• Посилання скопійовано

Розраховуємо прогнозний та фактичний ліміт каси

Як розрахувати прогнозний та фактичний ліміт каси згідно з Положенням №148, якщо структурний підрозділ почав роботу 9 лютого 2018 р.?

Перш за все слід сказати, що ліміт каси тим, хто працює з готівкою, треба затвердити обов’язково. У іншому випадку, якщо ліміт не затвердити, він дорівнюватиме нулю.

 

Строки здавання готівкової виручки

Перед тим, як визначати ліміт каси, слід  встановити строки здавання готівки до банку. ДФСУ у підкатегорії 109.16 ресурсу «ЗІР» нагадує, що відповідно до п. 48 розд. V Положення №148  підприємство визначає і встановлює за погодженням з банком (у якому відкрито рахунок підприємства, на який зараховуються кошти) строки здавання ним готівкової виручки (готівки) для її зарахування на рахунки в банках відповідно до таких вимог:

  1. для підприємств, розташованих у населених пунктах, де є банки - щодня (у день надходження готівкової виручки (готівки) до їхніх кас);
  2. для підприємств, у яких час закінчення робочого дня (зміни), установлений правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності відповідно до законодавства України, не дає змогу забезпечити здавання готівкової виручки (готівки) у день її надходження, - наступного за днем надходження готівкової виручки (готівки) до каси дня;
  3. для установ/підприємств, розташованих у населених пунктах, де немає банків, - не рідше ніж один раз на п’ять робочих днів.

Крім того, відповідно до п. 49 розд. V Положення №148 підприємства, які працюють у вихідні та святкові дні і не мають змоги здати одержану ними за ці дні готівкову виручку (готівку) до банку через відсутність відповідної умови у договорі, укладеному з банком на інкасацію коштів, здають таку готівкову виручку (готівку) через банкомати/програмно-технічні комплекси самообслуговування в день її надходження до каси підприємства або безпосередньо до банку протягом операційного часу наступного робочого дня банку та підприємства.

Строки здавання готівкової виручки (готівки), установлені п. 48 Положення №148, узгоджуються підприємствами з банком і обов’язково визначаються в договорах банківського рахунку між підприємствами та банками. 

Підприємство, яке в окремі дні не має перевищення ліміту каси, має право в ці дні не здавати в установлені строки готівку.

Порядок проведення інкасації коштів та випадки непроведення інкасації коштів визначаються в договорі на інкасацію коштів. Сума залишку готівки за день, у якому не було інкасації з вини банку, не є перевищенням ліміту каси підприємства.

 

Наказ про порядок розрахунку ліміта каси

Пунктом 50 Положення №148 визначено, що підприємство на підставі Положення №148 та з урахуванням особливостей роботи зобов’язане розробити та затвердити внутрішнім документом порядок розрахунку ліміту каси підприємства та його відокремлених підрозділів. Як правило, це наказ керівника, у якому прописується порядок розрахунку ліміту каси, зокрема:

  • за який період беруться касові обороти. Період можна обрати будь-який;
  • які місяці з цього періоду беруться до розрахунку – теж можна брати будь-які місяці у будь-якій кількості (1, 2, 3 місяці чи більше, при цьому вони можуть йти не поспіль), у яких касові показники найбільш сприятливі для розрахунку ліміту;
  • як розраховується ліміт – за середньоденним витрачанням чи середньоденним надходженням коштів.

У розрахунку ліміту також враховується строк здавання підприємством готівкової виручки (готівки) для її зарахування на рахунки в банках, визначений відповідним договором банківського рахунку. 

Ліміт каси підприємства встановлюють на підставі розрахунку середньоденного надходження готівки до каси або її середньоденної видачі з каси за рішенням керівника підприємства або уповноваженої ним особи. Як зазначалося вище, це рішення слід закріпити в наказі про порядок розрахунку ліміту каси.

 

Прогнозний ліміт каси

Підприємства, що розпочинають свою діяльність, а також підприємства, діяльність яких була пов’язана виключно з безготівковими розрахунками, та які отримують право на здійснення додаткового виду діяльності, що передбачає здійснення готівкових розрахунків, на перші три місяці їх роботи (з дня першого готівкового розрахунку) ліміт каси встановлюють згідно з прогнозними розрахунками. 

Ці розрахунки можна провести за будь-якими прогнозними показниками, наприклад:

  • підприємство планує відкрити торгову точку з 9 лютого 2018 р.
  • у лютому та березні 2018 р. підприємство планує отримати готівкову виручку в сумі 1096500 грн;
  • торгова точка підприємства працює щоденно без вихідних, отже, в лютому та березні вона відпрацює 51 робочий день.
  • середньоденне прогнозне надходження готівки становить 1096500 грн / 51 р.д. = 21500 грн/р.д.
  • підприємство встановлює прогнозний ліміт в сумі 21000 грн, що не перевищує середньоденне надходження готівки в розмірі 21500 грн. Цей ліміт 21000 грн затверджується наказом керівника.

