• Посилання скопійовано

Вихід учасника з товариства: як та на яку дату розраховується його частка?

На яку дату розраховується частка при виході учасника з товариства: на дату подання ним заяви чи на дату прийняття загальними зборами рішення про вихід учасника? Як визначається частка в майні товариства, якщо її розмір становить 0,3%, та відображається в обліку її виплата?

Запитання: На яку дату розраховується частка при виході учасника з товариства: на дату подання ним заяви чи на дату прийняття загальними зборами рішення про вихід учасника?  Як визначається частка в майні товариства, якщо її розмір становить 0,3% та відображається в обліку її виплата? Чи утримується товариством ПДФО та ВЗ з частки в майні товариства при виході його учасника з відображенням у формі № 1ДФ?

 

Відповідь:

Положеннями ч. 1 ст. 148 ЦКУ передбачено, що учасник ТОВ має право вийти з товариства, заявивши про це не пізніше ніж за три місяці до виходу, якщо інший строк не встановлений статутом. Справжність підпису на заяві про вихід з товариства підлягає нотаріальному засвідченню.

 

Дата виплати частки

Відповідно до ст. 54 Закону № 1576-XII «Про господарські товариства» при виході учасника з ТОВ йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його частці у статутному капіталі. Виплата провадиться після затвердження звіту за рік, у якому він вийшов з товариства, і в строк до 12 місяців з дня виходу. На вимогу учасника та за згодою товариства вклад може бути повернуто повністю або частково в натуральній формі. 

Нагадаємо, що згідно з ч. 1 ст. 13 Закону про бухоблік звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Проміжна фінансова звітність складається за результатами першого кварталу, першого півріччя, дев'яти місяців. Крім того, відповідно до облікової політики підприємства фінансова звітність може складатися за інші періоди.

Виходячи з викладеного, виплата провадиться після затвердження звіту за календарний рік, тобто станом на 01.01.2019 року. На цю ж дату розраховується частка майна.

 

Визначення частки учасника в майні ТОВ

Учасник, який виходить з ТОВ, має право одержати вартість частини майна, пропорційну його частці у статутному капіталі товариства (ч. 2 ст. 148 ЦКУ).

Слід враховувати, що майном як особливим об'єктом вважаються окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов'язки (ст. 190 ЦКУ).

Для визначення вартості майна ТОВ для виплати частки учаснику, що з нього вибуває, вартість оборотних та необоротних активів необхідно зменшити на суму довгострокових та поточних зобов'язань.

Відповідно до п. 11 П(С)БО 11 поточні зобов'язання, зокрема, включають: 

  • поточну кредиторську заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями;
  • кредиторську заборгованість за товари, роботи, послуги;
  • за розрахунками з бюджетом, у т. ч. з податку на прибуток, за розрахунками зі страхування;
  • за розрахунками з оплати праці;
  • за розрахунками з учасниками;
  • за розрахунками із внутрішніх розрахунків;
  • короткострокові векселі видані.

Частка майна учасника, що вибуває з ТОВ, розраховується так (суми умовні):

№ з/п

Показники балансу станом на 01.01.2019 р.

Сума, тис. грн.

1

Статутний капітал

480,0

2

Необоротні активи

300,0

3

Оборотні активі

253,3

4

Зобов'язання

47,2

5

Вартість чистих активів (300,0 + 253,3 – 47,2)

506,1

6

Частка майна учасника, що вибуває в розмірі 0,3% (506,1 х 0,3 : 100)

1,5183

Також зазначимо, що спори, які виникають у зв'язку з виходом учасника з ТОВ, у т. ч. спори щодо порядку визначення частки у статутному капіталі, її розміру і строків виплати, вирішуються судом (ч. 3 ст. 148 ЦКУ).

 

Оподаткування ПДФО та ВЗ

Про вихід співвласника з ТОВ: оподаткування ПДФО та військовим збором див. тут  та тут>>

Порядок оподаткування інвестиційного прибутку визначено п. 170.2 ПКУ. Зокрема,  згідно з пп. 170.2.2 ПКУ  інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається з суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу з урахуванням норм пп. 170.2.4 - 170.2.6 ПКУ (крім операцій з деривативами).

Підпунктом 170.2.1 ПКУ передбачено, що облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат. 

Для цілей оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік. За результатами цього року платник податку зобов'язаний подати річну податкову декларацію, в якій має відобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року.

До складу загального річного оподатковуваного доходу фізособи – платника ПДФО, відповідно до пп. 170.2.6 ПКУ, включається лише додатне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами за наслідками такого звітного (податкового) року.

ДФС у листі від 07.03.2017 р. №4671/6/99-99-13-02-03-15 повідомляє, що сума коштів, що нараховується (виплачується) ТОВ фізичній особі, включається до її загального річного оподатковуваного доходу як дохід у вигляді інвестиційного прибутку та оподатковується ПДФО і військовим збором на загальних підставах.

При цьому юридична особа виступає як податковий агент лише у частині відображення виплаченого доходу у податковому розрахунку за ф. №1ДФ з ознакою доходу "112".

Водночас учасник, що вибуває з ТОВ, зобов'язаний самостійно подати річну податкову декларацію та сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій ним податковій декларації.

Також доходи, визначені ст. 163 ПКУ, є об'єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Нарахування та сплата (перерахування) військового збору до бюджету здійснюються учасником самостійно за ставкою 1,5%, а також відображається в декларації та самостійно сплачує в такому ж порядку, як і ПДФО.

Відображення у бухгалтерському обліку виплати частки майна учаснику наведемо у таблиці (суми умовні). 

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дебет

Кредит

Нараховано належні засновнику кошти в частині фактичного внеску до СК: 0,3% від 480000 грн = 1440,00 грн

40

672

1440,00

Нараховано належні до виплати засновнику кошти в сумі, що перевищує його внесок до СК: 1518,30 – 1440,00 = 78,30 грн

443

672

78,30

Нарахована доплата, що перевищує суму раніше внесених коштів ((783000 + 120000 + 13168000) х 0,3 : 100)

443

672

42213,00

Виплачено частку статутного капіталу учаснику, що вибув, у строк до 12 місяців з дня виходу, тобто до 08.06.2019 року

672

301 (311)

43731,30

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.20247
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202476
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627