• Посилання скопійовано

Несвоєчасне подання фінзвітності: чи заблокують податкові накладні?

Підприємство не подало до 01.03.2021 року декларацію з податку на прибуток та фінансову звітність (планується подання на тижні). Чи можуть бути заблоковано податкові накладні через порушення термінів подання фінзвітності?

У першу чергу податкові накладні перевіряються на відповідність ознакам безумовної реєстрації. Якщо податкова накладна відповідає хоча б одній ознаці безумовної реєстрації, що наведено у п. 3 Порядку №1165, то такі накладні реєструються без перевірки їх на критерії ризиковості та критерії ризиковості платника податку.

Накладні, які не підпадають під ознаку безумовної підлягають моніторингу, перевіряються на відповідність критеріям ризиковості платника податку, критеріям ризиковості здійснення операцій та показникам позитивної податкової історії платника податку.

У разі, коли за результатами моніторингу платник податку, яким складено податкову накладну/розрахунок коригування, відповідає критеріям ризиковості платника податку, реєстрація таких податкової накладної/розрахунку коригування зупиняється.

Наразі розглянемо лише критерії ризиковості саме платника податків, оскільки вони пов’язанні із поданням фінансової звітності. Якщо ж сама податкова накладна підпадає під критерії ризиковості, то її реєстрація може бути призупинена незалежно від того чи порушив платник податку термін подання фінзвітності, чи ні.

Серед критеріїв ризиковості платника податків, що наведено у п. 1 листа ДФСУ від 07.08.2019 р.  № 1962/99-99-29-01-01 зазначено, що комісії головних управлінь ДПС в областях, м. Києві та Офісу великих платників податків ДФС можуть розглядати питання щодо встановлення ризиковості платника податків, зокрема, якщо платником податку на прибуток не подано контролюючому органу фінансову звітність за останній звітний період всупереч нормам пп. 16.1.3 ПКУ та пп. 46.2 ПКУ (п. 1.6).

Якщо виявлено, що платник податків має ознаки ризиковості згідно з п. 1.6 Критеріїв (який наведено вище), то такий платник податків виноситься на розгляд Комісії в той самий день і вноситься до переліку ризикових платників у день проведення засідання Комісії, на якому прийнято відповідне рішення.

У разі, якщо платник податків, внесений до переліку ризикових суб'єктів господарювання, перестав відповідати критеріям ризиковості, що визначені у п. 1.6 цих Критеріїв, платника виключають з переліку ризикових суб'єктів господарювання за рішенням комісій головних управлінь ДФС в областях, м. Києві та Офісу великих платників податків ДФС.

Отже, неподання фінансової звітності у встановлені строки не обов’язково призводить до блокування податкових накладних. Крім того, таке порушення не обов’язково призведе і до включення такого підприємства до ризикових платників податку, податкові накладні (що не відповідають ознакам безумовної реєстрації) яких підлягають блокуванню.

Якщо ж підприємство все таки потрапить до переліку ризикових платників податку, то виправлення такого порушення (а саме подання звітності) призведе до виключення такого платника податків з критеріїв ризиковості.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024955
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249275
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435