• Посилання скопійовано

Чи може ФОП на загальній системі включити до витрат передплату бухгалтерських видань?

Чи відноситься до витрат ФОПа на загальній системі оплата електронних періодичних видань (як ось сервісів Дт-Кт, Головбух, Податки та бухгалтерський облік, Ліга тощо)? За яких умов, коли і на підставі чого їх можна віднести на витрати? Як довести їх зв'язок з отриманням доходів ФОПа від госпдіяльності (обґрунтування)?

На це питання є позитивна відповідь у ЗІР"Чи має право ФОП на загальній системі оподаткування включати до складу витрат вартість придбаної літератури, передплачених спеціалізованих періодичних видань та Інтернет-послуг?".

Якщо коротко, то висновок податківців в цілому позитивний: витрати на отримані послуги через Інтернет та вартість придбаної літератури враховуються у складі витрат платника податку за умови, що вони безпосередньо пов’язані з отриманням доходів ФОП від господарської діяльності та за наявності первинних документів, а саме: документів, які фіксують факт витрачання коштів на придбання таких послуг, тобто відповідних платіжних документів (платіжні інструкції, виписки про рух коштів на рахунках платника податку в банку/небанківському надавачу платіжних послуг із зазначенням даних контрагентів та вартості товарів (робіт, послуг), касовий чек, угоди тощо).

Оскільки у ФОП доходи і витрати враховуються виключно за касовим методом, то податківці слушно зазначають, що витрати підтверджуються документами про оплату (в даному випадку  - сервісів Дт-Кт, Головбух, Податки та бухгалтерський облік, Ліга тощо). Відповідно, дата визнання витрат – дата оплати. Крім цього, у ФОПа будуть документи про надання йому таких сервісів – акти тощо. З цих документів повинно бути ясно, що це за сервіс.

Проте на практиці перевіряючі можуть упереджено ставитися до таких витрат, тому що вони вважають «неочевидним» зв’язок таких сервісів з господарською діяльністю ФОП. 

У пп. 177.4.4 ПКУ наведений виключний перелік інших витрат ФОП – там немає слова «тощо». Тому слід вважати, що до інших витрат можна включити тільки ті витрати, що прямо зазначені у пп. 177.4.4 ПКУ.

Зокрема, там є «вартість придбаних послуг, прямо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг». І тут вже потрібна майстерність самого ФОПа – як довести перевіряючим, що передплата інформаційних видань пов’язана саме з виробництвом товарів, робіт, послуг.

Як варіант, можна говорити, що ФОПу потрібно користуватись нормативними документами, вивчати роз’яснення, бути поінформованим щодо тієї діяльності, яку він веде – тому він використовує відповідні інформаційні ресурси. Якби ця фізособа не вела підприємницьку діяльність, вона б не потребувала б цих ресурсів, тож вони їй потрібні виключно для інформаційної підтримки виробництва товарів, робіт, послуг.

Для підтвердження витрат перевіряючим потрібно надати документи про оплату сервісів, а отримані від сервісів акти будуть свідчити про зв’язок цих сервісів з господарською діяльністю ФОП. Додатково можна продемонструвати перевіряючим характер інформації, яку ФОП отримує від передплачених сервісів: порядок ведення обліку та декларування доходів у ФОП, застосування РРО, інформацію з кадрових і зарплатних питань тощо.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»