• Посилання скопійовано

Як підраховується кількість порушень з метою застосування ст. 17 Закону про РРО?

Яким чином податківці визначають кількість порушень Закону про РРО під час проведення перевірки?

Згідно з ст. 17 Закону про РРО, за порушення вимог Закону про РРО до суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних контролюючих органів застосовуються фінансові санкції у разі встановлення протягом календарного року в ході перевірки фактів, перерахованих у п. 1 ст. 17 Закону про РРО.

Таким чином, штраф застосовується у такому розмірі:

  • якщо порушення протягом календарного року вчинено вперше — 1 грн;
  • за кожне наступне вчинене таке ж саме порушення в цьому ж календарному році  — 100% вартості проданих товарів (послуг) з порушенням.

Таку ж думку податківці мали ще у 2014 році: у разі встановлення протягом календарного року в ході перевірки фактів порушень застосовуються штрафи:

  • За вчинене вперше — 1 грн;
  • За вчинене вдруге — 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (послуг);
  • за кожне наступне вчинене порушення — у п’ятикратному розмірі вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (послуг).

Зараз п’ятикратного штрафу вже немає, але підхід до підрахунку кількості порушень залишається таким ж. Зараз у підкатегорії «ЗІР», 109.20 міститься запитання: «Яким чином буде визначатися кількість порушень у сфері застосування РРО або регулювання обігу готівки, а саме: за кількістю фактично проведених перевірок або за кількістю фактично встановлених порушень під час однієї перевірки?». Податківці дають на нього таку відповідь: у разі виявлення під час перевірки суб’єкта господарювання підтверджених належним чином фактів неодноразових порушень вимог щодо застосування РРО до суб’єкта господарювання застосовуються фінансові санкції: за порушення, вчинене вперше - 1 грн, за кожне наступне вчинене порушення - 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим підпунктом, товарів (послуг).

При цьому перевірка може зафіксувати лише порушення, здійснені протягом того календарного року, в якому проводиться перевірка (див. тут) - у разі встановлення протягом календарного року, в ході проведення перевірки, факту непроведення розрахункових операцій, через РРО з фіскальним режимом роботи, до суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:

  • вчинене вперше - 1 гривня;
  • за кожне наступне вчинене порушення – 100% вартості проданих з порушеннями товарів (послуг).

Тобто, за умовами запитання, за порушення, вчинені у 2018 році, санкції вже не повинні застосовуватися за їх давністю. Санкції застосовуватимуться, якщо перевірка буде проводитись у 2019 році, і в ході такої перевірки будуть виявлені порушення, вчинені у тому ж 2019 календарному  році, при цьому кількість порушень буде підраховуватися з початку 2019 року. Порушення, що були вчинені у 2018 році, контролерам потрібно було встановлювати у ході перевірки протягом 2018 календарного року.

Також звертаємо увагу на те, як визначається кількість порушень при продажу товару без застосування РРО (невидача чеку): це не є триваючим порушенням і невидача касового чеку під час кожного продажу товару визнається окремим порушенням, тобто наступне незастосування РРО чи невидача чеку при продажу товару буде вважатись повторним порушенням. Іншими словами, штраф 1 грн застосовуватиметься лише за перший невиданий чек. Всі інші невидані чеки штрафуються вже у розмірі 100% вартості проданих товарів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»