• Посилання скопійовано

Оформлення збору коштів для ЗСУ

Як ТОВ та ФОП на ЄП групи 3 документально оформити збір коштів від клієнтів на ЗСУ готівкою або з картки клієнта в клініці?

Публічний збір благодійних пожертв

Якщо ТОВ чи ФОП планують збирати кошти від клієнтів на потреби ЗСУ, то такі операції з точки зору чинного законодавства належать до такого поняття, як публічний збір благодійних пожертв. 

Врегульовано такі операції Законом про благодійність.

Публічний збір добровільних пожертв — це добровільний збір цільової допомоги у формі коштів або майна серед невизначеного кола осіб, для досягнення цілей, визначених Законом про благодійність (див. ч. 2 ст. 3 та ч. 1 ст. 7 цього Закону), — освіта, охорона здоров'я, соціальний захист, спорт, сприяння обороноздатності тощо.

Детально це питання ми розглядали тут.

 

Укладення договору з Міноборони чи благодійною організацією

Відповідно до ч. 8 ст. 7 Закону про благодійність публічний збір благодійних пожертв для забезпечення бойової, мобілізаційної готовності, боєздатності та функціонування ЗСУ здійснюється особами, зазначеними у частинах другій-п’ятій цієї статті, згідно з нормами Порядку № 451 (Порядок здійснення публічного збору благодійних пожертв для забезпечення бойової, мобілізаційної готовності, боєздатності та функціонування Збройних сил України, затверджений постановою КМУ від 30.06.2015 р. №451).

Якщо поєднати норми ч. 2 – 5 ст. 7 Закону про благодійність та Порядку № 451, отримаємо такі особливості збирання благодійних пожертв.

Є два варіанти публічного збирання благодійних пожертв.

За першим ТОВ чи ФОП має укласти договір доручення чи комісії з благодійною організацією на збирання пожертв і зібрані таким чином пожертви передати благодійній організації. А вже остання передасть зібране Міноборони, на підставі договору з Міноборони.

За другим збирач пожертв (ТОВ чи ФОП) укладає договір доручення чи комісії на збирання пожертв безпосередньо із Міноборони. Зібрані за таким договором кошти передаються Міноборони.

Якщо укладається договір з благодійною організацією (за першим варіантом), то згідно з ч. 4 ст. 7 Закону про благодійність, то в ньому визначають, зокрема:

  • цілі збору коштів або іншого майна;
  • місце збору коштів або іншого майна;
  • строк збору коштів або іншого майна;
  • порядок їх цільового використання;
  • порядок обліку та звітності;
  • відповідальність особи, яка здійснює публічний збір благодійних пожертв, перед бенефіціаром і благодійниками у разі порушення контракту (договору) або порядку використання таких пожертв.

Таким чином, саме в договорі має зазначатися, як мають збиратися кошти від клієнтів, як оформлятися. 

Якщо укладається договір за другим варіантом (з Міноборони), договір має визначати (див. п. 7 Порядку № 451):

  • цілі збору благодійних пожертв;
  • місце збору благодійних пожертв;
  • строк збору благодійних пожертв;
  • порядок їх цільового використання;
  • порядок обліку, звітності;
  • порядок зарахування коштів на спеціальні реєстраційні рахунки Міноборони;
  • відповідальність особи, яка здійснює публічний збір благодійних пожертв, перед Міноборони в разі порушення умов договору або порядку використання таких пожертв.

В п. 5 Порядку № 451 розглянуто особливості збору благодійних пожертв готівкою в скриньки. Детально ці особливості ми розглянули тут. У разі збирання коштів у скриньки їх розкриття здійснюється комісією, склад якої затверджується ТОВ, ФОП, і оформляється актом розкриття. На підставі акту кошти пожертви оприбутковуються в касі ТОВ, що оформляється прибутковим касовим ордером. У ФОП каси немає, тому отримані на підставі акта кошти він може відразу внести на свій рахунок, з якого перерахувати на рахунок Міноборони, або відразу перерахувати на рахунок Міноборони.

Але договором з Міноборони чи з благодійною організацією може визначатися й інший порядок.

Наприклад, збирач пожертви може виписувати рахунок на власні послуги, де окремим рядком зазначати суму пожертви. За таким рахунком клієнт оплачує одночасно як послуги, так і суму пожертви. Або може виписувати окремий рахунок на суму пожертви. Тоді клієнт оплачує за таким рахунком суму пожертви.

В договорі також може визначатися, що пожертва отримується від клієнтів готівкою та/або безготівковим перерахуванням з картки клієнта на рахунок збирача пожертви. В договорі може зазначатися, що якщо кошти отримуються готівкою, то збирач пожертви має видати отримувачу, приміром, чек РРО чи квитанцію ПКО. 

 

Чи може ФОП на ЄП групи 3 збирати пожертви

Це питання ми детально проаналізували тут.

На погляд податкової, ФОП не може збирати такі пожертви, збирати пожертви може тільки фізична особа. Ми з таким висновком не згодні і власні аргументи навели в матеріалі за наведеним вище посиланням. 

Але ми розуміємо, що якщо ФОП всупереч думці податкової почне збирати пожертви, це може призвести до конфліктної ситуації. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати ІПК. Або взагалі не збирати пожертви через ФОП.

Якщо ФОП таки почне збирати пожертви, податкова може вважати, що ці пожертви отримані не ФОП, а фізособою.

Але зібрані фізособою кошти податкова може прирівняти до доходів фізособи, в такому разі за наслідками року, в якому зібрані пожертви, потрібно буде подати до податкової декларацію і з суми отриманих пожертв сплатити ПДФО 18% і ВЗ 1,5%.

Щоб уникнути оподаткування, фізособа може зареєструватися волонтером. В такому разі зібрані кошти не будуть оподатковуваним доходом, якщо виконані умови п. «б» пп. 165.1.54 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    Сьогодні 11:324
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202426
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202423
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202423
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024128