• Посилання скопійовано

Чи може ФОП бути агентом оператора, який має власну телекомунікаційну мережу?

ТОВ – оператор має власну телекомунікаційну мережу, не справляється з обслуговуванням абонентів, тому залучає провайдерів (ФОПів ІІІ групи ЄП), які працюють на його мережі. Технічне обслуговування мережі оператор здійснює сам. ФОП-провайдер підключає абонентів до мережі оператора, які обліковуються в білінгу оператора, до якого у ФОП є доступ, та обслуговує їх (ремонти, налаштування тощо). ФОП на свій рахунок отримує абонплату від цих абонентів, і перераховує оператору певний відсоток від отриманої абонплати. Чи можлива така схема роботи?

Відповідно до пп. 8 пп. 291.5.1 ПКУ, не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп, зокрема, суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), які здійснюють:

  • діяльність з надання послуг пошти (крім кур’єрської діяльності);
  • діяльність з надання послуг фіксованого телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного);
  • діяльність з надання послуг фіксованого телефонного зв’язку з використанням безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного);
  • діяльність з надання послуг рухомого (мобільного) телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку;
  • діяльність з надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- і радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж.

За умовами запитання ФОП надає послуги оператору  телекомунікаційної мережі: самостійно підключає абонентів до мережі оператора, обліковує і тарифікує їх в білінгу оператора, до якого у ФОП є доступ в частині свого району, а також на свій рахунок отримує абонентську плату від цих абонентів. Це можна трактувати як послуги з обробки інформації про клієнтів оператора та агентські послуги з отримання абонентської плати. ФОПам на ІІІ групі ЄП така діяльність не заборонена. Головне – правильно визначити КВЕД для неї.

Нагадуємо, що за агентським договором доходом ФОПа є тільки його агентська винагорода – пп. 292.4 ПКУ. Докладніше про посередництво у ФОП читайте у нашій аналітиці.

Якщо за договором ФОП-провайдер перераховує оператору певний відсоток від отриманої абонплати щомісячно, то в цьому випадку немає порушення пп. 291.6 ПКУ, оскільки свій дохід в частині агентської винагороди ФОП отримав у грошовій формі від клієнтів, а оператору перерахував частину отриманих коштів за минусом своєї винагороди.

Щодо обслуговування ФОПом клієнтів оператора  у частині ремонтів та налаштування: на нашу думку, потрібно мати докази того, що ця діяльність ФОПа не належить до видів діяльності, які зазначені у пп. 8 пп. 291.5.1 ПКУ, які заборонені для ФОПів І – ІІІ групи ЄП, тобто не є послугами з технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- і радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж. Зокрема, аргументом може бути те, що ФОП виконує роботи та налаштування, пов’язані виключно з клієнтським обладнанням замовника, а не з обслуговуванням самої мережі. Якщо такі докази є і ця діяльність дійсно не заборонена для ФОПа, то ми не вбачаємо ризиків у цій діяльності. 

ФОП 3-ї групи ЄП може робити все, що йому прямо не заборонено ст. 291 ПКУ, зокрема, пп. 291.5 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»