• Посилання скопійовано

Щоденне оприбуткування готівки у продуктовому магазині, який працює з 9:00 до 22:00

Продуктовий магазин працює щоденно з 9:00 до 22:00, а касир підприємства (обов’язки якого виконує головний бухгалтер) працює лише по робочих днях з 9:00 до 18:00. Як виконати норми Положення № 148 про щоденне оприбуткування готівки в такому випадку?

Деталі запитання полягають в наступному:

Продуктовий магазин працює щоденно с 9:00  до 22:00. Головний бухгалтер, який здійснює оприбуткування готівки в кассі, працює з 9:00 до 18:00, крім вихідних. Чи буде вважатись неоприбуткуванням готівки в касі та відповідно перевищення ліміту у разі:

- якщо продавець у 22:00 зніме виручку и разом з Z-звітом покладе у сейф , а бухгалтер оприбуткує її наступного дня о 9:00?

- Якщо продавець за вихідні та святкові дні буде збирати виручку у сейфі за два, три, чотири дні а бухгалтер оприбуткує її разом у перший робочий день та здасть у банк?

Як у такому випадку буде виконуватись норма Положення № 148 про те, що оприбутковуватись готівка повинна кожного дня?

 

Відповідь:

Практичне застосування нового Положення №148 виявило недосконалість деяких його положень. Тож НБУ вніс зміни до Положення №148, якими виправлено визначення оприбуткування готівки. 

Зміни до Положення № 148 затверджені постановою НБУ від 24.05.2018 р. № 54 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України". Зміни набирають чинності з 1 червня 2018 року (з дня, наступного за днем її офіційного опублікування), та їх суть полягає в наступному.

На практиці виявилося, що дотриматися того порядку оприбуткування готівки, що був прописаний у Положенні № 148 до змін, вельми складно. Тож НБУ врахував це і розписав більш докладно порядок оприбуткування готівки. Тепер він окремо прописаний для установ/підприємств, ФОП, та для тих СГ, що застосовують РРО – у пункті 11 Положення № 148.

Отже, оприбуткуванням готівки в касах установ/підприємств та їх відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів. Тобто ці СГ оформлюють касові ордери в момент фактичного надходження готівки до каси. Таким чином оприбутковується готівка, що надходить до головної каси підприємства, в тому числі і з магазину.

Магазин – це відокремлений підрозділ, який проводить готівкові розрахунки з використанням РРО. Для таких підрозділів нарешті прописали правила оприбуткування готівки. 

Оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств,  які проводять готівкові розрахунки із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) без ведення касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків (Z-звітів) і їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО/занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО. Простіше кажучи, Z-звіт тепер і є тим документом, що свідчить про оприбуткування готівки. Тому якщо Z-звіт не було вчасно роздруковано та підклеєно у КОРО, це свідчить про неоприбуткування готівки. А за неоприбуткування готівки поки що діє п’ятикратний штраф відповідно до Указу № 436. Тож будьте уважні!

Відповідно до п. 54 Положення № 148 готівка не вважається понадлімітною в день її надходження, якщо вона здана в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків не пізніше наступного робочого дня банку або видана для використання установою/підприємством відповідно до законодавства (без попереднього здавання її до банку і одночасного отримання з каси банку) наступного дня на потреби, пов'язані з діяльністю установи/підприємства.

Готівка не вважається понадлімітною в день її надходження, якщо вона надійшла до кас підприємств у вихідні та святкові дні та здана в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків наступного робочого дня банку та підприємства або видана для використання підприємством відповідно до законодавства (без попереднього здавання її до банку і одночасного отримання з каси банку) наступного робочого дня на потреби, пов'язані з діяльністю підприємства.

 

За умовами заданого питання можна зазначити таке:

  • Якщо в магазині щоденно о 22:00 формується Z-звіт та підклеюється в КОРО, то це і буде оприбуткування готівки.
  • Оприбутковану готівку можна перенести з магазину до каси підприємства наступного дня, про що складається прибутковий касовий ордер;
  • Так само можна діяти у вихідні та святкові дні – щоденно оприбутковувати готівку на підставі Z-звіту, а наступного робочого дня здавати її в головну касу, а потім у банк.
  • Під час всіх цих операцій слід дотримуватися встановленого ліміту каси, з урахуванням п. 54 Положення № 148.

 

У наказі про оприбуткування готівки слід прописати такі моменти:

  • На виконання пункту 11 Положення № 148 щоденно не пізніше 22:00 здійснювати оприбуткування готівки в магазині на підставі Z-звітів з одночасним підклеюванням їх в КОРО.
  • Наступного робочого дня не пізніше 11:00 (тут можна зазначити й інший час, який буде зручним для підприємства, щоб встигнути здати готівку до банку)  здавати готівку з магазину до каси підприємства.
  • Можна також прописати можливість робити в магазині  Z-звіт та здавання готівки до каси кілька разів на день, наприклад, о 17:45 (у кінці робочого дня головбуха) та ще одне виконання Z-звіту о 22:00 зі здаванням виручки до каси наступного дня. В цьому разі головбух наприкінці дня отримає в касу виручку за день, а наступного дня до каси надійде лише вечірня виручка за минулу дату. Проте це не обов’язково, головне – зручність роботи магазину та головбуха.
  • Також варто  прописати порядок здавання готівки до банку – з якою періодичністю та яким чином (наприклад, чи здає готівку в банк касир чи з банком укладається договір інкасації тощо). У даному питанні головбух виконує обов’язки касира, тож тільки він і може здавати готівку до банку. Більш докладно про це – тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.20248602
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202450
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 436
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.2024109
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202488