• Посилання скопійовано

Чи потрібно застосовувати РРО у випадку замовлення товару через інтернет-магазин?

ФОП, платник ІІ групи ЄП, продає товари, які підлягають гарантійному обслуговуванню, через інтернет-магазин. Доставка здійснюється через «Нову пошту» накладеним платежем (кошти повертаються на розрахунковий рахунок). Чи потрібно в такому випадку застосовувати РРО?

Норми п. 296.10 ПКУ щодо незастосування РРО ФОП платниками єдиного податку не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення.

ДФС у Запорізькій області в ІПК від 20.09.2017 р. №1994/ІПК/8/08-01-13-09-08 повідомляє, що суб'єкти господарювання при отриманні грошових коштів від юридичних та фізичних осіб в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів у сфері торгівлі, в т. ч. продажу технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, визначених Переліком груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, затвердженим постановою Кабміну від 16.03.2017 р. №231, зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки з використанням РРО.

При реалізації складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, сплата за які проводиться з карткового рахунку споживача на картковий рахунок продавця, використання РРО є обов'язковим.

У разі проведення розрахунків між суб'єктами господарювання у безготівковій формі, а саме при переказі коштів з розрахункового рахунка суб'єкта господарювання, який отримує товари, на розрахунковий рахунок постачальника товару згідно з рахунком-фактурою, договором тощо, РРО не застосовується.

ДФС у відповіді на запитання 5 в ІПК від 11.12.2017 р. №2918/В/99-99-14-05-01-14/ІПК повідомляє, що у разі відсутності стаціонарного об'єкта – приміщення, у якому здійснюється реалізація товарів, та, відповідно, відсутності документа на право власності чи право користування таким приміщенням, у випадках доставки товару покупцю суб'єкт господарювання може використовувати портативний РРО, який реєструється у загальному порядку, та який дозволяє проводити розрахункові операції безпосередньо на місці реалізації товару чи наданні послуги (у місці проведення розрахунків).

ДФС у Сумській області в ІПК від 07.09.2017 р. №1853/ІПК/18-28-14-06 повідомляє, що РРО не застосовується у разі здійснення розрахунків у безготівковій формі виключно через банківські установи, а саме шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок суб'єкта господарювання (кошти перераховуються з рахунку на рахунок без використання банківських платіжних карт).

ДФС в ІПК від 18.10.2018 р. №4479/6/99-99-14-05-01-15/ІПК повідомляє, якщо споживач замовив товар і розрахунок за нього було здійснено із застосуванням платіжних систем або програмно-технічних комплексів самообслуговування (ПТКС), які належать банкам, і зарахування коштів було проведено на розрахунковий рахунок відповідно накладної, рахунку-фактури (тощо), застосування РРО є необов'язковим.

У разі, якщо товар відправляється «Новою поштою» з накладеним платежем, а кошти надходять на поточний рахунок від ТОВ «Пост Фінанс» за вирахуванням комісії, також застосовувати РРО не потрібно. 

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.2024495
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202448
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202465
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024114
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024600