• Посилання скопійовано

Підприємець–«єдинник» II групи продає запчастини до машин: чи потрібен РРО?

ФОП – платник ІІ групи ЄП продає запчастини до машин. У яких випадках йому обов'язково мати касовий апарат? Чи треба йому реєструвати касовий апарат, якщо продаж проходить тільки за безготівковим розрахунком?

Відповідно до пп. 296.10 ПКУ, РРО не застосовуються ФОП – платниками єдиного податку:

  • першої групи;
  • другої – четвертої груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн.

У разі перевищення в календарному році вказаного обсягу доходу застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов'язковим.

Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку.

Норми цього пункту не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію:

  • технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • також лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій затверджено постановою Кабміну №231.

Цей перелік не містить транспортних засобів та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери.

Однак у п. 44 Правил №104, зазначено, що порядок продажу, зокрема, транспортних засобів і номерних агрегатів через дрібнороздрібну мережу регулюється окремими правилами.

Так, Порядок здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери, затверджено постановою Кабміну №1200.

Норми п. 31 Порядку №1200 не обмежують покупців, яким продані транспортні засоби та їх складові частини, що мають ідентифікаційні номери, у формі розрахунків: в готівковій та/або безготівковій. При цьому споживачеві в обов'язковому порядку видається розрахунковий документ установленої форми на суму здійсненої операції, який засвідчує факт купівлі транспортного засобу та його складових частин, що мають ідентифікаційні номери.

Водночас, норми п. 36 Порядку зобов’язують продавця зазначати гарантійний строк у паспорті на продукцію, сервісній книжці (гарантійному талоні) чи іншому документі, що додається до товару, та обчислюється з дня продажу транспортного засобу або його складової частини, що має ідентифікаційний номер.

У разі, коли час укладення договору купівлі-продажу і час передачі товару споживачеві не збігаються, гарантійний строк обчислюється починаючи від дня передачі товару споживачеві.

Під час проведення гарантійного ремонту транспортного засобу та його складових частин, що мають ідентифікаційні номери, гарантійний строк збільшується на час перебування їх у ремонті. Зазначений час обчислюється від дня, коли споживач звернувся з письмовою вимогою про усунення недоліків (п. 37 Порядку №1200).

Отже, є всі підстави вважати транспортні засоби та їх складові частини, що мають ідентифікаційні номери, технічно складними товарами, що підлягають гарантійному ремонту.

Оскільки розробником Переліку №231 є Мінекономрозвитку, то відповідні роз'яснення щодо тлумачення належності до нього конкретних товарних позицій належать до компетенції Мінекономрозвитку (ІПК ДПС від 14.06.2017 р. №637/Г/99-99-14-05-01-14/ІПК).

ДПС у Запорізькій області в ІПК від 20.09.2017 р. №1994/ІПК/8/08-01-13-09-08 повідомляє, що при реалізації складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, сплата за які проводиться з карткового рахунку споживача на картковий рахунок продавця, використання РРО є обов'язковим.

У разі проведення розрахунків між суб'єктами господарювання у безготівковій формі, а саме при переказі коштів з розрахункового рахунка суб'єкта господарювання, який отримує товари, роботи (послуги), на розрахунковий рахунок постачальника товару, робіт (послуг) згідно з рахунком-фактурою, договором тощо, РРО не застосовується.

Водночас, РРО не застосовується у разі здійснення розрахунків у безготівковій формі виключно через банківські установи, а саме шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок суб'єкта господарювання (кошти перераховуються з рахунку на рахунок без використання банківських платіжних карт) (ІПК ДПС у Сумській області від 07.09.2017 р. №1853/ІПК/18-28-14-06).

***

Читайте також: 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202457
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024103
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024569
  • Міжнародні пасажирські перевезення: чи потрібно застосовувати РРО?
    ТОВ, платник єдиного податку за ставкою 5%, займається регулярними міжнародними перевезеннями. Водії на маршруті за готівку продають квитки (свій бланк, без серії та номера). Кошти отримані за квитки водії протягом рейсу витрачають на пальне, ремонт та інше. Після закінчення рейсу залишок готівки здається в касу ТОВ, касир оприбутковує готівку в сумі проданих квитків і вносить на рахунок ТОВ. Чи необхідно в даній ситуації застосовувати РРО?
    05.02.202499
  • Через збій в роботі інтернет-провайдера не видали чек покупцю: які наслідки?
    22.11.2023 р. через збій в роботі інтернет-провайдера списалися кошти з картки покупця, а через ПРРО підприємства (платник єдиного податку) чеки не сформувались і не потрапили до Z-звіту. Тепер звіти ПРРО не співпадають з сумою коштів, яку отримало підприємство. Як бути з грошовими коштами: повернути покупцю? Чи є якийсь вихід?
    09.01.202477