• Посилання скопійовано

Оприбуткування виручки від пасажироперевезень рейсовими автобусами в межах міста

Якою датою оприбутковується виручка від пасажироперевезень рейсовими автобусами в межах міста?

Відповідно до п. 13 Положення №148, підприємства та ФОП, яким Законом про РРО надано право проводити розрахунки готівкою із споживачами без використання РРО з використанням відповідних книг обліку і специфіка функціонування яких унеможливлює оформлення ними кожної операції касовим ордером (зокрема, продаж проїзних і перевізних документів), оприбутковують готівку наприкінці робочого дня за сукупністю операцій у цілому за робочий день з оформленням касовими документами і відображенням у КОРО або РК.

Форму КОРО на РРО наведено в додатку 1 до Порядку №547форму КОРО на господарську одиницю — у додатку 2 до цього Порядку.

Нагадаємо, що в Порядку №547 термін «господарська одиниця» вживається у такому значенні: стаціонарний або пересувний об'єкт, у т. ч. транспортний засіб, де реалізуються товари чи надаються послуги та здійснюються розрахункові операції.

ДФС в ІПК від 31.01.2018 р. №367/6/99-99-14-05-01-15/ІПК повідомила, що використання форм товарно-касових книг (№11-АП) при наданні послуг пасажирським автомобільним транспортом у разі проведення розрахунків без застосування РРО припинено у зв'язку з втратою чинності наказом Мінтрансу від 31.05.2000 р. №279 «Про затвердження Інструкції про порядок обліку бланків квитків на проїзд автомобільним транспортом та готівки, отриманої від перевезень пасажирів і багажу», відповідно до наказу Мінтрансу від 25.05.2006 р. №503 «Про затвердження Типових форм квитків на проїзд пасажирів і перевезення багажу на маршрутах загального користування» (далі — Наказ №503).

Наказом №503, зокрема, затверджено типові форми квитків на міські автобуси. При цьому нормативно не встановлено книг спеціальної форми та відповідного порядку їх заповнення для суб'єктів господарювання, які здійснюють перевезення пасажирів та багажу в автотранспорті.

ДФС до запровадження нової форми документа для відображення обліку бланків квитків на проїзд автомобільним транспортом та готівки, отриманої від перевезень пасажирів і багажу, суб'єктам господарювання, які здійснюють перевезення пасажирів та багажу, вважає за можливе використовувати форму КОРО на господарську одиницю, передбачену Порядком №547, здійснюючи в ній записи у зручний для суб'єкта господарювання спосіб, не порушуючи при цьому вимог чинного законодавства.

Виходячи з викладеного зазначимо, що датою оприбутковування виручки від пасажироперевезень рейсовими автобусами в межах міста є дата, вказана у КОРО, які зареєстровані на кожен транспортний засіб. Відповідно, операція здавання готівки водіями автобусів вранці наступного дня до каси підприємства вважатиметься внутрішнім переміщенням готівкових коштів.

Докладніше про це див. тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»