• Посилання скопійовано

Оподаткування ЄП продажу ОЗ за рішенням суду, з надходженням коштів на рахунок кредитора

У юрособи - платника ЄП (5%) за рішенням суду на підставі звернення кредитора про стягнення заборгованості було відчужено ОЗ. Є протокол електронного аукціону (торгів), за яким ОЗ реалізовано за залишковою вартістю. Кошти від продажу отримає кредитор на свій рахунок від судового виконавця. Як відображати в бухобліку? Які особливості оподаткування?

Бухгалтерський облік

Бухгалтерський облік господарських операцій, пов’язаних з продажом ОЗ, ми детально, на числовому прикладі, розглядали тут. Єдиний нюанс цього питання – це те, що в цій ситуації юрособа не отримує від покупця кошти за продані ОЗ. 

Внаслідок продажу ОЗ в бухобліку юрособи буде відображена дебіторська заборгованість покупця. Але оскільки за рішенням суду кошти від продажу надходять на погашення кредиторської заборгованості юрособи, то в бухгалтерському обліку потрібно відобразити зарахування дебіторської заборгованості із зобов’язанням перед кредитором:

  • Дт 631 Кт 361 – на вартість продажу ОЗ.

 

Податковий облік

Перехід на іншу систему оподаткування.

Відповідно до пп. 291.6 ПКУ, платники єдиного податку першої - третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі - готівковій або безготівковій (у тому числі з використанням електронних грошей).

На наш погляд, в цій ситуації це правило було порушено, тому що кошти від продажу ОЗ не надійшли на рахунок платника ЄП, а фактично відбувся залік заборгованостей.

Факт здійснення негрошових розрахунків є підставою для обов’язкового переходу на сплату інших податків, згідно з пп. 4 пп. 298.2.3 ПКУ - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено такий спосіб розрахунків.

Щоб перейти на сплату інших податків, потрібно до податкової служби подати заяву - не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу(див. пп. 298.2.1 ПКУ).

Якщо платник не подасть такої заяви самостійно, податкова служба зробить це самостійно за наслідками перевірки (див. пп. 299.11 ПКУ), і до того ж «заднім числом».

ЄП за подвійною ставкою.

Окрім того, з доходу, отриманого внаслідок проведеного негрошового розрахунку, податок слід сплатити у подвійному розмірі (див. пп. 293.5 ПКУ). Тобто, для платника ЄП із ставкою 5% - сплатити в розмірі 10%.

Як рахувати дохід при продажу ОЗ.

Відповідно до пп. 292.2 ПКУ:

  • При продажу основних засобів юридичними особами - платниками єдиного податку дохід визначається як сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів;
  • Якщо основні засоби продані після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.

З наведеного випливає, що якщо якщо виконується правило «12 місяців», при продажу ОЗ за їх залишковою вартістю дохід від продажу становитиме 0 грн. Це означає, що податок з цієї операції взагалі не справлятиметься, ні в подвійному, ні в одинарному розмірі. 

Якщо ж правило «12 місяців» не виконуватиметься, податок слід буде сплатити з вартості продажу ОЗ, яка в розглядуваній ситуації дорівнює залишковій вартості ОЗ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»