• Посилання скопійовано

Чи може підприємець бути «єдинником», якщо у нього КВЕД 61.10?

Підприємство працює з ФОПами ІІІ групи. ФОПи надають йому послуги з підключення кінцевого телекомунікаційного обладнання абонентам його замовника. Чи можуть ФОПи бути платниками єдиного податку використовуючи КВЕД 61.10 для надання даної послуги?

Відповідно до роз’яснення ДПС в ІПК від 25.11.2019 р. №1512/10/05-99-04-04/ІПК  - тобто вже після внесених змін у ПКУ - якщо СГ здійснюється діяльність, яка відповідає класу 60 "Діяльність у сфері радіомовлення та телевізійного мовлення" та класу 61 "Телекомунікації (електрозв'язок)" КВЕД-2010 та потребує отримання відповідної ліцензії, то відповідно до пп. 291.5.1 ПКУ такий СГ не може перебувати на спрощеній системі оподаткування.

А ось для встановлення, до якого виду відноситься обрана СГ господарська діяльність та чи належить вона до видів діяльності, перелік яких наведено у пп. 291.5 ПКУ, ДПС радить звертатися до Держстату.

Аналогічне вони зазначали й до внесення змін до пп. 291.5 ПКУ (до 20.10.2019 р.) – див. ІПК від 05.06.2019 р. №2548/6/99-99-12-02-03-15/ІПК: якщо Товариством здійснюється діяльність, яка відповідає класу 61 "Телекомунікації (електрозв'язок)" КВЕД-2010 та потребує отримання відповідної ліцензії, то відповідно до пп. 291.5.1 ПКУ Товариство не може перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Погоджуємося із такими висновками ДПС – якщо відповідна діяльність із класу 61 потребує отримання ліцензії, то перебувати на ЄП не можна. Якщо діяльність не підлягає ліцензуванню, то, відповідно, й надавати такі послуги може ФОП на ЄП.

З точки зору ризиків для підприємства-замовника таких послуг, то їх немає незалежно від того, чи може ФОП перебувати на спрощеній системі, чи ні. Головне, підприємство має мати копію виписки (витягу) з ЄРД – цей документ підтверджуватиме, що підприємство має справу саме із ФОПом і є його податковим агентом лише в частині відображення нарахованого та виплаченого доходу у формі №1ДФ.

Чи необхідно отримувати ліцензію на ту чи іншу діяльність із телекомунікаційного зв’язку відповідає Національна комісія з питань регулювання зв'язку України. Що стосується правильності обрання КВЕДу, то як й зазначає ДПС, роз’яснює Держстат.

Зауважимо, що дещо незрозумілою є позиція ДПС, викладена наразі у «ЗІР»: фізична особа – підприємець, що здійснює діяльність, з надання провайдерських послуг доступу до мережі Інтернет, яка належить до класу 61.90 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку», не може бути платником єдиного податку першої – третьої групи. Про неї ми говорили тут. Її вже повторюють регіональні податківці (див. тут).

Як раніше податківці пояснювали, що оскільки послуги із надання провайдерських послуг доступу до мережі Інтернет не підлягають ліцензуванню, то СГ, що надає такі послуги, може бути платником ЄП (про це ми зазначали тут).

Чому раптом їх позиція змінилася – не відомо. Адже фактично до ПКУ бути перенесені види діяльності із телекомунікації, які підлягають ліцензуванню.

Тож за аналогією із фіскальним роз’ясненням податківців щодо КВЕДу 61.90, аби уникнути непорозумінь із ДПС у майбутньому радимо ФОП звернутися спочатку до Національної комісіії з питань регулювання зв'язку України, а потім вже до ДПС.

Та в будь-якому випадку, негативних наслідків для СГ- замовника послуг у такого ФОП немає за умови, якщо буде доведено, що взаємовідносини такого підприємства-замовника саме із ФОП (для цього найбезпечніше отримати від ФОП копію витягу (виписки) з ЄДР).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»