• Посилання скопійовано

Розраховуємо ліміт каси правильно

Як розраховується ліміт каси?

Відповідно до визначення, наведеного у Положенні №148, ліміт залишку готівки в касі — це граничний розмір суми готівки, що може залишатися в касі в позаробочий час та забезпечити роботу на початку наступного робочого дня.

Для встановлення ліміту каси на підприємстві повинно бути складено два документи:

— відповідний наказ керівника про затвердження ліміту каси;

— розрахунок такого ліміту.

При цьому Положення №148 не містить у додатках форми розрахунку ліміту каси, тому підприємство може його оформлювати в довільній формі. При цьому не заборонено використовувати і форму розрахунку, яку було затверджено Положенням №637.

За п. 50 Положення №148 у розрахунку враховується строк здавання установою, підприємством, небанківською фінансовою установою готівкової виручки (готівки) для її зарахування на рахунок в банку, визначений відповідним договором банківського рахунку.

Встановлюється ліміт каси на підставі розрахунку середньоденного надходження готівки до каси або її середньоденної видачі з каси. При цьому вимог щодо певного періоду, який має бути враховано в такому розрахунку, немає. Тобто підприємство визначає це у власному розрахунку.

Якщо ліміт каси не встановлено, то він вважається нульовим. Відповідно, вся сума готівки, що перебувала в касі на кінець дня і не була здана на наступний робочий день, — вважається понадлімітною.

Підприємства, що розпочинають свою діяльність, а також підприємства, діяльність яких була пов’язана виключно з безготівковими розрахунками та які відповідно до встановленого законодавством України порядку отримують право на здійснення додаткового виду діяльності, що передбачає здійснення готівкових розрахунків, на перші три місяці їх роботи (з дня першого готівкового розрахунку) ліміт каси встановлюють згідно з прогнозними розрахунками.

Ліміт каси, установлений з урахуванням прогнозних розрахунків, у двотижневий строк після закінчення перших трьох місяців їх роботи переглядається за фактичними показниками діяльності.

Докладніше про це читайте туттут або тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»