• Посилання скопійовано

Оренда приміщення у ФОПа та у фізособи: що з оподаткуванням?

Юрособа на загальній системі оподаткування орендує приміщення у ФОПа та у фізособи. В обох випадках окремо від орендної плати здійснюється компенсація вартості комунальних послуг. Які особливості оподаткування такої компенсації?

Оренда приміщення у ФОП ІІІ групи за КВЕД 68.20

Щодо оренди приміщення та компенсації супутніх комунальних послуг орендодавцю податківці мають сталу думку: якщо орендар не укладає договорів на споживання комунальних послуг та енергоносіїв із їх постачальниками, а відшкодовує (компенсує) орендодавцеві витрати на їх оплату, у договорі оренди визначають порядок обчислення вартості спожитих орендарем комунальних послуг та енергоносіїв і їх оплати (відшкодування, компенсації). Отже,  відшкодування вартості комунальних послуг матиме такий ж код за Державним класифікатором продукції та послуг, як і власне послуга оренди - 68.20, адже відшкодування комунальних послуг є складовою орендної послуги. Ми писали про це у новині та у консультації.

Відповідно, оплата орендодавцеві та оподаткування власне орендної плати та компенсації комунальних послуг здійснюються ідентично, як оплата в рамках одного договору та однієї послуги. Тому утримувати ПДФО та військовий збір з суми відшкодування комунальних послуг орендодавцеві-ФОП не потрібно.

Додатково читайте нашу консультацію тут.

 

Оренда приміщення у фізичної особи

Аналогічна ситуація і у випадку оренди майна у фізичної особи. Щодо договору оренди у податківців думка така: якщо компенсація комунальних послуг передбачена договором оренди, то податківці вважають її складовою орендної плати. Тобто теж оподаткованим доходом від оренди майна, але не додатковим благом.  Відповідно, сума компенсації комунальних послуг так само підлягає оподаткуванню ПДФО та військовим збором, як і орендна плата.

Додаткове благо виникатиме у фізособи-орендодавця у випадку, якщо така компенсація передбачена окремим договором, укладеним із орендарем. Або якщо така компенсація взагалі не передбачена жодним договором – головним критерієм тут є відсутність обов’язку такої компенсації в договорі оренди. Ми про це писали тут.

Про те, як відобразити орендну плату та компенсацію комунальних послуг у формі №1ДФ (а саме – під ознакою доходу 106), ми писали тут.

 

Щодо витрат на компенсацію комунальних послуг орендодавцю

Незалежно від того, у кого платник податку на прибуток орендує приміщення – у ФОП чи у фізособи, він відображає витрати на оплату оренди приміщення та компенсації комунальних послуг за загальними  правилами бухобліку, зокрема, П(С)БО 16.

Відповідно до ст. 9 Закону про бухоблік, підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи. Первинні та зведені облікові документи можуть бути складені у паперовій або в електронній формі та повинні мати такі обов'язкові реквізити:

  • назву документа (форми);
  • дату складання;
  • назву підприємства, від імені якого складено документ;
  • зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;
  • посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;
  • особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Тому для того, щоб можна було віднести до витрат орендну плату та компенсацію комунальних платежів, слід подбати про складання первинних документів. Як правило, у випадку оренди нерухомості складаються щомісячні акти, які підтверджують використання майна орендарем у звітному місяці та суму комунальних витрат у цьому місяці. За умови, що такі акти відповідають вимогам ст. 9 Закону про бухоблік, вони можуть бути відображені в у складі витрат орендаря, які зменшують фінрезультат з метою оподаткування.

ПКУ не містить підстав для виключення сум компенсації комунальних витрат орендодавцю зі складу витрат платника податку на прибуток, за умови дотримання правил бухобліку, які ми навели вище.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»