• Посилання скопійовано

Послуги з організації масових заходів: чи потрібен РРО?

ТОВ - платник податку на прибуток та ПДВ планує організовувати масові заходи, де виступатимуть артисти, спікери тощо. Покупці оплачуватимуть ці послуги через систему WayForPay. Який код КВЕД для такої діяльності? Яке найменування вказувати в акті, ПН? Чи потрібен РРО?

Який код КВЕД для такої діяльності?

Коди КВЕД здійснюваних видів діяльності кожен суб’єкт господарювання визначає самостійно. Тому тут ми можемо тільки зорієнтувати при виборі конкретних кодів.

Обираючи код КВЕД, потрібно користуватися власне КВЕД ДК 009:2010 і Методологічними основами №396.

Наприклад, може бути код 82.30 «Організування конгресів і торговельних виставок». Цей клас включає організування, просування і/або проведення різних подій, таких як бізнес-покази, збори, конференції та зустрічі, з організацією та наданням персоналу для роботи в місцях проведення подібних заходів або без надання персоналу.

Може бути код 92.32.0 «Діяльність концертних та театральних залів». Цей підклас включає:

  • діяльність з управління концертними, театральними та іншими залами для глядачів та організації гастролей: установлення декорацій, освітлення чи іншого обладнання;
  • діяльність агентств з розповсюдження квитків;
  • експлуатацію концертних, театральних та інших залів для глядачів та обладнання.

Може бути код 93.29 «Організування інших видів відпочинку та розваг». Цей клас включає, серед іншого, діяльність, пов’язану з організуванням відпочинку і розваг – ярмарки та шоу, що мають відношення до відпочинку.

Згідно з п. 3 КВЕД ДК 009:2010, ведення КВЕД здійснює Держкомстат. Тому, якщо ТОВ не може самостійно визначитися з кодом КВЕД, рекомендуємо звернутися до Держкомстату.

 

Яке найменування вказувати в акті, ПН?

Спершу визначимося з кодом послуги згідно з ДКПП, який має проставлятися в ПН.

Відповідно до «Загальних положень» ДКПП ДК 016:2010 ДКПП узгоджено з КВЕД ДК 009:2010. У ДКПП продукція/послуга - це результат окремого виду економічної діяльності відповідно до КВЕД, тобто кожному угрупованню видів економічної діяльності за КВЕД на ієрархічних рівнях «секція – клас» відповідає угруповання (одне чи кілька) продукції, яка є результатом його виконання.

Відповідно до п. 3 КВЕД ДК 009:2010, клас визначається першими чотирма цифрами коду КВЕД.

Таким чином, за загальним правилом, на рівні перших чотирьох цифр код продукції, послуг, які надаються суб’єктом господарювання в межах певного виду господарської діяльності, мають відповідати першим цифрам коду КВЕД такої діяльності.

Наприклад, в рамках діяльності за кодом КВЕД 82.30 надаються послуги з кодами:

  • 82.30.11-00.00 «Послуги щодо організовування конференцій»;
  • 82.30.12-00.00 «Послуги щодо організовування спеціалізованих виставок».

Тому якщо ТОВ запрошує спікера і організовує семінар, така діяльність, скоріш за все буде під кодом КВЕД 82.30, а послуга матиме код за ДКПП - 82.30.11-00.00.

Найменування послуги в акті, ПН має самостійно визначатися ТОВ виходячи з суті конкретного заходу.

Наприклад, якщо це зустріч з відомим бізнес-тренером, то в найменуванні так і може бути зазначено: «Зустріч з відомим бізнес-тренером Петром Івановим». Чи щось подібне.

 

Чи потрібен РРО?

Відповідно до п. 14 ст. 9 Закону про РРО, не застосовується РРО при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

Детально цю норму ми аналізували тут, тут.

WayForPay – це платіжна система, яка відноситься до сервісу переказу коштів, що регламентується Законом про платіжні системи. Але головною ознакою таких сервісів є внесення їх надавача до Реєстру платіжних систем. Переглянути цей Реєстр можна за посиланням.

Так от в зазначеному Реєстрі WayForPay немає. Це означає, що за буквального тлумачення Закону про платіжні системи WayForPay платіжною системою не є. А якщо вона не є платіжною системою, то є формальні підстави вважати, що на цю систему не поширюється норма п. 14 ст. 9 Закону про РРО. Тобто, і РРО потрібно застосовувати.

Хоча немає в цьому Реєстрі і Приват24 та LiqРay. Але це не заважає податковій вважати їх платіжними системами (див. консультації податкової за наведеними вище посиланнями).

Для уникнення непорозумінь з податковою рекомендуємо ТОВ отримати з цього питання для себе індивідуальну податкову консультацію.

Якщо таки ТОВ вирішить використовувати РРО, чек РРО складається на дату отримання коштів чи в перший робочий день після неробочого дня (якщо оплата отримана в неробочий день ТОВ), і видається покупцеві разом з актом наданих послуг.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»