• Посилання скопійовано

Списання заборгованості підприємця перед юрособою за отриманою поворотною фіндопомогою

У грудні 2017 р. підприємець-"єдинник" III групи та платник ПДВ отримав поворотну фіндопомогу від юрособи-єдинника. Протягом року він її не повернув, і в IV кварталі 2018 р. включив в дохід єдинника. Зараз сторони бажають списати цю заборгованість фізособи-підприємця перед юрособою. Які наслідки такої операції?

Включення ПФД у дохід після спливу 12 календарних місяців після її отримання

Як зазначають податківці у ЗІР підкатегорії 107.01.03, фізична особа – підприємець – платник єдиного податку, яка отримала поворотну фінансову допомогу (ПФД), не враховує її суму у складі доходу за умови, що повертає таку допомогу протягом 12 календарних місяців з дня її отримання. Сума поворотної фінансової допомоги, неповернутої платником єдиного податку протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, включається до складу доходу такого платника наступного дня після закінчення 12 календарних місяців з дня отримання такої допомоги (відповідь на запитання «Чи включається до складу доходу ФОП – платника ЄП сума отриманої поворотної фінансової допомоги, та не поверненої, якщо нею прийнято рішення про припинення підприємницької діяльності до спливу 12 календарних місяців?»).

За умовами запитання, це було зроблено платником ЄП та ПДВ у четвертому кварталі 2018 р. Таким чином, сума неповерненої ПФД вже була оподаткована єдиним податком відповідно до п. 292.1 ПКУ. Також див. тут.

 

Застосування норми абзацу третього п. 292.3 ПКУ відносно ПФД

Одночасно з нормою п. 292.1  ПКУ для платників ЄП третьої групи та платників ПДВ діє інша норма (абз. 3 п. 292.3 ПКУ): до суми доходу платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість за звітний період також включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

Але як бути, якщо ця заборгованість – це поворотна фіндопомога, яка вже була оподаткована за п. 292.1  ПКУ? Чи потрібно ФОП-єдиннику та платнику ПДВ повторно оподатковувати цю заборгованість при її списанні? Роз’яснень податківців щодо цієї ситуації знайти не вдалося, зокрема, у ЗІР та у формі індивідуальних податкових консультацій.

На нашу думку, можна спиратися на те, що сума ПФД вже була оподаткована у четвертому кварталі 2018 року і тому не підлягає повторному оподаткуванню при її списанні. При цьому варто врахувати принцип презумпції правомірності рішень платника податку в разі, якщо норма закону чи іншого нормативно-правового акта, виданого на підставі закону, або якщо норми різних законів чи різних нормативно-правових актів припускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов'язків платників податків або контролюючих органів, внаслідок чого є можливість прийняти рішення на користь як платника податків, так і контролюючого органу (пп. 4.1.4 ПКУ).

Для впевненості у цьому рішенні радимо отримати від податківців власну ІПК на свою адресу. При цьому не виключено, що відповідь податківців буде надто фіскальною і вони будуть вимагати оподаткувати суму списаної ПФД ще раз. В такому разі можна оскаржити таку ІПК у суді.

Також можна самостійно діяти за принципом пп. 4.1.4 ПКУ і оскаржувати у суді вже результати перевірки, якщо під час перевірки податківці спробують донарахувати єдиний податок та штрафні санкції при списанні ПФД.

Звісно, що фіскальний підхід, а саме включення у дохід ФОП суми ПФД при її списанні, допоможе уникнути претензій податківців під час перевірки, але буде сплачено зайвий податок.

 

Податкові наслідки для підприємства

У бухобліку для юросіб-єдинників прощений борг дебітора не є доходом, а буде відображатися в обліку у складі інших операційних витрат (Дт  944 Кт 377). Це випливає з норм п. 11 П(С)БО 10 та п. 20 П(С)БО 16

Наслідки для ФОП та для підприємства не залежать від того, чи борг буде прощений, чи списаний після спливу строку позовної давності.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Отримано credit memo: як врахувати?
    ТОВ - офіційний представник нерезидента в Україні щодо розповсюдження аудіо та відео-продукції. Протягом 2023 р. перевиконало план щодо підключення до інформаційного ресурсу користувачів. Нерезидент 28.02.2024 р. надав credіt memo ТОВ, що має бути врахований при розрахунку за послуги з нерезидентом у лютому та березні 2024 р. Чи має ТОВ скоригувати фінрезультат за 2023 р., оскільки credit memo за результатами роботи 2023 р.? Чи потрібно нарахувати курсову різницю на дату проведення акту від нерезидента ?
    15.03.202437
  • Придбання нерухомості комунальної власності, у якій вже є орендарі
    Підприємство придбало нежитлову нерухомість на аукціоні. В договорі купівлі-продажу об’єкту малої приватизації вказано, що приміщення надано в оренду до 2028 р. і цей договір чинний і для покупця. Майно перебувало в комунальній власності і передане пкупцю в день укладення договору балансоутримувачем. Як відобразити придбання такої нерухомості в обліку? Коли вводити в експлуатацію, якщо акт прийому-передачі майна від 15.02.2023 р.? Як відображати відносини з орендарем? Чи потрібна додаткова угода до договору оренди?
    14.03.202415
  • Чи включати адмінвитрати при обчисленні вартості видобутої корисної копалини?
    При обчисленні вартості видобутої корисної копалини за розрахунковою вартістю до витрат потрібно включати адміністративні витрати чи ні? Місцеві податківці сказали, що потрібно включати, адже підприємство займається тільки виробництвом каменю та щебеню, тому потрібно включати всі витрати, крім витрат на збут. Сказали, що є роз'яснення ДПС, але ми не знайшли
    11.03.202422
  • Чи є ТОВ контролюючою особою КІК?
    ТОВ 1, платник податку на прибуток, має засновника - фізособу (97%). А ця фізособа є також засновником (51%) ТОВ 2 нерезидента. Хто буде контролюючою особою для ТОВ 2: ТОВ 1 чи фізособа?
    29.02.202431
  • Як оподатковується спеціальна бюджетна дотація за утримання великої рогатої худоби (корів)?
    Підприємство - платник податку на прибуток отримало державну допомогу на утримання корів у 2023 р. Чи є сума цієї допомоги об'єктом оподаткування податком на прибуток?
    12.02.202430