• Посилання скопійовано

Поштова торгівля товарами та РРО: коли формувати чеки та як складати ПН?

ФОП на загальній системі з ПДВ займається виробництвом та продажем навісного обладнання до с/г техніки. Є РРО та готівкова виручка, яка здається в банк. Покупці забирають товар самовивозом або є доставка транспортом ФОП. ФОП хоче відправляти товар Новою поштою накладеним платежем, укладені договори з Новою поштою та НоваПей. При відправці товару складається видаткова накладна і вкладається з товаром у посилку, реєструється ПН на дату видаткової накладної. Які документи ще потрібні при поштовій торгівлі?

Нещодавно податківці надали роз’яснення про застосування РРО у разі поштової торгівлі – див. тут.

Ми коментували його в цій аналітиці.

У даному випадку ФОП уклав два договори – з ТОВ «Нова пошта» як з експедитором про поштове обслуговування та з ТОВ «Нова Пей» про переказ отриманих коштів. Через це у поштовому відділенні «Нової пошти» з покупцем взаємодіють дві різні юридичні особи:

  • ТОВ «Нова пошта» видає йому посилку, але не приймає оплату;
  • ТОВ «Нова пей» приймає оплату як кошти для зарахування на рахунок продавця, але не має стосунку до видачі посилки.

З цієї причини жодна з цих осіб не зобов’язана видавати покупцю фіскальний чек РРО, тому податківці покладають це обов’язок на самого продавця. Ми вважаємо, що це неправильний підхід, про що ми також написали у вищезгаданій аналітиці. Але поки податківці не змінили свою думку, її краще враховувати, щоб уникнути штрафів за незастосування РРО.

У випадках, коли покупець не забирає посилку на пошті, або коли повертає її, податківці радять формувати чек на повернення товару на ту дату, яка зазначена у документах пошти про повернення посилки. Про це вони говорили на зустрічі з бізнесом 22 серпня 2023 року – наш звіт про цю зустріч читайте тут.

Зараз всі моделі РРО та ПРРО підтримують різні форми оплати, в тому числі готівкову і безготівкову форми. В даному випадку чек робиться при формуванні посилки, без отримання будь-якої оплати, тож можна застосовувати якусь іншу форму оплати, наприклад «в кредит». Більш докладну інформацію з цього питання може надати сервісний центр РРО або провайдер ПРРО.

Х-звіт — це звіт, що показує кількість продажів і суми готівкового та безготівкового виторгу з моменту відкриття касової зміни на РРО. Друкувати його можна необмежену кількість разів, щоб звірити суму готівки у касі. Тож якщо при формуванні посилок буде обиратись форма оплати «в кредит», а при готівкових оплатах – «готівка», то сума готівки на місці розрахунків повинна дорівнювати обсягу операцій з формою оплати «готівка» в Х-звіті.

Податкові накладні можна формувати за двома варіантами:

  • за даними видаткових накладних на дати формування посилок – як описано у запитанні. Тобто можна продовжувати прийняту практику, коли ПН складається на дату видаткової накладної. Відповідно до пп. 187.1 ПКУ першою подією є дата відвантаження товарів. Під відвантаженням податківці розуміють початок процесу фізичного переміщення товару від місця його постійного зберігання у постачальника. Дата виникнення ПЗ у продавця не залежить від дати переходу права власності на товар (див. лист ДПСУ від 04.09.2020 р. № 3698/ІПК/99-00-05-06-02-06). Тобто датою виникнення ПЗ з ПДВ вважають дату, на яку припадає початок передачі товару від постачальника покупцеві або організації, що здійснює доставку цього товару. В даному випадку це дата передання посилки «Новій пошті».
  • За щоденними підсумками, тобто за даними  Z-звіту РРО за день на підставі пп. 201.3 ПКУ. При цьому, якщо в цьому  Z-звіті вже є чеки, вкладені у посилки, і на такі посилки вже були складені ПН за попереднім варіантом, ці чеки не включаються до ПН за щоденними підсумками.

Загалом, продавець може вільно обирати, у яку ПН він буде включати чеки, вкладені у посилки – чи продовжувати складати на них ПН за видатковими накладними, чи включати їх у ПН за щоденними підсумками операцій на підставі  Z-звіту.

Наостанок нагадаємо, що співпраця з Укрпоштою не потребує формування чеків РРО при формуванні посилок, оскільки Укрпошта сама видає посилку і одночасно приймає за неї оплату, тому податківці погоджуються з тим, що продавець не повинен формувати чек РРО. Про це ми теж згадували у цій аналітиці.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.20245141
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202444
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 414
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202498
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202485