• Посилання скопійовано

Чи можна повернути поворотну фіндопомогу майном?

Директор надав підприємству грошові кошти за договором ПФД. Чи можна повернути таку допомогу технікою, яку підприємство має на балансі?

Згідно з п. 1 ст. 1046 ЦКУ визначено, що за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

Водночас, зобов'язання припиняється зарахуванням зустрічних однорідних вимог, строк виконання яких настав, а також вимог, строк виконання яких не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги (п. 1 ст. 601 ЦКУ).

Тож повернення поворотної фінансової допомоги має відбуватися у грошовій формі, однак при цьому підприємство може здійснити операцію з реалізації обладнання такій фізособі та подальшого проведення взаємозаліку заборгованостей.

При цьому, така операція потрапить під визначення поняття "постачання товарів", яке наведено у пп. 14.1.191 ПКУ. А отже, на договірну вартість такого обладнання (тобто сума фіндопомоги, що буде покрита за рахунок техніки) підприємство нараховує ПЗ з ПДВ, однак не менше за балансову вартість такої техніки (якщо це ОЗ) та вартості придбання (якщо техніка є товаром). Окрім цього за такою операцією складається ПН як на постачання неплатнику ПДФ.

Таким чином, підприємство відображає в обліку реалізацію обладнання записом Дт 361 Кт 712, а при цьому виникає дохід. Одночасно з цим балансова вартість техніки списується до складу витрат записом: Дт 943 Кт 286 (якщо техніка обліковувалася як ОЗ, то вона переводиться на рахунок 286 як необоротний актив, що утримується для продажу).

Після цього складається акт (або доповнення до договору) взаємозаліку заборгованостей, зокрема, заборгованості підприємства перед директором по ПФД, та директора перед підприємством за техніку. В обліку такий взаємозалік відображається записом Дт 685 Кт 361.

Зверніть увагу, що такий варіант неможливий, якщо підприємство є платником ЄП ІІІ групи. У такому випадку розрахунки повинні здійснюватися виключно у грошовій формі, а отже, доведеться отримувати від директора кошти як оплата за техніку і вже після цього повертати йому назад як повернення ПФД.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Отримано credit memo: як врахувати?
    ТОВ - офіційний представник нерезидента в Україні щодо розповсюдження аудіо та відео-продукції. Протягом 2023 р. перевиконало план щодо підключення до інформаційного ресурсу користувачів. Нерезидент 28.02.2024 р. надав credіt memo ТОВ, що має бути врахований при розрахунку за послуги з нерезидентом у лютому та березні 2024 р. Чи має ТОВ скоригувати фінрезультат за 2023 р., оскільки credit memo за результатами роботи 2023 р.? Чи потрібно нарахувати курсову різницю на дату проведення акту від нерезидента ?
    15.03.202436
  • Придбання нерухомості комунальної власності, у якій вже є орендарі
    Підприємство придбало нежитлову нерухомість на аукціоні. В договорі купівлі-продажу об’єкту малої приватизації вказано, що приміщення надано в оренду до 2028 р. і цей договір чинний і для покупця. Майно перебувало в комунальній власності і передане пкупцю в день укладення договору балансоутримувачем. Як відобразити придбання такої нерухомості в обліку? Коли вводити в експлуатацію, якщо акт прийому-передачі майна від 15.02.2023 р.? Як відображати відносини з орендарем? Чи потрібна додаткова угода до договору оренди?
    14.03.202415
  • Чи включати адмінвитрати при обчисленні вартості видобутої корисної копалини?
    При обчисленні вартості видобутої корисної копалини за розрахунковою вартістю до витрат потрібно включати адміністративні витрати чи ні? Місцеві податківці сказали, що потрібно включати, адже підприємство займається тільки виробництвом каменю та щебеню, тому потрібно включати всі витрати, крім витрат на збут. Сказали, що є роз'яснення ДПС, але ми не знайшли
    11.03.202422
  • Чи є ТОВ контролюючою особою КІК?
    ТОВ 1, платник податку на прибуток, має засновника - фізособу (97%). А ця фізособа є також засновником (51%) ТОВ 2 нерезидента. Хто буде контролюючою особою для ТОВ 2: ТОВ 1 чи фізособа?
    29.02.202431
  • Як оподатковується спеціальна бюджетна дотація за утримання великої рогатої худоби (корів)?
    Підприємство - платник податку на прибуток отримало державну допомогу на утримання корів у 2023 р. Чи є сума цієї допомоги об'єктом оподаткування податком на прибуток?
    12.02.202430