• Посилання скопійовано

Чи потрібен РРО при реалізації «єдинником» ІІ групи складної побутової техніки?

ФОП на ІІ групі ЄП веде діяльність з продажу складної побутової техніки та приймає оплату тільки на розрахунковий рахунок за безготівковим розрахунком. Чи може він працювати з доходом вище 1000000 і до 5000000 без касового апарату? Чи можуть бути штрафи?

РРО не застосовується при продажу товарів (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту) та наданні послуг фізичними особами – підприємцями, які відносяться до груп платників єдиного податку, що не застосовують РРО.

Тобто, РРО не застосовуються платниками єдиного податку:

  • першої групи;
  • другої і третьої груп (підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн.

При цьому зазначена норма не поширюється на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Відповідно до п. 25-1 ст. 1 Закону №1023 технічно складними побутовими товарами є непродовольчі товари широкого вжитку (прилади, машини, устаткування тощо), які складаються з вузлів, блоків, комплектуючих виробів, відповідають вимогам нормативних документів, мають технічні характеристики, супроводжуються експлуатаційними документами і на які встановлено гарантійний строк.

Постановою КМУ від 16.03.2017 р. № 231 затверджено Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій.

З огляду на норми Переліку № 231 винятків щодо можливості незастосування РРО для техніки нормативно-правовими актами не передбачено.

Згідно з пп. 296.10 ПКУ  та п. 6 ст. 9 Закону про РРО ФОП незалежно від групи єдиного податку й обсягу виручки повинні застосовувати РРО з моменту реалізації  складних побутових товарів, що підлягають гарантії. 

Крім того, запорізькі податківці в індивідуальній консультації від 29.11.2018 р. №5010/ІПК/08-01-14-08-09 зробили висновок, що фізособам - підприємцям, платникам єдиного податку, необхідно проводити розрахункові операції із застосуванням РРО навіть при роздрібній торгівлі складною побутовою технікою, яка була у використанні.

Враховуючи вищенаведене, фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку другої групи, які здійснюють розрахункові операції в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, чеків, жетонів тощо) при реалізації складної побутової техніки повинні застосовувати РРО не залежно від обсягу доходу протягом календарного року.

За умовами запитання, ФОП не здійснює безготівкових розрахункових операцій – тобто не приймає до оплати платіжні картки та платежі за інтернет-еквайрингом. Натомість всі платежі ФОП отримує шляхом безготівкового переказу з рахунку покупця на рахунок продавця, який не є розрахунковою операцією і не потребує реєстрації через РРО.

Відповідно, за відсутності розрахункових операцій не потрібний й РРО.

У разі встановлення протягом календарного року, в ході проведення перевірки, факту непроведення розрахункових операцій (якщо вони мали місце) через РРО з фіскальним режимом роботи, до суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:

  • вчинене вперше - 1 гривня;
  • за кожне наступне вчинене порушення – 100% вартості проданих з порушеннями товарів (послуг).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    Сьогодні 14:29222
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202441
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202463
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024113
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024598