• Посилання скопійовано

Зарахування заборгованості за кредитом до рахунку внеску у статутний капітал

Чи можна зарахувати кредиторську заборгованість перед засновником за валютним кредитом та процентами до рахунку внеску в статутний капітал (засновник зареєстрований на Кіпрі)?

Щодо можливості такої операції та її документального оформлення відповідь (усно) надавав наш юрист. Отже, залишилося лише розглянути податкові наслідки.

Якщо така можливість існує і оформлена документально правильно, то маємо такі господарські операції:

  1. Надання нерезидентом-засновником валютного кредиту і нарахування за ним процентів;
  2. Досягнення домовленості про додатковий внесок до статутного капіталу від такого нерезидента;
  3. Залік дебіторської заборгованості за внеском із кредиторською заборгованістю за кредитом та процентами – на однакову суму.

Тому розглядатимемо їх окремо.

 

Отримання валютного кредиту від нерезидента

Донедавна такі кредити підлягали валютному контролю. Більше того, вони реєструвалися територіальними відділеннями НБУ, а документи на таку реєстрацію (і, відповідно, на зняття з реєстрації через погашення кредиту) надавали уповноважені банки. Такий порядок встановлювало Положення № 270.

Але з 07.02.2019 р. це Положення втратило чинність. На сьогодні такі договори НБУ не реєструє (додатково див. лист НБУ Р/25-0006/2831) .

Інша справа, що якщо кредитний договір вже був зареєстрований, то варто дізнатися через уповноважений банк, чи слід і які саме документи подати для припинення такої реєстрації – адже НБУ зі свого боку жодних роз’яснень щодо раніше зареєстрованих договорів не давав.

Що ж до податкових наслідків, то вони такі:

ПДВ такий кредит не оподатковується. Щодо податку на прибуток, існує податкова різниця, про яку ми писали тут. Але її застосовують лише ті платники податку, які зобов’язані або бажають застосовувати податкові різниці. І тільки, якщо сума запозичених коштів в 3,5 рази більша за власний капітал резидента-позичальника. 

При цьому, якщо така різниця вже застосовувалася раніше, у платника податку на прибуток згідно із пп. 140.3 ПКУ виникло право на щорічне зменшення фінрезульту на 5% від суми процентів, що залишилися не врахованими у зменшення фінансового результату до оподаткування. І таке право не обмежується у випадку, якщо в наступних роках такий кредит було погашено. Тому, наприклад, якщо кредит було отримано в 2018 році і за наслідками такого року фінрезультат був збільшений на певну суму процентів, то навіть не зважаючи на те, що такий кредит буде погашено в 2019 році, у підприємства залишається право і надалі зменшувати фінрезультат на суму неврахованих процентів (по 5% від такої суми щорічно).

Бухгалтерський облік валютних кредитів ми докладно розглядали тут, він не змінився.

На що слід звернути увагу? На визначення суми заборгованості, які є намір погасити. Адже і заборгованість за кредитом, і заборгованість за процентами, які за договором повинні погашатися в іноземній валюті, це монетарні статті балансу. Отже, на момент погашення за ними в останній раз виникне курсова різниця.

 

Додатковий внесок до статутного капіталу

Облік операції із збільшення статутного капіталу аналогічний обліку із його створення. І має аналогічні податкові  наслідки – фактично нульові, оскільки ані грошові кошти, ані право грошової вимоги за кредитом, яким фактично буде зроблено внесок, не є об’єктом оподаткування ПДВ (пп. 196.1.5 ПКУ).

 

Залік заборгованостей

Оскільки йдеться про грошові зобов’язання та їх залік, то  ПДВ такі операції не оподатковуватимуться. Ані доходи, ані витрати саме за ними не виникатимуть – тож, немає впливу і на об’єкт оподаткування податком на прибуток.

А тепер розглянемо це у бухгалтерських проведеннях на прикладі короткострокового кредиту.

№ з/п

Назва господарської операції

Бухгалтерський облік

Дебет

Кредит

1.

Отримання короткострокового валютного кредиту

312

602

2.

Нараховано проценти за користування кредитом

951

684

3.

Відображено в обліку збільшення статутного капіталу

46

40

4.

Здійснено взаємозалік заборгованості за кредитом та нарахованими процентами та додаткових внесків до статутного капіталу

602, 684

46

5.

Проведено перерахунок курсових різниць за сумою кредиту та нарахованими відсотками — якщо курс зріс, визнано витрати

974

602, 684

8.

Проведено перерахунок КР за тілом кредиту (за нарахованими відсотками) — якщо  курс впав, визнано доходи

602, 684

744

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЗЕД»

  • Дата подання експортної митної декларації та дата її оформлення різні: коли визнати ПЗ та дохід?
    Підприємство-експортер подало митну декларацію до оформлення 31.01.2024 р. Завершення митного оформлення 01.02.2024. Курс в МД зафіксований станом на 31.01.2024. Коли підприємство має скласти ПН та за яким курсом? Як відобразити експорт товарів в бухгалтерському обліку?
    20.02.202450
  • Особливості та наслідки переведення боргу у ЗЕД
    У компанії були борги перед нерезидентом за постачання палива у 2021-2022 роках. У 2023 році інший нерезидент сплатив ці борги і тепер борги компанії перейшли до цього нерезидента. Передбачається оформлення 3-стороннього договору переведення боргу. Чи є якісь особливі вимоги до оформлення цієї угоди та податкові ризики від такої операції? Чи має значення дата цього договору?
    08.01.2024231
  • Продаж товару нерезиденту на території України: у якій валюті слід вести розрахунки?
    Нерезидент купив пальне для заправки авто на АЗС на території України у бак власного автомобіля. З даним контрагентом є договірні відносини. Якою валютою – гривнею чи євро має розрахуватися контагент на поточний рахунок продавця?
    02.01.2024471
  • За якими курсами оприбуткувати імпортний товар, який був оплачений раніше?
    В 2021-2022 рр. підприємство повернуло дефектні товари іноземному постачальнику. В серпні 2023 р. постачальник надав кредит-ноту на ці товари на 1570,8 євро. В гривнях це 1570,8 * 33,9292 = 53295,99 грн. В липні 2023 р. отримали інвойс на нові товари - 27497,26 євро, оплатили на 1570,8 євро менше з врахуванням кредит-ноти. Курс на дату оплати – 40,4046 грн/євро, на суму 1047548,25 грн. Товар отримали 05.08.2023 р., в МД зазначена вартість товару 27497,26 євро та 1111015,79 грн, як в інвойсі. Як закрити рахунок 632 у валюті та в гривнях?
    18.08.2023239
  • Якими документами підтвердити витрати для інвестиційного прибутку за п. 141.4 ПКУ
    Якими документами підтверджуються витрати для визначення інвестиційного прибутку відповідно до п. 141.4 ПКУ, якщо як продавець, так і покупець корпоративних прав — юрособи-нерезиденти? Чи достатньо буде виписки з рахунку щодо понесених витрат на придбання/отримання корпоративних прав?
    16.08.202395