• Посилання скопійовано

Як оподатковувати передачу частки засновнику у вигляді ОЗ платником ЄП (5%)?

ТОВ є платником ЄП (5%). Засновник виходить з ТОВ, забираючи свою частку нерухомим майном ТОВ. Зроблена оцінка майна, яка є більшою за балансову вартість. Передача майна здійснюється за оцінювальною вартістю. Які особливості оподаткування?

Повернення майна засновнику в рахунок повернення його частки в СК з погляду обліку і оподаткування є продажем такого майна. Детально це питання ми розглядали, приміром, тут.

Таким чином, ТОВ фактично продає нерухомість (ОЗ), але розрахунок здійснюється не коштами, а зарахуванням із зобов’язанням щодо повернення частки.

Відповідно до п. 292.2 ПКУ при продажу основних засобів юридичними особами - платниками єдиного податку дохід визначається як сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів.

Якщо основні засоби продані після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.

На перший погляд, якщо передані (продані) засновнику ОЗ були у складі ОЗ, використовувалися в діяльності ТОВ більше як 12 місяців, то до складу доходу включається різниця між сумою продажу і залишковою вартістю.

Але в п. 292.2 ПКУ сказано про кошти. Тобто, за буквального розуміння цієї норми вона застосовується тільки якщо в оплату за ОЗ отримуються кошти. 

В розглядуваній ситуації кошти не отримуються. Розрахунок здійснюється через погашення зобов’язання. Тому є формальні підстави вважати, що до складу доходів слід включати всю суму від продажу ОЗ, а не різницю.

Але думка податкової служби з цього питання нам не відома. Можливо, податкова служба буде відноситися не формально, а по суті, вважаючи, що до складу доходу слід відносити різницю, а не всю суму продажу. Тому може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Поряд з цим, на наш погляд, ТОВ в розглядуваній ситуації здійснює розрахунки в негрошовій формі. Але за п. 291.6 ПКУ платники ЄП груп 1 — 3 мають здійснювати розрахунки виключно в грошовій формі. Якщо ж здійснити розрахунки в негрошовій формі, наслідки будуть такими:

  1. потрібно перейти на загальну систему оподаткування з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено порушення (п. 4 пп. 298.2.3 ПКУ);
  2. з суми доходу, отриманого із застосуванням негрошового розрахунку, ЄП слід буде обчислити за подвійною ставкою, тобто, 10% (пп. 2 п. 293.5 ПКУ).

Але і щодо цього питання податкова служба може мати іншу думку. Тож можна отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»