• Посилання скопійовано

Поштова торгівля: коли потрібний РРО при розрахунках з покупцями?

ФОП 2 група ЄП (річний дохід понад 1 млн грн) продає товари з доставкою через Нову пошту. Покупець оплачує рахунок через касу банку, платіжний термінал банку, клієнт банк фізособи або при отриманні товару наложеним платежем у відділенні Нової пошти. Кошти ФОПу надходять на рахунок або забирається готівка в Нової Пошти. Чи застосовувати РРО?

Що таке розрахункова операція, яка підлягає реєстрації через РРО

Поняття розрахункової операції (далі – РО)  визначено у ст. 2 Закону про РРО: це «приймання  від  покупця  готівкових коштів,  платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації   товарів   (послуг),   видача   готівкових  коштів  за повернутий  покупцем  товар   (ненадану   послугу),   а   у   разі застосування    банківської    платіжної   картки   -   оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в  безготівковій формі  товару  (послуги)  банком  покупця  або,  у разі повернення товару (відмови від послуги),  оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця».

РО можуть бути готівковими та безготівковими, тобто всупереч поширеній думці, РО можуть бути і  безготівковими.

Розрахунки готівкою — це лише окремий вид розрахункової операції. Поняття готівки та готівкових розрахунків визначено у п. 3 Положення № 148:

  • готівка — грошові знаки національної валюти України (банкноти і монети, у тому числі розмінні, обігові, пам’ятні монети, які є платіжними засобами);
  • готівкові розрахунки — платежі готівкою (тобто монетами і банкнотами) суб’єктів господарювання і фізичних осіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також за операціями, які безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна.

При безготівкових РО розрахунок проводиться без застосування банкнот та монет – тобто це приймання платіжних карток, платіжних чеків (за визначенням розрахункової операції у Законі про РРО).

Проводити безготівкові РО за допомогою карток (тобто приймати картки до сплати) можна тільки після укладання договору еквайрингу з банком. Для цього використовується POS-термінал, який можна використовувати тільки після укладання договору торгового еквайрингу з банком-еквайєром.

Також оплату картками можна приймати дистанційно через Інтернет, без контакту з покупцем – в цьому випадку замість POS-терміналу працює спеціальна програма – платіжний віджет, який теж можна підключати лише після укладання договору інтернет-еквайрингу з банком-еквайєром. Приклади еквайрингових систем – це LiqPay, ОщадPAY,  Platon, Fondy та інші. Зокрема, програмне забезпечення «Приват24» не є еквайринговою системою, це звичайний клієнт-банк, як і «Ощад24», «UKRSIB online», «My Alfa-Bank» та інші.

Банк-еквайєр збирає всі платежі за день та наступного дня перераховує їх на рахунок продавця єдиною сумою. При цьому продавець не може ідентифікувати кожну окрему транзакцію у своїй банківській виписці. Таку деталізацію можна побачити хіба що у звіті еквайєра.

Всі безготівкові розрахунки з покупцями за допомогою еквайрингу (як торгового, так і інтернет) підлягають реєстрації через РРО.

Податківці пишуть про це тут та  тут.

Звертаємо увагу, що податківці допускають неточність у формулюваннях щодо системи «Приват24». Насправді це не платіжна еквайрингова система, а звичайний клієнт-банк ПриватБанку. Також зазначимо, що ПриватБанк має і свою платіжну еквайрингову систему – це LiqPay. Між Приват24 та LiqPay є суттєва різниця - щоб отримувати платежі по системі  LiqPay, ФОП-продавцю потрібно укласти з банком власний окремий договір інтернет-еквайрингу тобто самому звернутися до банку за укладенням такого договору. Клієнт-банк Приват24 стає доступним будь-якому клієнту ПриватБанку за замовчуванням – фізособам та суб’єктам господарювання і він має функції класичного клієнт-банку, і це відбувається незалежно від ФОП. Тому, якщо покупці платять через Приват24, то з точки зору ФОП це не розрахункова операція і вона не потребує реєстрації через РРО, а якщо продавець має на своєму сайті LiqPay і пропонує своїм покупцям платити за товар через LiqPay, то це вже розрахункова операція і РРО потрібен. Про інтернет-еквайринг ми також писали тут.

Так само потрібно реєструвати через РРО і той товар, який буде попередньо оплачений через LiqPay, але потім надісланий покупцю «Новою поштою».

Висновки:

  1. До розрахункових операцій належать готівкові операції та приймання платежів за допомогою POS-терміналу чи інтернет-еквайрингу.
  2. Приймати платежі допомогою POS-терміналу чи інтернет-еквайрингу можна тільки після укладання договору еквайрингу з банком-еквайєром.
  3. Якщо договір еквайрингу з банком не укладався, то всі безготівкові надходження не є розрахунковою операцією і не потребують реєстрації через РРО.

 

Безготівкові розрахунки з покупцями

Всі інші безготівкові розрахунки з покупцями, які не належать до розрахункових еквайрингових  операцій (що ми розглянули вище) не підлягають реєстрації через РРО.

