• Посилання скопійовано

Оформлення зарахування передоплати в рахунок іншої поставки

Підприємство отримало передоплату за газ скраплений. Але відвантажило меншу кількість, ніж на яку отримало передоплату. Залишок передоплати за усною домовленістю зараховується в рахунок наступної поставки газу. Але ціна наступної поставки - інша. На дату відвантаження склали РК на зміну ціни (нульовий). Але на погляд податкової служби таке зарахування передоплати не підтверджене. Як оформити зарахування?

Постачання товару (газу скрапленого) здійснюється за договором між постачальником і покупцем. Тож договором визначається і ціна товару, особливості її встановлення, зміни. 

Тому саме в договорі і слід обумовлювати особливості документування зміни ціни.

Причому варіанти можуть бути різні.

Наприклад, договором може встановлюватися, що ціна кожної партії газу визначається в рахунку, який постачальник надає покупцеві. Оплата покупцем такого рахунку підтверджує, що покупець погоджується з ціною. 

Тож якщо залишається залишок передоплати з попередньої партії, зарахування такої передоплати в рахунок наступної партії також може оформлятися рахунком на оплату такої наступної партії. Наприклад, виписується рахунок на всю вартість наступної партії, в якому виводиться загальна сума. Далі наступним рядком зазначається щось на кшталт: «Залишок попередньої оплати за рахунком [таким-то від такої-то дати], яка зараховується в рахунок постачання газу, який оплачується за цим рахунком» і зазначається сума залишку передоплати. І, нарешті, в останньому рядку наводиться сума до оплати – загальна сума за рахунком за мінусом залишку попередньої оплати. 

Якщо газ спершу відвантажується, що підтверджується первинним документом (актом чи накладною), то в такому первинному документі може бути зазначено, подібно до рахунку, загальну вартість поставленого газу, залишок попередньої оплати, яка зараховується в рахунок поточної поставки і далі сума, яку слід оплатити.

Інший варіант – ціну кожної партії погоджують додатковою угодою до основного договору. В такому разі в кожній такій угоді прописують про зарахування залишку попередньої оплати в рахунок поставки газу за такою додатковоюугодою, там же окремо зазначають про суму, яку слід оплатити за мінусом зарахованої попередньої оплати.

Можуть бути й інші варіанти, залежно від особливостей кожної конкретної ситуації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202418
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202437
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202435
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202435
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024133