• Посилання скопійовано

Як заповнити реквізити ПКО при оприбуткуванні торгової виручки за Z-звітом?

Продаж товару населенню через РРО оформлено трьома чеками на загальну суму 60 000 грн (щоб не перевищувало 50 тис. грн). Оприбутковано одним ПКО 60 000 грн. Чи є правильним зазначення в ПКО кореспондуючого рахунку 361 (прийнято – від населення через РРО, підстава - оприбуткування торгової виручки згідно з Z-звітом)?

Норми Закону про РРО не містять обмежень щодо розміру суми розрахункової операції з одним покупцем, а також вимог щодо ідентифікації кожного покупця.

Разом з тим, відповідно до пп. 2 п. 6 Положення №148 суб'єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами з фізособами у розмірі до 50 тис. грн включно.

Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку чи небанківської фінансової установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку.

Кількість суб'єктів господарювання та фізосіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки протягом дня, не обмежується.

Встановлене обмеження стосується також розрахунків під час оплати за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівки, одержаної за допомогою електронного платіжного засобу. Про це ми писали тут>> 

Отже, проводити через РРО готівкові розрахунки з однією фізособою на суму понад 50 тис. грн суб’єкти господарювання не мають права.

 

Заповнення ПКО 

У реквізиті «Прийнято від» вказується прізвище, ім'я, по батькові особи, яка вносить готівку до каси. Такою особою є працівник підприємства, який здійснює готівкові розрахунки із застосуванням РРО (зокрема, касир, продавець тощо).

У реквізиті «Підстава» зазначається підстава для оприбуткування готівки (призначення платежу), яка залежить від кореспондуючого рахунку (в ситуації, яка розглядається, – 702). Тобто, у цьому реквізиті вказується: «торгова виручка згідно з Z-звітом (№ та дата)».

При оприбуткуванні готівки, отриманої під час проведення розрахункових операцій через РРО, кореспонденція субрахунків Дт 301 Кт 361 є помилковою, оскільки на субрахунку 361 аналітичний облік розрахунків з покупцями та замовниками ведеться за кожним покупцем та замовником за кожним пред'явленим до сплати рахунком.

На підставі Z-звіту готівкова виручка визнається доходом без ідентифікації покупця проведенням Дт 301/РРО Кт 70.

На підставі РРО готівкова виручка з РРО переноситься до каси підприємства проведенням Дт 301/каса Кт 301/РРО.

***

Читайте також: Заповнення прибуткового касового ордеру: детальний алгоритм від редакції 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    Сьогодні 14:29158
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202441
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202463
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024113
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024598