова організація в реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги не зареєстрована. Гуманітарна допомога була разовою. Портативні станції передані безоплатно військовим частинам ЗСУ в 2023 р. та в 2024 р. Чи може БО надати безоплатно портативні станції, які залишились, ТОВ на загальній системі оподаткування або залишити собі?
    20.06.202434