• Посилання скопійовано

ОЗ, вартістю менше 20 тис. грн, в податковому обліку податку на прибуток

Підприємство, платник податку на прибуток, яке не застосовує податкові різниці, придбало пральну машину для використання у господарській діяльності, вартість якої 22 000 грн, в т.ч. ПДВ - 3 666,67 грн (без ПДВ – 18 333,33 грн.). Чи можна відразу всю вартість включити до складу витрат?

Бухгалтерський облік

Відповідно до п. 4 П(С)БО 7, одна з ознак ОЗ – строк корисного використання більше року. 

Очевидно, що пральна машина використовується більше року. А тому відноситься до складу ОЗ з віднесенням вартості до витрат через амортизацію.

Але в п. 5.2 П(С)БО 7 зазначено, що підприємства можуть установлювати вартісні ознаки предметів, що входять до складу малоцінних необоротних матеріальних активів (МНМА). Таку вартісну ознаку підприємство повинне визначати власною обліковою політикою (див., наприклад, пп. 2.1 Методрекомендацій №635).

Таким чином, встановивши ознаку МНМА, підприємство зможе обліковувати придбані об’єкти ОЗ не як ОЗ, а як МНМА, за умови, що такі об’єкти не перевищують встановленої ознаки.

У податковому обліку така ознака визначається на рівні 20 000 грн (див. пп. 14.1.138 ПКУ). Тому на практиці більшість підприємств встановлюють таку ознаку і в бухгалтерському обліку. Хоча такого обов’язку чинне законодавство не встановлює. В бухгалтерському обліку підприємство може встановити вартісну ознаку МНМА в тому розмірі, який вважає для себе доречним.

Отже, якщо підприємство - платник ПДВ встановило для себе вартісну ознаку МНМА - 20 000 грн, придбана пральна машина вартістю без ПДВ - 18 333,33 грн буде відноситися до складу МНМА, а не ОЗ. А сума ПДВ - 3 666,67 грн підприємство - платник ПДВ має право включити до складу податкового кредиту. 

Один нюанс: якщо пральна машина буде використовуватися, наприклад, у негосподарській діяльності, підприємство повинне буде нарахувати компенсуюче ПДВ за пп. 198.5 ПКУ. Вартість такого компенсуючого ПДВ збільшить первісну вартість пральної машини, яка в такому разі складатиме 22 000 грн. Це перевищить вартісну ознаку МНМА, отже, пральну машину доведеться обліковувати у складі ОЗ, а не МНМА.

Якщо таки машину облікують у складі МНМА, це дасть право підприємству застосувати один з методів амортизації, наведений в пп. 27 П(С)БО 7:

  1. амортизація нараховується у першому місяці використання об’єкта в розмірі 50% його вартості, та наступні 50% вартості у місяці списання об’єкта з балансу, або
  2. амортизація нараховується у першому місяці використання об’єкта в розмірі 100% його вартості.

Отже, обравши другий метод амортизації, підприємство фактично через нарахування стовідсоткової амортизації віднесе всю вартість придбаної пральної машини на витрати:

  • Дт 112 Кт 153 - 18 333,33 грн (зарахована машина на баланс);
  • Дт 91, 92 тощо Кт 132 – 18 333,33 грн (нарахована амортизація машини).

 

Податок на прибуток

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є фінрезультат до оподаткування, визначений за даними фінзвітності, відкоригований (зменшений чи збільшений) на податкові різниці (див. пп. 134.1.1 ПКУ). Причому, якщо підприємство не застосовує коригування на податкові різниці, то об’єктом оподаткування буде тільки фінрезультат до оподаткування. Щоправда, в цьому останньому разі таки буде коригування на різницю – на збитки минулих періодів. Але в контексті ситуації, яку ми розглядаємо, нас цікавить «амортизаційна» різниця, встановлена ст. 138 ПКУ. Тобто, підприємство, яке не застосовує коригування на податкові різниці, не буде коригувати фінрезультат до оподаткування на цю «амортизаційну» різницю.

Таким чином, якщо в бухгалтерському обліку підприємство нарахувало амортизацію МНМА (машини) у розмірі 100% вартості, на всю таку вартість фінрезультат до оподаткування зменшився, а отже, зменшився і об’єкт оподаткування податком на прибуток. Але навіть, якщо підприємство і застосовуватиме коригування на податкові різниці, включаючи «амортизаційну» різницю за ст. 138 ПКУ, то така різниця не застосовується до амортизації МНМА (за умови, що вартісна ознака в бухгалтерському обліку встановлена на рівні не вище 20 000 грн).

Про податкові різниці щодо МНМА читаємо відповідь податкової на питання в підкатегорії 102.05, ЗІР: «Чи виникають різниці при нарахуванні амортизації малоцінних необоротних матеріальних активів та як заповнюються рядки 1.1.1 та 1.2.1 АМ додатка РІ та додаток АМ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств?». 

Коротка відповідь податкової така:

Оскільки МНМА не належать до ОЗ, то різниці, які визначаються згідно зі ст. 138 ПКУ, за такими активами не виникають.

Відображення різниць, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів та передбачають коригування фінансового результату до оподаткування на підставі пп. 138.1, 138.2 ПКУ, здійснюється у рядках 1.1.1 та 1.2.1 АМ додатка РІ «Різниці» до рядка 03 РІ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств:

  • у рядку 1.1.1 додатка РІ до Декларації відображається сума нарахованої амортизації необоротних активів відповідно до НП(С)БО або МСФЗ;
  • у рядку 1.2.1 АМ додатка РІ до Декларації відображається сума розрахованої амортизації необоротних активів відповідно до пп. 138.3 ПКУ.

Таким чином, у рядках 1.1.1 та 1.2.1 АМ додатка РІ зазначаються різниці, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів без врахування амортизації МНМА.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    22.04.202438
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202450
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202439
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202447
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485