• Посилання скопійовано

Як організувати касові операції в ресторані?

Ресторан працює щоденно. Готівкову виручку не здають до банку, а видають у підзвіт за необхідності. Решта готівки зберігається на робочому місці касира у сейфі. Вилучення готівки з РРО проводиться щодня. Чи можна встановити графік роботи касира – 2 дні робочі, 2 дні - вихідних? Як організувати касові операції в ресторані?

Запитання:

Ресторан працює кожного дня. В штаті директор та головний бухгалтер працюють 5 робочих днів на тиждень, а менеджери та решта персоналу – за графіком 2 через 2 дні. Касира взяли теж з графіком 2 через 2 дні, тобто касир також працює не кожного дня, а касові операції здійснюються щодня. Готівкову виручку (суми невеликі) не здають до банку, а видають у підзвіт. Решта готівки зберігається на місці касира у сейфі. Вилучення готівки з РРО робиться щодня, розмінна монета у грошовий ящик вноситься на початку робочого дня також щодня. 

В посадовій інструкції менеджера прописаний функціонал касира, касову книгу веде касир (менеджер згідно з його посадової інструкції). 

Чи можна в порядку оприбуткування готівки та складанні касових ордерів на підприємстві прописати, що менеджер має виписувати ПКО, також він може підписувати ВКО замість директора та головного бухгалтера у їх вихідні (чи у разі відсутності через відпустку тощо)? Тоді  в касовій книзі буде підпис одного працівника (менеджера чи касира) за касира та бухгалтера; у ВКО у вихідний день буде підпис одного працівника (менеджера чи касира) за керівника, головбуха та касира

 

Відповідь:

Враховуючи порядок ведення касових операцій, встановлений Положенням №148, доходимо висновку, що касир на підприємстві повинен бути один, тобто за касу повинна відповідати одна людина, а не декілька. Положенням №148 не передбачено змінну роботу касира та регулярне передавання повноважень касира від одного працівника до іншого. Докладніше ця тема розглянута тут>>

Від цього й потрібно відштовхуватися під час організації касових операцій в даному випадку. Також потрібно врахувати щоденну потребу підприємства у готівці та з’ясувати, чи доцільно передавати готівку з місця розрахунків (яким є РРО у залі ресторану, причому їх може бути декілька) до головної каси підприємства. Якщо ресторан один, то й головна каса теж повинна бути одна. Якщо підприємство має декілька ресторанів, то кожний з них може мати власну касу за наявності однієї головної каси. Тоді на підприємстві буде старший касир та інші касири. Підприємство може й не організовувати касу в кожному ресторані, в такому випадку виручка всіх ресторанів збирається в одній головній касі підприємства, за яку відповідає один працівник – касир.

Отже, весь функціонал касира (приймання, видача готівки, ведення касової книги) може бути покладений тільки на одну особу, причому саме ця особа повинна також і здавати готівку в банк (за необхідності). Функціонал касира може виконувати як окремий працівник – касир, так і будь-який працівник за суміщенням (наприклад, менеджер). Не можна ділити функції касира між різними працівниками.

Якщо працівник, на якого покладені обов’язки касира, працює позмінно, то слід врахувати, що Положенням №148 не передбачено наявність декількох касирів на підприємстві, які працюють позмінно, тобто не можна так, що два дні працює один касир, два дні – другий.

Якщо касир на підприємстві один, то касові операції не повинні виконуватись в ті дні, коли такий працівник не працює через те, що у нього вихідний. Як варіант, слід організувати щоденну роботу касира, в тому числі на умовах п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями. Тоді у ці два вихідні дні ресторан не здає готівку до головної каси, а накопичує її у скриньці РРО на місці проведення розрахунків. У перший день нового робочого тижня цю виручку можна внести з РРО до головної каси. Щоденне вилучення всієї готівкової виручки зі скриньки РРО не є обов’язковим, виручку можна залишати в РРО на кінець дня.

Нажаль, у вихідний день касира не можна буде вилучити готівку з РРО для надання її у підзвіт працівникам підприємства та для інших касових операцій, бо це касові операції, які не можуть бути проведені без участі касира. У вихідний день можна тільки вилучити готівку з РРО для внесення її на рахунок у банку або для інкасації. 

Касову книгу може вести тільки касир – п. 40 Положення №148.

Складання прибуткових та видаткових касових ордерів не входить до функціоналу касира і зазвичай покладається на бухгалтера, але п. 32 Положення №148 допускає виконання цього обов’язку іншою відповідальною особою (в даному випадку – менеджером).