Далі, ліміт каси, установлений з урахуванням прогнозних розрахунків, у двотижневий строк після закінчення перших трьох місяців роботи переглядається за фактичними показниками діяльності. В даному випадку у період з 10 по 23 травня 2018 р. слід буде розрахувати ліміт каси за фактичними показниками. Для розрахунку фактичного ліміту можна взяти обороти і робочі дні з тримісячного періоду з 9 лютого по 9 травня включно – за будь який період між цими датами.

 

 Оформлення розрахунку  ліміту каси

Оформити розрахунок ліміту каси тепер можна у довільній формі. Підприємство затверджує внутрішніми документами (тобто, наказом, на підставі розрахунку) установлений ліміт каси. 

Для відокремлених підрозділів ліміт каси установлюється і доводиться до їх відома теж відповідним внутрішнім документом установи, підприємства - юридичної особи. Тобто, теж наказом керівника.

Розрахунок ліміту каси можна оформити  аналогічно до форми, що діяла раніше, але вже без зазначення у ньому, що форма документу затверджена додатком до Положення №637. Тепер це ваша, самостійно затверджена форма цього документу.

Ліміт каси вважається нульовим, якщо установою/підприємством його не встановлено (незалежно від причин такого невстановлення). Уся готівка, що перебуває в касі установи/підприємства на кінець робочого дня і не здана нею/ним відповідно до вимог Положення №148, уважається понадлімітною, якщо установою/підприємством ліміт каси не встановлено (незалежно від причин такого невстановлення).

На що ще слід звернути увагу:

  1. Раніше п. 5.2 Положення №637 дозволяв встановлювати ліміт каси із урахуванням графіку здачі виручки до банку. Тепер такого пункту в Положенні №148 немає. Хоча, як і раніше, ліміт каси установлюється із урахуванням особливості роботи і строки здавання виручки мають при цьому враховуватися. Просто не зазначено, як саме. Тож, тим підприємствам, які здають виручку не щоденно, доведеться чекати на роз’яснення від НБУ;
  2. У Положенні №148 немає норми щодо встановлення ліміту каси, якщо середньоденний  показник, обчислений на підставі касових оборотів, дорівнює нулю або не більше десяти неоподаткованих мінімумів  доходів  громадян. Раніше в такому випадку підприємства мали можливість встановлювати ліміт каси у розмірі, що перевищує обчислений середньоденний показник,  але  не  більше  десяти  неоподаткованих мінімумів  доходів громадян (170 грн). Тепер – не можуть. А у кого він був встановлений раніше – доведеться переглядати та приводити до фактичної розрахункової величини;

З 1 червня 2018 р. до Положення №148 внесено зміни. Зміни до Положення №148 затверджені постановою НБУ від 24.05.2018 р. №54 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України». Зміни набирають чинності з 1 червня 2018 р. (з дня, наступного за днем її офіційного опублікування). Проміж іншим, внесено зміни й щодо ліміту каси.

У новому п. 1-2 Постанови №148 передбачено, що суб’єкти господарювання повинні розробити та затвердити порядок оприбуткування готівки в касі та порядок розрахунку ліміту каси з урахуванням Положення № 148. Зробити це потрібно до 30 червня 2018 року. 

Зверніть увагу! Раніше цього обов’язку не було. З норм Положення № 148 до внесення змін випливало, що СГ мали право вирішувати, чи працювати їм за «старими» лімітами, чи встановлювати «нові». Отже, до 30 червня 2018 р. включно суб’єкти господарювання повинні користуватися «старими» лімітами каси, раніше розрахованими, установленими та затвердженими.

З формулювань п. 1-2 Положення № 148 випливає, що «старі» ліміти СГ повинні (а не можуть!) застосовувати аж до 30 червня 2018 року, а з 1 липня 2018 року перейти на «нові» ліміти. 

У даному випадку, коли підприємство починає працювати з готівкою після 05.01.2018 р. – набрання чинності Положенням №148, воно розраховує прогнозний ліміт каси вже за новими правилами – станом на 9 лютого 2018 р. У період з 10 до 23 травня підприємству слід розрахувати та затвердити фактичний ліміт каси. Оскільки обидва ліміти розраховані вже за новими правилами, підприємству не потрібно затверджувати ще один ліміт до 30 червня 2018 р.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»