Якщо фізичні особи оплачують товар через каси банків або через ПТКС*, що належать банкам, на поточний рахунок підприємства, а підприємство відправляє товар за допомогою кур’єрської доставки "Нова пошта", з якою у підприємства укладений договір, то такий спосіб розрахунків для підприємства є безготівковим розрахунком, який не є розрахунковою операцією. В цьому разі кожний платіж від кожного клієнта надходить окремо від інших платежів (тобто ніхто їх не збирає за день в одну суму, як це робить банк-еквайєр при еквайрингу), а ідентифікація платежу (від кого, за що цей платіж  та згідно з яким рахунком) здійснюється за інформацією, яку платник наводить  у призначенні платежу. Відповідно, в цьому випадку РРО не потрібно застосовувати. Ця операція є готівковою для платника та безготівковою для отримувача коштів.

Сплата покупцем коштів на рахунок продавця за його реквізитами – це класичний безготівковий переказ коштів для обох сторін операції. РРО не потрібний. Фізичні особи – покупці можуть здійснювати такі платежі зі своїх рахунків,що відкриті ними у банках, за допомогою платіжних доручень або програмного забезпечення типу «клієнт-банк», зокрема, через «Приват24», «Ощад24», «UKRSIB online», «My Alfa-Bank» та всі інші, де можна створити документ на переказ коштів з рахунку на рахунок.

Так само не реєструється через РРО і безготівкова передоплата за товар, який потім відправляється «Новою поштою» - адже покупець уже зробив безготівковий платіж, і факт надсилання передоплаченого товару вже нічого не змінює.

 

Продаж товарів через «Нову пошту» з післяплатою

В цьому розділі розглянемо продаж товару, який відправляється покупцям за допомогою кур’єрської доставки "Нова пошта" на умовах післяплати. Платіж буде надходити в службу кур’єрської доставки "Нова пошта" і тільки на наступний день буде перерахований продавцю на поточний рахунок в банку.

В зазначеному випадку розрахункову операцію здійснює ТОВ «Пост Фінанс» - а саме приймання готівки/карток для  подальшого переказу коштів продавцю. Ст. 3 Закону про РРО зобов’язує застосовувати РРО поштового оператора, який приймає готівку або картки, а не продавця - отримувача безготівкових коштів від оператора.

Докладно про роботу з «Новою поштою» ми писали тут та тут.

Щодо отримання ФОПом готівки у відділенні «Нової пошти», яка надійшла за продані товари, зазначимо, що для суб’єктів господарювання така виплата коштів готівкою не передбачена у Договорі на переказ коштів для суб'єктів господарювання (нова редакція). Редакція діє з 03.05.2020, дата оприлюднення – 22.04.2020. Переглянути договір можна тут. Зокрема, у визначенні терміну «Переказ/Переказ коштів» та у п. 2.1.2 договору вказано, що отримані платежі від покупців перераховуються у безготівковій формі на рахунок суб’єкта господарювання.

Готівкові виплати від ТОВ «Пост Фінанс» передбачені лише для фізичних осіб без статусу ФОП – див. Оферта на переказ для фізичних осіб (нова редакція). Редакція діє з 11.09.2020, дата оприлюднення – 11.09.2020 (переглянути її можна тут). Зокрема, готівкові виплати передбачені у п. 3.7 Оферти.

Тому радимо переглянути умови співпраці ФОП з ТОВ «Пост Фінанс»  на предмет їх відповідності статусу ФОП та укласти договір належного типу, адже суб’єктам господарювання готівка не виплачується.

 

Чи потрібний РРО для реєстрації певних видів операцій

І насамкінець прокоментуємо деякі операції з отримання платежів від покупців.

  1. Відправка товару наложеним платежем Новою Поштою та отримання оплати ТОВ «Пост Фінанс»: це розрахункова операція для ТОВ «Пост Фінанс», яке й зобов’язане видати чек РРО покупцю. ФОП отримає ці кошти безготівково від ТОВ «Пост Фінанс», РРО не потрібний.
  2. ФОП отримає на поточний рахунок 2600 кошти за товар, в банківській виписці кошти попадають в категорію "Безготівкові платежі від ФО" через транзитний рахунок 2924 (рахунок, через який банк проводить операції по картках). Використання банком транзитного рахунку не робить платіж розрахунковою операцією, тому РРО не потрібен. Безготівкова розрахункова операція може виникати тільки в рамках договору еквайрингу між банком та торговцем (ФОП).
  3. Кошти надходять на поточний рахунок ФОПа 2600, в банківській виписці відображаються в категорії "Інші витрати" , через транзитний рахунок 3801. Товар в той самий день відправили Новою Поштою Львів-Івано-Франківськ. K0914YKE2U 14.09.2020 19:10 2 502.00 UAH Перевод (Кредитная часть) 14.09.2020 14:28:54 () UA203052990000038011870203136 USD валютная позиция (Compass, ISS1) 14360570. Рахунок 3801 у плані рахунків банку називається «Еквівалент позиції банку щодо іноземної валюти та банківських металів».  Зважаючи на те, що товар відправлено в межах України, слід перевірити правильність застосування розрахунків за цей товар в іноземній валюті. Проте ця операція теж не є розрахунковою, оскільки це не еквайринг.

 _______________________

* Програмно-технічний комплекс самообслуговування (ПТКС) – пристрій, що дає змогу користувачеві здійснювати операції з ініціювання переказу коштів, а також виконувати інші операції відповідно до функціональних можливостей цього пристрою без безпосередньої участі оператора (касира).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.2024469
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202446
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202465
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024114
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024600