• Посилання скопійовано

«Єдинник» здає нерухомість в оренду: що з земельний податком?

Юрособа - платник ЄП має у власності нерухомість і земельну ділянку під нею та прилеглу територію. Нерухомість надається в оренду (КВЕД 68.20 «Надавання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна»). Чи звільняється юрособа від сплати земельного податку?

Податківці на сайті "Віснику. Офіційно про податки" (див. тут) розглядали таку ситуацію:

Підприємство — платник єдиного податку ІІІ групи з основним видом діяльності 68.20 «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна» має право постійного користування земельною ділянкою, на якій знаходиться належне підприємству нежитлове приміщення та складське обладнання для зберігання природного каменю та виробів з нього. Підприємство надає в оренду нежитлове приміщення, а також надає послуги зі зберігання природного каменю та виробів з нього.

Чи має право на звільнення від сплати земельного податку на всю земельну ділянку — підприємство запитало у ДПС.

Контролюючий орган в ІПК від 16.09.2019 р. №245/6/99-00-04-04-03-15/ІПК відповів, що звільнення від сплати земельного податку, передбачене пп. 4 пп. 297.1 ПКУ, поширюється на підприємство за умови використання ним земельної ділянки для провадження господарської діяльності. Приймаючи до уваги те, що надання в оренду нерухомого майна та складська діяльність є видами господарської діяльності підприємства, у разі надання в оренду належного йому нежитлового приміщення та надання послуг зі зберігання майна підставою для звільнення від сплати земельного податку є цивільно-правові угоди, дія яких поширюється не тільки на приміщення та майно, що надається на зберігання, а й на земельну ділянку, на якій це приміщення розташовано або зберігається майно. Звільнення від сплати земельного податку поширюється на площу земельної ділянки, яка зазначена у відповідній цивільно-правовій угоді.
Такий же висновок податківці наводили у ІПК від 29.11.2018 р. №5020/ІПК/04-36-12-04-21.

 

На замітку!

Зважаючи на основний вид діяльності Товариства (надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна), у випадку тимчасового припинення ним провадження господарської діяльності, він також тимчасово не використовує (не надає у оренду) належні йому земельні ділянки, відповідно, не виконуються умови пп. 297.1 ПКУ щодо звільнення платника єдиного податку від сплати земельного податку (ІПК від 18.04.2018 р. №1694/ІПК/15-32-12-04).

Також зауважимо, що в іншому роз’ясненні (див. ІПК ДПС від 07.08.2019 р. №3683/6/99-99-12-02-03-15/ІПК) податківці уточнюють, що "єдинник", що провадить діяльність із передачі  в оренду нерухомого майна, може скористатися звільненням від сплати земподатку за ділянку, на якій розташовано об’єкт нерухомості, лише  після реєстрації договору оренди такого об’єкта у державному реєстрі нерухомого майна.

Про необхідність реєстрації договору оренди землі податківці також говорили у ІПК від 18.04.2019 р. №1679/ІПК/17-00-12-03-08, роз’яснюючи чому вони говорять про реєстрацію:

«Разом з тим, з огляду на припис постанови Верховного Суду України від 24.11.2015 р. №826/14703/13-а щодо особливостей реалізації платниками єдиного податку права на звільнення від сплати земельного податку, у разі надання зазначеного нерухомого майна в оренду іншим суб'єктам господарювання Товариство звільняється від сплати земельного податку під цим майном лише за наявності укладеної і зареєстрованої відповідно до законодавства цивільно-правової угоди оренди земельної ділянки (як окремої, так і разом із наданням в оренду нерухомого майна), що є підтвердженням факту використання земельної ділянки у господарській діяльності Товариства».

Заради уникнення непорозумінь із контролюючими органами у майбутньому, також радимо СГ звернутися до ДПС за власною ІПК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»