• Посилання скопійовано

Відтермінування трустроку повернення ПФД, виданої працівнику

24.02.2022 р. працівнику виплачена ПФД - 30 000 грн, повернення передбачалося здійснювати з вересня 2022 р. шляхом утримання із зарплати. Але керівник вирішив, що працівник може почати повертати кошти після завершення воєнного стану. Працівник написав заяву про відтермінування сплати позики. Які наслідки, якщо погашення почнеться після завершення воєнного стану і період погашення, вказаний в договорі вже сплив?

Поворотна фінансова допомога – сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення (пп. 14.1.257 ПКУ). 

Правовою основою для отримання ПФД є договір позики, відносини за яким регулюються статтями 1046 – 1053 ЦКУ. Відповідно до ст. 1046 ЦКУ за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов’язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості (ст. 1046 та ст. 1049 ЦКУ).

Крім того, у договорі визначаються строк дії договору та строк (термін) виконання зобов’язання (ст. 530, ст.631 ЦКУ). 

Сума ПФД, що отримав працівник на підставі укладеного договору позики, протягом строку його дії, тобто часу, упродовж якого він має її повернути, не оподатковуватиметься ПДФО згідно з пп. 165.1.31 ПКУ. Не оподатковується вона і ВЗ або ЄСВ. 

Але якщо працівник у визначений договором строк не повертає ПФД, то така сума оподатковується ПДФО, у разі анулювання (прощення) боргу кредитором до закінчення строку позовної давності (пп. «д» пп. 164.2.17 ПКУ) або - у разі спливу строку позовної давності (пп. 164.2.7 ПКУ).

Позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки (ст. 257 ЦКУ). Перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила. 

Тобто, якщо в договорі позики було зазначено певну дату її повернення (цілком або частками), то порушення боржником строку такого повернення означає початок перебігу строку давності. 

Наприклад, якщо перебіг позовної давності почнеться з 01.09.2023 р., то ще протягом 3-х років цей строк спливатиме. І, якщо його не буде подовжено, спливе такий строк давності 01.09.2026 р. Саме тоді у працівника підприємства (якщо борг не буде повернений або прощений раніше) виникне оподаткований дохід. 

Продовження працівнику строку повернення ПФД на термін до завершення воєнного стану є законним, якщо оформлюється укладанням додаткової угоди до договору позики. 

В додатковій угоді має бути вказана конкретна дата нового строку повернення позики, а не просто «після скасування воєнного стану». Бо через невказаний строк погашення позики податківці можуть визнати позику безповоротною фінансовою допомогою.

Таке продовження не тягне за собою жодних податкових наслідків. 

В бухобліку виникає потреба в дисконтуванні виданої позики працівнику, оскільки вона стає довгостроковою (абз. 2 п. 12 П(С)БО 10 та п. 9 П(С)БО 11). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202417
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202437
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202432
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202435
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024133