• Посилання скопійовано

Розіграш товарів у магазині на новорічні свята: чек ПРРО

ФОП на ІІ групі ЄП планує розіграш товарів (побутова техніка) у магазині на новорічні свята. Як його провести з дотриманням умов застосування ПРРО? Якщо товари будуть передані покупцеві безоплатно, без застосування ПРРО, то як видати гарантійний талон та чек ПРРО? Чи зможе переможець отримати гарантійний ремонт без чеку? Чи повинні ми видавати гарантійний талон?

ФОП - платник ЄП на ІІ групі як власник товару має право розпоряджатися ним на свій розсуд: роздати, дарувати або продати. Оскільки ФОП сплачує податок не з чистого прибутку, то він не повинен вести облік своїх витрат. Тому безоплатно переданий товар покупцям під час розіграшу в магазині недоцільно показувати в чеку. А раз немає чеку, то немає підстав для видачі гарантійного талону. Відповідно, в подальшому, у разі поломки техніки, особа не зможе скористатися безоплатним ремонтом в сервісному центрі, згідно з Порядком №1251.

Вимогами пп. 296.10 ПКУ та Закону про РРО,  передбачено обов’язковість застосування РРО ФОП ІІ групи, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Згідно з п. 11 ст. 8 Закону №1023,  вимоги споживача щодо технічно складних побутових товарів розглядаються після пред’явлення споживачем розрахункового документа, передбаченого Законом про РРО, та технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу.

Під час продажу товару продавець зобов'язаний видати споживачеві розрахунковий документ встановленої форми (фіскальний чек), що засвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу.

Оскільки ФОП торгує з застосуванням ПРРО, то доцільно в рамках проведеної акції, здійснити продаж товарів за символічною ціною – за 10 коп. чи за 1 грн тощо. Тоді буде підстава для видачі чеку, відповідно видачі гарантійного талону на техніку та відображення такого доходу (продажу) в Книзі доходів.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Експорт та реімпорт товару, який не вдалося доставити іноземному покупцю
    Підприємство відвантажило товар на експорт у травні 2024 р., оформило МД та зареєструвало ПН за нульовою ставкою. Митниця країни покупця не пропустила товар, тому в червні автомобіль повернувся в Україну. При поверненні товару було оформлено МД як ввезення на митну територію України. Чи потрібно реєструвати РК до ПН на повернення? Який бухоблік цієї ситуації?
    19.07.202419
  • Був алкогольний відділ у магазині, а стало кафе-бар: що робити з РРО та алколіцензією?
    ТОВ має ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями у відділі магазину. Тепер замість цього відділу ТОВ планує відкрити кафе-бар. Що для цього потрібно зробити?
    18.07.202424
  • Чи можна проводити через ПРРО готівкову плату за оренду рухомого майна?
    Виробник кондитерської продукції, має ліцензовану торгову марку та логотип. Продукція реалізовується ФОПам, під реалізацію продукції покупцям в оренду надаються вивіски (лайт-бокси) та холодильне обладнання. Це неосновний вид діяльності. Чи можна при оплаті готівкою за послуги оренди використовувати ПРРО?
    16.07.202429
  • Як організувати готівкові операції у мережі торгових точок?
    На підприємстві є декілька структурних підрозділів, які теріторіально віддалені і продають товари з використанням РРО. Каса в офісі недоцільна через територіальну віддаленість підрозділів. На більшості з них організована інкасація виручки до банку. Чи можна на одному з підрозділів (більшого розміру) створити касу, до якої буде здаватись виручка, що перевищує встановлений ліміт каси, з меншого структурного підрозділу?
    01.07.2024455
  • Як виправити помилку у розіділі 6 заяви про реєстрацію КОРО?
    Допущено помилку в заяві про реєстрацію КОРО форма №1-КОРО, а саме у розділі 6 неправильно вказано кількість аркушів КОРО. Як виправити цю помилку?
    13.06.202428