• Посилання скопійовано

Реклама на ТікТок: ПДВ та податок на репатріацію в підприємця – «єдинника»

ФОП на ІІІ групі ЄП (5%) оплатив за рекламні послуги ТікТок (нерезиденту) 1000 доларів (за курсом НБУ - 26726,40 грн). Чи потрібно сплачувати 20% ПДВ (5345,28 грн) та 20% податку на репатріацію (26726,4*100/100-20=33408*20%=6681,60 грн)?

ПДВ

Згідно з пп. «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України. Відповідно до ст. 186 ПКУ. місцем постачання рекламних послуг вважається місце, у якому одержувач послуг (рекламодавець) зареєстрований суб’єктом господарювання (пп. «б» п. 186.3 ПКУ).

Пунктом 208.2 ПКУ передбачено, що отримувач послуг, які постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує ПДВ за основною ставкою (20%) на базу оподаткування, визначену згідно з пп. 190.1 ПКУ.

Тобто для послуг, що постачаються нерезидентами на митній території України, базою оподаткування ПДВ є договірна (контрактна) вартість таких послуг з урахуванням податків та зборів, за винятком ПДВ, що включаються до ціни постачання відповідно до законодавства, за валютним (обмінним) курсом НБУ на дату виникнення податкових зобов'язань. При цьому отримувач послуг – платник ПДВ у порядку, визначеному ст. 201 ПКУ, складає податкову накладну із зазначенням суми нарахованого ним податку, яка є підставою для віднесення сум ПДВ до податкового кредиту у встановленому порядку.

Оскільки підприємець перебуває на єдиному податку 5% та не є платником ПДВ, то  оплативши рекламні послуги, він стає податковим агентом і повинен сплатити 20% ПДВ від договірної вартості послуг (п. 190.2 ПКУ), навіть якщо такий підприємець не зареєстрований платником ПДВ (ст. 208.4 ПКУ).

Така думка зазначена у листі ДФС №6312/6/99-99-15-02-02-15.

Тобто ФОП – неплатнику ПДВ складати й реєструвати податкову накладну не треба. Але потрібно буде заповнювати та подавати Розрахунок податкових зобов'язань, за формою визначеною наказом Мінфіну №21.

Подається розрахунок лише за місяці, коли отримували послуги від нерезидента, в електронному вигляді до податкової за місцем реєстрації протягом 20 календарних днів після закінчення звітного місяця.

Сплчується ПДВ протягом 10 днів після граничного строку подання розрахунку.

 

Податок на репатріацію

Згідно з пп. 141.4.6 ПКУ резиденти, у тому числі фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, або суб’єкти господарювання (юридичні особи чи фізичні особи - підприємці), які обрали спрощену систему оподаткування, які здійснюють виплати нерезидентам за виробництво та/або розповсюдження реклами, під час такої виплати сплачують податок за ставкою 20 відсотків суми таких виплат за власний рахунок.

Суму доходу, з якої належить платити податок, визначають за курсом НБУ, діючим на дату виплати такого доходу. Сплатити податок треба одночасно з виплатою доходу нерезиденту (пп. 141.4.2 ПКУ).

Правила міжнародних договорів про запобігання подвійного оподаткування щодо повного/часткового звільнення від податків доходів нерезидентів із джерелом походження в Україні не застосовуються, оскільки податок резидент сплачує за свій рахунок.

Таким чином, ФОП ЄП 3 група 5% повинен сплатити сплатити ПДВ у розмірі 20% (5345,28 грн = 26726,40 грн х 20%) за розміщення реклами на ТікТок, незважаючи на те, що не є платником ПДВ, а також податок на репатріацію у розмірі 20% (5345,28 грн = 26726,40 грн х 20%). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    Сьогодні 14:2913
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    Сьогодні 12:2912
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20241911
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202416
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024200