• Посилання скопійовано

Як оподатковується спеціальна бюджетна дотація за утримання великої рогатої худоби (корів)?

Підприємство - платник податку на прибуток отримало державну допомогу на утримання корів у 2023 р. Чи є сума цієї допомоги об'єктом оподаткування податком на прибуток?

Бюджетна дотація надається з метою підтримки рівня платоспроможного попиту українських споживачів продукції тваринництва та запобігання виникненню збитковості українських виробників такої продукції (ст. 15 Закону № 1877). 

Порядком № 918 визначено процедуру отримання коштів та не ідентифіковано напрямки використання. Ці кошти є компенсацією вже понесених витрат підприємством або витрат, що будуть понесені в межах господарської діяльності, зокрема, щодо утримання худоби. При ідентифікації витрат все залежить від дати отримання дотації та технологічного процесу. В підсумку таке фінансування має підтримати виробника.

Відповідно до п. 19 НС(П)БО 15 цільове фінансування для компенсації витрат (збитків), яких зазнало підприємство, та фінансування для надання підтримки підприємству без установлення умов його витрачання на виконання у майбутньому певних заходів визнаються дебіторською заборгованістю з одночасним визнанням доходу.

Відображення в обліку буде наступним:

  • Д-т 31 К-т 48 – отримано спеціальну бюджетну дотацію за утримання худоби.
  • Д-т 48 К-т 718 – визнано доходи.

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які визначені відповідними положеннями ПКУ (пп. 134.1.1 ПКУ).

ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на суму бюджетної дотації. Перехідними положеннями також не визначено, що така отримана бюджетна дотація звільняється від оподаткування податком на прибуток.

Тому в зазначеному випадку підприємство оподатковує отриману спеціальну бюджетну дотацію на загальних підставах. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Взаємозалік розрахунків за умови, що постачальник та покупець одна особа
    ТОВ – платник податку на прибуток та ПДВ планує зробити залік взаєморозрахунків з фізичною особою, що є постачальником та покупцем для ТОВ. За яких умов та як оформити даний залік?
    25.07.202441
  • Які наслідки того, що ФОП вчасно не повідомив ДПС про зміну місця реєстрації?
    Фізособа була зареєстрована у м. Київ, за цією ж адресою зареєструвалася як ФОП на єдиному податку. Далі ФОП фактично проживав в м. Київ і там провадив свою діяльність. З особистих причин в 2020 році ФОП змінив місце реєстрації на інше місто, а заява про зміну місця реєстрації ФОП не було подана. Якщо зараз подати заяву про зміну місця реєстрації, то які будуть наслідки?
    15.07.202480
  • Критерії контрольованих операцій
    Підприємство викупило у іноземної компанії 99,8% СК українського ТОВ (850 тис. грн), викупило у іноземних компаній акції українського ПрАТ, які становили 48,7% СК ПрАТ (278 тис.грн), уклало договір щодо переведення на підприємство боргу іншого ТОВ перед нерезидентом за кредитними договорами на загальну суму 934,5 млн грн. Підприємство не є учасником МГК. Чи є ці операції контрольованими?
    03.07.202458
  • Ребрендинг рекламного та холодильного обладнання, яке надається в оренду іншим особам
    Підприємство – виробник кондитерської продукції, має ліцензовану торгову марку та логотип. Продукція продається ФОПам, яким надавались в оренду вивіски та холодильне обладнання з цим логотипом. Тепер підприємство хоче змінити логотип та торгову марку. Що робити з обладнанням, яке зі старим логотипом? Вивіски на 112 рахунку, метод амортизації - 100%. Чи можна здавати в оренду нові вивіски без логотипу, зі словами «Торти» або «Кав’ярня» та як це вплине на витрати підприємства? Як це оформити?
    01.07.202453
  • Код ЄДРПОУ та печатка в наказах керівника підприємства
    Чи обов'язково у всіх наказах керівника підприємства вказувати код ЄДРПОУ підприємства? Чи достатньо того, що код ЄДРПОУ міститься на печатці підприємства, що стоїть на наказі? Якщо код ЄДРПОУ раніше не вказували у наказах, чи можна його дописати від руки?
    27.06.20241 372