• Посилання скопійовано

Приєднання одного «єдинника» IV групи до іншого платника ЄП: що з звiтнiстю?

Підприємство - платник IV групи Є приєднується до іншого платника IV групи ЄП. 07.10.2021 року зареєстроване рішення про ліквідацію підприємства і створено ліквідаційну комісію. Коли подавати ліквідаційні звіти і які саме?

Загальні підстави

Тут ми писали, що внаслідок реорганізації через приєднання підприємству потрібно діяти так само, як і в разі ліквідації підприємства. Основний принцип стосовно подання звітності такий. Звітний період для всіх податків закінчується днем ліквідації (припинення) – внесення запису про припинення до Єдиного держреєстру. Тому підприємство, яке припиняється через приєднання до іншого платника, має подати всі звіти, які воно подає.

Наприклад, процедура припинення підприємства через приєднання описана в ІПК ДПСУ від 15.11.2021 р. №4352/ІПК/99-00-21-02-02-06.

В цій ІПК розглядається процедура припинення через приєднання платника податку на прибуток.

Податкова пише, що для платника податку, який ліквідується (у тому числі припиняється шляхом приєднання) останнім податковим (звітним) періодом буде податковий (звітний) період, який починається з першого календарного дня податкового (звітного) періоду і закінчується днем, на який припадає дата ліквідації (дата внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про ліквідацію (припинення)).

Такий платник разом з Декларацією з податку на прибуток підприємств подає фінансову звітність за такий звітний період.

 

Декларація ЄП групи 4

Відповідно до пп. 294.2 ПКУ, податковий (звітний) період для сільськогосподарських товаровиробників - юридичних осіб (платників ЄП групи 4), що ліквідуються, - період з початку року до їх фактичного припинення.

У разі державної реєстрації припинення юридичних осіб та державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, які є платниками єдиного податку, останнім податковим (звітним) періодом вважається період, у якому відповідним контролюючим органом отримано від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення (пп. 294.6 ПКУ).

Таким чином, стосовно платників ЄП групи 4 діє той самий принцип, про який ми сказали вище. Наприклад, якщо запис до держреєстру про припинення внесено 17.12.2021 р., то звітний період для такого підприємства буде з 01.01.2021 р. по 17.12.2021 р. Оскільки декларація з ЄП групи 4 подається на початку звітного року з розрахунком податку на увесь рік, підприємству слід подати уточнюючу декларацію, в якій зменшити суму ЄП групи 4 з урахуванням зменшеного звітного періоду.

 

Коли подавати уточнену декларацію?

Відповідно до пп. 295.9.4 ПКУ, платники ЄП групи 4, що припиняються шляхом злиття, приєднання, перетворення, поділу у податковому (звітному) періоді, зобов’язані подати у період до їх фактичного припинення контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та місцем розташування земельних ділянок уточнену податкову декларацію.

Таким чином, уточнену декларацію потрібно подати до 17.12.2021 р.

Але про строк оплати за уточненою декларацією при припиненні платника в ПКУ нічого не сказано. На наш погляд, оплату потрібно зробити до моменту припинення.

 

Об’єднаний звіт з ПДФО, ВЗ і ЄСВ

Подається до податкової до завершення процедури припинення (державної реєстрації припинення).

Тобто, за даними наведеного нами прикладу – до 17.12.2021 р.

 

Інші види звітності

Наведені вище особливості стосуються і всієї іншої звітності, яку складає підприємство – з податків, фінансової, статистичної.

Тобто, її потрібно скласти і подати відповідним органам до дати держреєстрації припинення підприємства.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»