• Посилання скопійовано

Відображення витрат в Книзі доходів і витрат більше, чим на рядок

Як правильно відображати витрати в Книзі обліку доходів і витрат і чи можна використовувати більше одного рядка для запису 1 дня (наприклад, не вистачає місця для запису номерів накладних)?

Відповідно до Порядком №481 дані в книгу вносяться  в день, коли отримали дохід (в готівковій чи безготівкові формі) або були витрати (але лише ті, що пов'язані з отриманням доходу й за якими є первинні документи (пп. 177.4 ПКУ), їхні реквізити теж обов'язково вказують у книзі. 

Підприємець на загальній системі оподаткування до книги вносить підсумкову суму за день (без ПДВ), навіть якщо у нього декілька торгових точок або відбувається отримання доходу за кількома видами діяльності. Крім того, в листі ГУ ДПС у м. Києві від 13.10.2016 р. № 6642/В/26-15-13-02-15 зазначено, що при отриманні протягом дня доходу у готівковій та безготівковій формах, кожен такий вид доходу відображається в Книзі окремо (окремим рядком) підсумково за день. Такий же порядок застосовується і до підсумкових записів за місяць, квартал, рік.

У графі 5 зазначаються реквізити документа, який підтверджує понесені витрати, що безпосередньо пов’язані з отриманим доходом, зокрема, платіжні доручення, прибуткові касові ордери, квитанції, фіскальні чеки, акти закупки, акти виконаних робіт, наданих послуг та інші первинні документи, що засвідчують факт оплати.

Виходячи з запитання щодо заповнення декількох рядків за день в Книзі обліку доходів і витрат зазначимо, що він не суперечить правилам, прописаним в Порядку № 481. Тому можемо запропонувати два варіанти, які, на нашу думку, не суперечитимуть даним правилам:

1) Оскільки до Книги вносяться підсумкові суми за день, а при великому обсязі всього не запам’ятаєш, доречним буде вести поденний реєстр (доречі, для зручності, його можна зробити в електронному вигляді), в якому будете зазначати під номером за порядком перелік реквізитів документів, що підтверджують понесені витрати, в кінці для зробите «сума разом за день», а потім цю загальну суму за день відобразите у Книзі. До реєстру підкладете всі підтверджуючі документи. Такі реєстри для зручності можна підшивати в папку. Зазначимо ще один момент: оскільки в Книзі відображаються як в готівковій, так безготівковій формах, то для зручності підрахунку, можна вести два окремих реєстри: реєстр для обліку касових розрахунків та реєстр для безготівкових розрахунків. Тоді в Книзі має бути відображено два записи окремими рядками, а в третьому буде «Разом за день».

2) Якщо обороти не дуже великі та вести реєстри не дуже хочеться, то під номером за порядком можна робити запис кожної операції до неї в графі 5 зазначати відповідний документ, а в кінці дня вивести: «Разом за день готівкою» та «Разом за день безготівковий розрахунок». На практиці, бухгалтер для зручності підрахунку розділених сум, на полях Книги робить зноску позначень, наприклад: К – каса, Р - розрахунковий рахунок, а також зліва (де дата) біля кожного рядочка ставить відповідну відмітку. Такий буквенний розподіл можна застосовувати і в 1 варіанті ведення Книги.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.2024268
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202441
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202463
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024113
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024598