• Посилання скопійовано

Як виправити помилку у розіділі 6 заяви про реєстрацію КОРО?

Допущено помилку в заяві про реєстрацію КОРО форма №1-КОРО, а саме у розділі 6 неправильно вказано кількість аркушів КОРО. Як виправити цю помилку?

Відповідно до п.6 гл.1 розд ІІ Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок книга ОРО повинна бути прошнурована, послідовно пронумерована та мати належним чином установлені засоби контролю, щоб унеможливити розшнурування книги ОРО або вилучення її аркушів без порушення цілісності засобу контролю.

Титульна сторінка книги ОРО має містити дані про суб'єкта господарювання, кількість аркушів, номер установленого засобу контролю та дані про РРО у разі реєстрації книги ОРО на РРО (модифікація, заводський і фіскальний номери, версія програмного забезпечення).

Пунктом 1 гл.2 розд. II Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок визначено у разі зміни даних щодо суб'єкта господарювання, які зазначаються у книзі ОРО (податковий номер або серія та номер паспорта для фізичних осіб, які через релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та мають відмітку в паспорті, найменування (прізвище, ім'я, по батькові)), адреси та/або назви господарської одиниці, де використовується РРО, сфери застосування РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення РРО, а також у разі встановлення розбіжностей чи помилок у записах на титульній сторінці книги ОРО суб'єкт господарювання або представник суб’єкта господарювання здійснює перереєстрацію книги ОРО.

Для цього не пізніше п'яти робочих днів з дня виникнення підстав для перереєстрації суб'єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем реєстрації книги ОРО реєстраційну заяву з позначкою «Перереєстрація» із зазначенням причини перереєстрації та книгу ОРО, яка підлягає перереєстрації.

Після отримання документів посадова особа контролюючого органу не пізніше двох робочих днів з дня подання реєстраційної заяви проводить перереєстрацію книги ОРО шляхом внесення змін до інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС та здійснення відповідних записів на титульній сторінці книги ОРО.

Усі доповнення або виправлення на титульній сторінці книги ОРО засвідчуються підписом посадової особи контролюючого органу, яка здійснила перереєстрацію, та печаткою контролюючого органу.

Таку саму позицію висловила ДПС у своїй консультації ЗІР.

Проте, якщо помилки в заповненні титульної сторінки не було, то немає і підстав виправляти, і даний підхід виправлення є суто формальним.

Виправлення помилки через скасування КОРО не розглядаємо. У Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок не передбачено скасування КОРО при виявленні помилки у кількості сторінок в Формі №1-КОРО.

Зауважимо, що скасування КОРО передбачає одночасне скасування реєстрації РРО.

Законодавство не передбачає відповідальність за таку помилку. Проте незрозуміло, яким чином її будуть трактувати податківці на практиці. За даними заяви та фактично в КОРО «не вистачає» заявлених аркушів і тут все буде залежати від підходу перевіряючого.

На нашу думку, виправлення можливе через перереєстрацію, проте додаткових роз’яснень з цього приводу немає. Тому пропонуємо перед проведенням перереєстрації КОРО узгодити процедуру виправлення з контролюючим органом, який проводив реєстрацію КОРО, а за необхідності отримати ІПК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»