• Посилання скопійовано

Безоплатна передача ОЗ, що частково використовувались у звільнених операціях

ДП придбавало товари та основні засоби з ПДВ, які частково використовувались в оподатковуваних ПДВ операціях, а частково - ні. Нараховували ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ. Як нараховувати ПЗ з ПДВ при безоплатній передачі таких ОЗ іншому ДП за рішенням органу державної влади?

Відповідно до пп. «а» пп. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку, зокрема, з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ (у тому числі операції з безоплатної передачі).

Тобто операція з безоплатної передачі ОЗ є об’єктом оподаткування ПДВ.

Згідно з пп. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання товарів визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів. Однак, база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції.

Таким чином, базою оподаткування у випадку безоплатної передачі буде балансова вартість таких ОЗ визначена за правилами бухгалтерського обліку («податкова» амортизація враховується лише при визначені податкових різниць у декларації з податку на прибуток).

Своєю чергою, як передбачено пп. 197.1.16 ПКУ, звільняються від оподаткування ПДВ операції з безоплатної передачі в державну власність чи комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст або у їх спільну власність об'єктів усіх форм власності, які перебувають на балансі одного платника податку і передаються на баланс іншого платника податку, якщо такі операції проводяться за рішенням КМУ, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень. 

Норми цього підпункту поширюються також на операції з безоплатної передачі об'єктів з балансу юридичної особи будь-якої форми власності на баланс іншої юридичної особи, яка перебуває в державній або комунальній власності, що проводяться за рішенням органу державної влади України або органу місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень та за рішенням юридичних осіб, у разі передачі основних засобів інфраструктури залізничного транспорту, незалежно від того, чи є суб'єкти операції платниками податку.

Зверніть увагу, податківці у ІПК від 09.08.2019 р. №3750/6/99-99-15-03-02-15/ІПК роз’яснювали, що звільнення за пп. 197.1.16 ПКУ можливе за умови одночасного виконання таких вимог:

  • передача повинна здійснюватися на безоплатній основі;
  • операція повинна здійснюватися між двома платниками ПДВ або між двома юридичними особами;
  • передача повинна відбуватися виключно у державну чи комунальну власність;
  • операція повинна здійснюватися на підставі прийнятого відповідного рішення уряду, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

При цьому, як було зазначено у запитанні, придбані ОЗ використовувались як в оподатковуваних, так і не в оподатковуваних операціях, внаслідок чого платник податку нараховував ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ.

Тому при безоплатній передачі таких ОЗ іншому державному підприємству (операція підпадає під звільнення від ПДВ) нараховувати ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ не потрібно, оскільки платник розраховує ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ. Відповідно визначена база оподаткування при передачі ОЗ буде включена до загального обсягу неоподатковуваних ПДВ операцій при здійсненні річного перерахунку ПДВ.

ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ нараховуються у тому випадку, якщо придбані ОЗ (або товари/послуги) використовуються повністю у звільнених операціях або неоподатковуваних операціях, а в даному випадку такі ОЗ використовувались частково в оподатковуваних, а частково у неоподатковуваних операціях (в тому числі і при їх безоплатні передачі).

Що ж до переоцінки/уцінки таких ОЗ, то у разі її проведення і відповідного зменшення балансової вартості ОЗ база оподаткування ПДВ при їх безоплатній передачі буде визначатись виходячи з переоціненої балансової вартості (тобто з врахуванням результату переоцінки).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    Сьогодні 10:10181
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202429
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202457
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202430
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427