• Посилання скопійовано

Чи може «єдинник» ІІ групи бути інтернет-провайдером?

Чи може ФОП - платник ЄП ІІ групи надавати послуги доступу до мережі Інтернет (виключно фізособам), використовуючи КВЕД 61.10?

Згідно з ч. 8 пп. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), які здійснюють діяльність з надання послуг:

  • фіксованого телефонного зв’язку з правом техобслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного);
  • фіксованого телефонного зв’язку з використанням безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного);
  • рухомого (мобільного) телефонного зв’язку з правом техобслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку;
  • техобслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- і радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж.

Тут необхідно звернути увагу, що ПКУ говорить саме про заборону певного переліку видів діяльності і не містить переліку заборонених КВЕДів.

Зазначимо, що раніше (до 20.10.2019 р., про що ми писали тут) цей пункт містив лише заборону на здійснення діяльності з надання послуг пошти (крім кур'єрської діяльності) та зв'язку (крім діяльності, що не підлягає ліцензуванню).

Та насправді в частині «заборони» для «єдинників» нічого не змінилось, оскільки перелік, який наразі викладено у ч. 8 пп. 291.5.1 ПКУ, раніше містився у переліку видів діяльності, які підлягають ліцензуванню, що наведено у ч. 7 ст. 42 Закону №1280 (тобто ці види діяльності і раніше було заборонено здійснювати платниками ЄП через їх «ліцензійність»).

 

А що кажуть податківці?

Податківці неодноразово зазначали про те, що платники єдиного податку можуть надавати послуги доступу до мережі Інтернет.

Наприклад, чернівецькі податківці роз’яснювали:

  • фізичні особи - підприємці, які здійснюють кур’єрську діяльність та надають послуги Інтернет – зв’язку, можуть бути платниками єдиного податку;
  • фізичні особи - підприємці, які надають послуги телебачення, повинні мати відповідні ліцензії і не можуть бути платниками єдиного податку. 

Крім того, аналогічну позицію податківці висловлювали і раніше, зокрема тут, тут та тут, вказуючи, що послуги з інтернет - зв’язку не належать до видів діяльності, що підлягають ліцензуванню за переліком у ч. 7 ст. 42 Закону №1280 (а отже, не потрапляють до переліку заборонених видів діяльності у поточній редакції ч. 8 пп. 291.5.1 ПКУ).

З огляду на наведені вище роз’яснення податківців, інтернет-провайдери можуть і далі перебувати на спрощеній системі. Заборона діє для СГ, які надають послуги телебачення.

Проте, щоб убезпечити себе, платник податку може отримати від податківців власну ІПК і діяти вже за нею.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»