Керівник підприємства може надати повноваження з підписання прибуткових та видаткових касових ордерів, касової книги іншим працівникам (менеджерам тощо). На відміну від касира, таких працівників може бути декілька. Головне, щоб ці повноваження входили в посадові обов’язки таких працівників.

Також не забороняється уповноважити одну людину на підписання касових ордерів за керівника і головного бухгалтера, але при цьому втрачається частина контролю за витрачанням коштів, тому що видаткові касові ордери будуть підписуватися однією людиною, а не двома. 

Нагадаємо, що підприємства мають право тримати в касі залишок готівки в межах ліміту каси. До ліміту каси включається залишок готівки в головній касі та в усіх РРО.

Станом на теперішній час фінансової відповідальності за перевищення ліміту каси не встановлено, а є тільки адміністративна відповідальність за ст. 164-4 КУпАП, та й то не за перевищення ліміту, а за порушення термінів здавання готівкової виручки до банку. Докладніше про це читайте у новині, а також у нашій аналітиці, в розділі «Відповідальність за перевищення ліміту каси». Зокрема, в аналітиці ми звертаємо увагу на те, що протоколи за порушення ст. 164-4 КУпАП складають працівники Нацполіції (ст. 255 КУпАП), а ймовірність накладення адмінсанкцій органами поліції за несвоєчасне здавання виручки протягом двох місяців з дня вчинення правопорушення практично нульова.

Також немає й прямих санкцій за порушення приписів Положення №148 щодо організації касових операцій на підприємстві в частині описаних вище ситуацій. КУпАП містить ст. 164-2, яка передбачає адміністративну відповідальність за ведення бухобліку з порушенням встановленого порядку. Але накладати адмінсанкції за цією статею мають право органи державного фінансового контролю, у завдання яких не входить контроль ведення бухобліку на підприємствах приватного сектору економіки (ст. 234-1 КУпАП, ст. 8 Закону №2939).

Висновки:

  1. Касир (або старший касир, якщо підприємство має декілька кас) на підприємстві може бути тільки один, касир (старший касир) не може працювати позмінно;
  2. Обов’язки касира можна покласти на будь-якого працівника підприємства;
  3. Передавати готівку з місць розрахунків з клієнтами (зі скриньок РРО) до головної каси і можна тільки в робочі дні касира;
  4. Необов’язково щоденно передавати готівку з РРО до головної каси;
  5. Видавати готівку у підзвіт або на інші потреби можна тільки з каси підприємства за видатковим касовим ордером у робочі дні касира;
  6. Вести касову книгу та здавати готівку до банку може тільки касир;
  7. Обов’язки складання та підписання касових ордерів можуть покладатися на інших працівників;
  8. Немає відповідальності за перевищення ліміту каси та за порушення Положення №148 в частині організації касових операцій на підприємстві.

***

Додатково читайте: Директор виконує обов’язки касира: як оформити та оплачувати? (матеріал актуальний також і для ситуації, коли обов’язки касира виконує менеджер)

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи можна компенсувати витрати за копією фіскального чека?
    ТОВ – неплатник ПДВ компенсує працівнику витрати, понесені у відряджені. Працівник надав копію фіскального чека. Чи може підприємство використати таку копію або витяг з електронного кабінету платника податків для компенсації витрат?
    Сьогодні 11:04220
  • Чи можна відмовитися від застосування касового методу?
    ТОВ працює з покупцями, що здійснюють оплату з казначейського рахунку. Інколи один і той же покупець проводить оплату з різних рахунків. Через це виникає багато помилок. Чи може підприємство орієнтуватися лише на першу подію? Які наслідки незастосування касового методу при оплаті з казначейського рахунку?
    15.10.2024682
  • Що робити, якщо «заглючив» РРО?
    Стався збій в роботі РРО, внаслідок чого виторг ФОПа за 30.09.2024 р. був включений у Z-звіт за 01.10.2024 р. Як правильно задокументувати цю операцію? Як заповнити книгу доходів?
    14.10.20247622
  • Як виправляти помилки в чеках РРО?
    Покупцю видали чек, у якому помилково зазначили форму оплати, наприклад, замість готівкової форми зазначили оплату карткою або навпаки. Чи можна провести повернення чека для зміни форми оплати без повернення товару? Чи можна зробити повернення чека, якщо вже пройшов місяць від дати видачі помилкового?
    27.09.2024572
  • Порушено порядок внесення виручки на рахунок підприємства: як виправити?
    Касир отримав кошти з каси для подальшої здачі на поточний рахунок підприємства. Проте він вніс кошти на особисту платіжку картку та перерахував на рахунок підприємства з призначенням платежу - «Власні кошти». Як виправити помилку?
    19.09.2024705