• Посилання скопійовано

Відправник товару вимагає відшкодування через пожежу на «Новій пошті»: які наслідки?

Підприємство надіслало покупцю товар через «Нову пошту». До відділення товар надійшов, але покупець його не отримав через пожежу на складі відділення. Відправник надіслав листа «Новій пошті» з вимогою про відшкодування збитків. Які бухгалтерські та податкові наслідки з отримання відшкодування відправником?

Перед тим, як розглядати оподаткування відшкодування пошкодженого відправлення через пожежу на складі відділення «Нової пошти», необхідно ще раз ретельно перечитати умови публічного договору про надання послуг з організації перевезення відправлень (далі – Договір). Оскільки цей договір регулює відносини між Експедитором (ТОВ «Нова пошта») та Замовниками (відправниками або одержувачами відправлення) щодо надання послуг з організації перевезення відправлень на умовах, встановлених Експедитором. 

З одного боку, відповідно до пп. 4.1.2 Договору до обов’язків Експедитора належить забезпечення збереження відправлення з моменту його прийняття для надання послуг до моменту його видачі Одержувачу за умови дотримання Замовником положень Договору та умов надання послуг. 

Відповідальність Експедитора, встановлена пп. 7.2.2 Договору, полягає у повернені Замовнику суми, що дорівнює оголошеній вартості відправлення (але не більше, ніж його фактична вартість), та провізної плати, сплаченої Замовником згідно з відповідною експрес-накладною, у разі повної втрати або пошкодження відправлення з вини Експедитора. У разі повної компенсації оголошеної вартості за пошкоджене відправлення, Замовник повертає Експедитору відправлення, за яке було отримано компенсацію. 

З другого боку, згідно з п. 8.1 Договору сторони не несуть відповідальності за невиконання (неналежне виконання) своїх обов’язків, якщо таке невиконання (неналежне виконання) відбулося внаслідок дії обставин непереборної сили (форс - мажору). 

У п. 8.2 Договору зазначено, що обставинами непереборної сили (форс-мажором) згідно з Договором вважаються, зокрема лиха біологічного, техногенного та антропогенного походження (вибухи, пожежі, масові епідемії, епізоотії, епіфітотії тощо) та інші обставини, що перебувають поза контролем і волею сторін, відбулися після набрання чинності Договором, безпосередньо впливають на дії сторін та унеможливлюють виконання зобов’язань за Договором. 

Час дії форс-мажору продовжує на відповідні строки виконання сторонами своїх зобов’язань за Договором. Належним доказом факту виникнення та існування форс-мажорних обставин є документ, виданий Торгово-промисловою палатою України або регіональними торгово-промисловими палатами (п. 8.4 Договору). 

Тобто, якщо пожежна експертиза дійде висновків, що пожежа на складі відділення «Нової пошти» сталася не з вини цього підприємства чи його відповідальних працівників, то на підставі розділу 8 Договору вважатиметься, що невиконання своїх обов’язків Експедитором відбулося внаслідок дії обставин непереборної сили (форс - мажору), за яке він відповідальності не несе.

Виходячи з викладеного, є сенс дочекатися відповіді на претензію, яку Замовник згідно з пп. 4.4.3 Договору пред'явив Експедитору, та за її змістом визначати податкові наслідки щодо втраченого через пожежу відправлення.  

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202417
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202436
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202432
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202434
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024133