• Посилання скопійовано

Член фермерського господарства звільнився з роботи: як йому стати платником податків?

Член ФГ юрособи звільнився з основної роботи, де працював за трудовим договором. Які документи, кому, в який строк потрібно подати, щоб стати платником податків як член ФГ?

У розгляненій ситуації мова йде про необхідність реєстрації члена ФГ окремим платником ЄСВ.

Проходити якусь реєстраційну процедуру, щоб ставати окремим платником інших податків, не потрібно. Адже дохід, який ФГ виплачує своїм членам, оподатковується як дивіденди чи як інші доходи, в залежності від того, як оформлена виплата. У такому разі ФГ є податковим агентом членів ФГ, утримує і сплачує до бюджету ПДФО і ВЗ, звітує до податкової про ці виплати в додатку 4ДФ до об’єднаної звітності з ПДФО, ВЗ і ЄСВ.

Про особливості нарахування, сплати ПДФО і ВЗ, відображення у додатку 4ДФ цих виплат можна почитати, наприклад, тут, тут, тут.

 

Сплата ЄСВ членами ФГ

Члени ФГ належать до окремої категорії платників ЄСВ, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах (п. 5-1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ).

Не є платниками ЄСВ члени ФГ, якщо вони одночасно є застрахованими особами і за них роботодавцями сплачується ЄСВ із суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону «Про оплату праці», та/або суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Тому якщо член ФГ працює за трудовим договором у іншого роботодавця, який сплачує ЄСВ із суми нарахованої зарплати, він не буде окремим платником ЄСВ, як член ФГ.

Але якщо член ФГ звільнився з основної роботи, де працював за трудовим договором, і не належить до якоїсь іншої категорії осіб, які підлягають страхування на інших підставах, або отримує пенсію за віком, або є особою з інвалідністю, або досяг віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058 (див. ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ), він зобов’язаний зареєструватися платником ЄСВ, як член ФГ.

 

Процедура реєстрації члена ФГ платником ЄСВ

Щоб зареєструватися окремим платником ЄСВ член ФГ має подати до податкової за своїм місцезнаходження або за місцем проживання заяву за формою №12-ЄСВ (додаток 2 до Порядку №1162) із приміткою «Зміни». Заяву має додатково підписати голова ФГ. Строк подання заяви – протягом 10 календарних днів із дня звільнення (п. 1, 5 розд. III Порядку №1162).

Взяття на облік члена ФГ платником ЄСВ здійснюється у день подання заяви (п. 1 розд. III Порядку №1162).

Податкова наступного робочого дня з дня взяття на облік надсилає (вручає) членові ФГ повідомлення про взяття на облік за формою №2-ЄСВ (п. 4 розд. III Порядку №1162).

Сплачувати ЄСВ потрібно вже з місяця, в якому здійснена реєстрація, як за повний місяць. Аналогічно консультує й податкова, відповідаючи на питання в підкатегорії 201.04, ЗІР: «З якого періоду ФОП, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства звільняються від сплати ЄВ за себе, якщо вони набули статус пенсіонера або особи з інвалідністю та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу?».

Обгрунтовується ця думка відсутністю в Законі про ЄСВ пропорційного порядку розрахунку.

 

Особливості розрахунку ЄСВ

ЄСВ нараховується в розмірі 22% з суми доходу (прибутку), що підлягає оподаткуванню ПДФО, отриманого членами ФГ від ФГ (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Причому сума ЄСВ не може бути:

Наприклад, в період з січня по листопад 2021 року мінзарплата - 6 000 грн. Тому місячна сума ЄСВ за місяці наведеного періоду має бути не менше 1 320 грн (6 000 х 22%) і не більше 19 800 грн (6 000 х 15 х 22%).

Варто також врахувати, що починаючи з січня 2021 року члени ФГ можуть не сплачувати ЄСВ за місяці, в яких не отримували прибутку (доходу) (див. п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

ЄСВ, нарахований за календарний квартал, сплачується самостійно членами ФГ до 20-го числа місяця, що настає за звітним кварталом (ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ). Але повторимося, що якщо член ФГ в якомусь із кварталів не отримував від ФГ доходи, за такий квартал він може взагалі не платити ЄСВ. Якщо отримував дохід, наприклад, тільки в одному місяці, він може сплатити ЄСВ тільки за один місяць, в розмірі не менше мінімального і не більше максимального.

 

Звітність члена ФГ

Члени ФГ починаючи зі звітності за 2021 рік у строк до 1 травня наступного за звітним року (за 2021 рік до 01.05.2022 року) подають податкову декларацію про майновий стан та доходи, де суми ЄСВ зазначають в додатку 1 «Розрахунок сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

Поряд з цим, до 1 травня наступного за звітним року потрібно остаточно розрахуватися за ЄСВ, тобто, зробити доплату (якщо вона виникатиме за наслідками звітності) за результатами звітного року з урахуванням вже сплаченого ЄСВ щоквартально протягом року.

 

Чи можуть члени ФГ отримати часткову компенсацію ЄСВ?

Таку компенсацію можуть отримати тільки члени сімейних ФГ без набуття статусу юрособи, особливості створення та діяльності яких встановлені ст. 8-1 Закону про ФГ, та які є платниками ЄП групи 4. Тому члени ФГ у формі юрособи таку компенсацію не отримують.

Про часткову компенсацію можна почитати, наприклад, тут.

 ***

Також читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    24.04.2024814
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    24.04.202420
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202458
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202435
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419