• Посилання скопійовано

За якими цінами можна відпускати товар ФОПу, який є одночасно директором постачальника?

Директор ТОВ, яке здійснює гуртову торгівлю непродовольчими товарами, одночасно зареєстрований як ФОП на ІІ групі ЄП з такою ж діяльністю. За якими цінами можна відпускати товар ФОПу, враховуючи, що підприємство має кілька цін на один товар, залежно від обсягів купівлі цього товару покупцем?

Чи можна з ФОП – директором укласти договір поставки?

Відповідно до ст. 204 ЦКУ правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

При цьому нормами ч. 12 ст. 39 Закону №2275  передбачено, що договір, який укладається з членом виконавчого органу товариства, від імені товариства підписує особа, уповноважена на таке підписання загальними зборами учасників.

Посадовими особами товариства є члени виконавчого органу, наглядової ради, а також інші особи, передбачені статутом товариства (ч. 1 ст. 42 Закону № 2275).

Виконавчий орган товариства є одноосібним. Назвою одноосібного виконавчого органу є "директор", якщо статутом не передбачена інша назва (ч. 4 ст. 39 Закону №2275).

У ч. 5 ст. 40 Закону №2275 зазначено, що член виконавчого органу товариства без згоди загальних зборів учасників або наглядової ради товариства, а член наглядової ради товариства – без згоди загальних зборів учасників не може, зокрема:

  • здійснювати господарську діяльність як ФОП у сфері діяльності товариства;
  • бути членом виконавчого органу або наглядової ради іншого суб'єкта господарювання, що здійснює діяльність у сфері діяльності товариства.

Порушення вказаних вище обов'язків є підставою для розірвання товариством договору (контракту) з такою особою без виплати компенсації (ч. 6 ст. 40 Закону №2275).

Крім того, ч. 3 ст. 42 Закону №2275 встановлено, що конфліктом інтересів є конфлікт між обов'язком посадової особи діяти добросовісно і розумно в інтересах товариства в цілому та приватними інтересами посадової особи або її афілійованих осіб.

Отже, укласти такий договір із директором ТОВ/ТДВ може, але лише за згодою загальних зборів учасників або наглядової ради товариства. 

 

За якими цінами можна відпускати товар ФОП - директору?

Методологічні засади формування інформації про операції пов'язаних сторін та її розкриття у фінансовій звітності визначено П(С)БО 23.

Відповідно до п. 3 П(С)БО 23 пов'язаними сторонами вважаються:

  • підприємства, які перебувають під контролем або суттєвим впливом інших осіб;
  • підприємства і фізичні особи, які прямо або опосередковано здійснюють контроль над підприємством або суттєво впливають на його діяльність, а також близькі члени родини такої фізичної особи.

Перелік пов'язаних сторін визначається підприємством, враховуючи сутність відносин, а не лише юридичну форму (превалювання сутності над формою).

Операції пов'язаних сторін в абз. 5 п. 4 П(С)БО 23 визначені як передача активів або зобов'язань однією пов'язаною стороною іншим пов'язаним сторонам.

Придбання або продаж готової продукції (товарів, робіт, послуг) належать до операцій пов'язаних сторін (пп. 5.1 П(С)БО 23).

Оцінка активів або зобов'язань в операціях пов'язаних сторін здійснюється за методами, перелік яких наведено в п. 6 П(С)БО 23, а саме:

  • порівнюваної неконтрольованої ціни;
  • ціни перепродажу;
  • "витрати плюс";
  • балансової вартості.

За методом порівнюваної неконтрольованої ціни застосовується ціна, яка визначається за ціною на аналогічну готову продукцію (товари, роботи, послуги), що реалізується не пов'язаному з продавцем покупцеві за звичайних умов діяльності (п. 7 П(С)БО 23).

За методом ціни перепродажу застосовується ціна готової продукції (товарів, робіт, послуг) за вирахуванням відповідної націнки (п. 6 П(С)БО 23).

Відповідно до п. 3.1 додатку до П(С)БО 19 справедливою вартістю товарів є ціна їхньої реалізації за вирахуванням витрат на реалізацію та суми надбавки (прибутку), виходячи з надбавки (прибутку) для аналогічної готової продукції та товарів. 

Отже, в ситуації, що розглядається, товар може відпускатися ФОП-директору (за наявності згоди загальних зборів учасників або наглядової ради товариства), за ціною, встановленою, залежно від обсягів купівлі цього товару будь-яким іншим покупцем – не пов’язаною особою, за умови що така ціна дорівнює ціні аналогічних товарів у незалежних постачальників.

Також про постачання товарів за цінами нижчими від цін іншим покупцям читайте тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202413
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202434
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202430
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202433
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024131