• Посилання скопійовано

Нез’ясовані поповнення мобільного рахунку підприємства: які дії?

Під час звірки з мобільним оператором було виявлено поповнення рахунку підприємства від невстановлених осіб. Мобільний оператор зареєстрував ПН на ці поповнення, які були включені до податкового кредиту з ПДВ, і в обліку вникло кредитове сальдо на субрахунку 6442. Як врегулювати цю ситуацію в обліку? Чи є право на податковий кредит?

В рамках договору про надання мобільних послуг оператор мобільного зв’язку виставляє рахунок, у якому наводиться інформація про обсяг отриманих підприємством мобільних послуг та про надходження оплат. 

Згідно з цим рахунком проводяться в обліку витрати на мобільний зв’язок в сумі вартості наданих пакетів послуг та інших послуг згідно з договором. 

Також згідно з рахунком звіряються оплати підприємства за мобільний зв’язок. У рахунку повинні бути наведені всі оплати, в тому числі і таким чином, як описано у запитанні – перерахуванням решти при здійсненні розрахункової операції. При цьому зараховані кошти належать працівнику.

Найчастіше працівники, які користуються корпоративним мобільним зв’язком, можуть самостійно вносити оплату за послуги зв’язку, які надаються їхньому роботодавцю. Облік таких оплат залежатиме від наявності належних розрахункових документів. 

Наприклад, якщо працівник поповнив корпоративний мобільний рахунок  шляхом перерахування коштів через ПТКС (програмно-технічний комплекс самообслуговування), по суті – своїх власних коштів, то у нього повинен бути чек терміналу (або чек РРО, якщо це здійснюється, наприклад, через касу магазину тощо), у якому буде зазначено таке перерахування. На нашу думку, такий чек є достатньою підставою для відшкодування працівнику витрачених коштів. Для цього працівник повинен надати авансовий звіт з додаванням до нього чека термінала або РРО, за яким будуть здійснені такі записи: Дт 631 (аналітика щодо оператора зв’язку) Кт 372 (аналітика щодо працівника).

Відшкодування працівникові витрачених коштів через касу або шляхом перерахування коштів на його банквський рахунок відображається записом: Дт 372 Кт 301, 311.

Якщо розрахункових документів (чеку терміналу або РРО) немає (вони були втрачені, не видавалися продавцем або ПТКС видав документ незатвердженої форми), відшкодувати працівнику витрати на оплату мобільного зв’язку не буде можливості. Така ж сама ситуація виникає і тоді, коли не встановлена особа того, хто поповнив рахунок. Така оплата відноситься до складу доходів підприємства бухгалтерським записом: Дт 631 (аналітика щодо оператора зв’язку) Кт 718 або 719 (на вибір підприємства).

Право на податковий кредит з ПДВ на всю вартість отриманих послуг зв’язку зберігається та визнається на підставі податкової накладної від оператора, зареєстрованої у встановленому порядку в ЄРПН. Той факт, що оплату здійснила інша особа, не скасовує право підприємства на податковий кредит з ПДВ. У ІПК від 01.06.2018 р. №2417/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці зазначили, що податкова накладна за операцією з постачання товарів/послуг повинна складатися і реєструватися в ЄРПН особою, яка здійснює постачання таких товарів/послуг, на особу, якій здійснюється постачання товарів/послуг, та за конкретною господарською операцією з постачання товарів/послуг. Тобто незалежно від того, хто здійснює оплату за поставлені товари/послуги, податкова накладна повинна бути складена безпосередньо на ту особу, яка є покупцем/отримувачем таких товарів чи послуг. Ми коментували цю ІПК тут.  Отже, на підставі таких ПН від оператора мобільного зв’язку правомірно було включено суми ПДВ до складу податкового кредиту.

Схема бухгалтерських записів може бути такою – див. таблицю

Операція

Дт

Кт

Сума

Здійснено оплату невстановленою особою – за даними акта звірки

371

718 / 719

120,00

Відображено право на податковий кредит – на дату оплати

6442

6441

20,00

Включено до податкового кредиту податкову накладну, зареєстровану оператором

641/ПДВ

6442

20,00

Отримано послуги зв’язку – за актом або рахунком

92

631

100,00

Списано підтверджений податковий кредит

6441

631

20,00

Зараховано заборгованість

631

371

120,00

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202410
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202427
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202427
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202428
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024130