• Посилання скопійовано

Коли застосовується касовий метод визначення ПЗ з ПДВ при постачанні газу?

Підприємство займається продажем природного газу. Коли можна застосовувати касовий метод для визначення дати ПЗ з ПДВ (постачання бюджетним та комерційним установам платникам і неплатникам ПДВ)?

Касовий метод – метод податкового обліку, за яким дата виникнення податкових зобов’язань визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг), а дата виникнення права на податковий кредит визначається як дата списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг) (пп. 14.1.266 ПКУ).

Відповідно до пп. 187.10 ПКУ, ПЗ та ПК з ПДВ за касовим методом можуть визначати платники податку, які постачають, зокрема, природний газ (крім скрапленого) або надають послуги з транспортування та/або розподілу природного газу:

  • фізичним особам;
  • бюджетним установам, не зареєстрованим як платники ПДВ;
  • житлово-експлуатаційним конторам;
    управителям багатоквартирних будинків;
  • квартирно-експлуатаційним частинам;
  • об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків;
  • іншим платникам податку, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (надавачам послуг) у рахунок компенсації їх вартості.

Таким чином, підприємство може застосовувати касовий метод визначення ПЗ та ПК з ПДВ при постачанні газу бюджетним установам - неплатникам ПДВ та житлово-експлуатаційним конторам, ОСББ, квартирно-експлуатаційним частинам не залежно від їх статусу платника ПДВ (тобто такі юрособи можуть бути як платниками ПДВ, так і неплатниками).

При цьому, до інших платників податку, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців суб’єкти господарювання, які тільки збирають коштів за відповідні послуги (наприклад, транспортування) з фізичних осіб, бюджетних установ, житлово-експлуатаційних контор, ОСББ та після цього перераховують їх підприємству (тобто фактично не є постачальниками таких товарів/послуг та їх кінцевим отримувачем).

Організація квартирно-експлуатаційного забезпечення ЗС України - це комплекс заходів, спрямованих на безпечну експлуатацію, утримання казармено-житлового фонду, об’єктів соціально-культурного призначення, комунальних споруд та інженерних мереж військових містечок, забезпечення військових частин квартирним майном (п. 1.1 Наказ Міноборони №448).

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Житлово-експлуатаційна дільниця (контора) — комунальна госпрозрахункова організація, що має свій розрахунковий рахунок у відділенні банку і статутний фонд у розмірах, визначених виконкомом місцевої міської чи районної Ради, користується правами юридичної особи.

Тобто у разі постачання газу комерційним особам (як платникам, так і неплатникам ПДВ), які не підпадають під наведені вище категорії, ПЗ з ПДВ визначаються за загальним правилом пп. 187.1 ПКУ (датою першої події).

Крім того, датою виникнення ПЗ з ПДВ у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов'язаннями перед бюджетом (пп. 187.7 ПКУ).

Тож, якщо оплата за постачання послуг (в тому числі і платнику ПДВ) здійснюється з казначейського рахунку і договором передбачено, що оплата здійснюється за рахунок бюджетних коштів, то ПЗ з ПДВ також визначаються за касовим методом.

Зверніть увагу, що для платників податку, які застосовують касовий метод податкового обліку відповідно до пп. 187.10 ПКУ, можливість складання зведених податкових накладних ПКУ не передбачена (про це ми писали тут).
Про бухгалтерський облік операцій, за яким ПЗ з ПДВ визначаються за касовим методом, ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024934
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249115
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435