• Посилання скопійовано

Приватні лікарі на єдиному податку мають застосовувати РРО з 1 січня 2020 року

Чи може не застосовувати РРО ФОП на ІІІ групі ЄП, який здійснює діяльність за КВЕД 86.21 «Загальна медична практика», з 1 січня 2021 року? Яка відповідальність?

Розділ КВЕД 86 має назву «Охорона здоров'я», а клас виду діяльності 86.21 за КВЕД називається «Загальна медична практика» та включає медичне консультування та лікування у сфері загальної медицини, які надають лікарі загального профілю.

Цей клас не включає діяльність стаціонарів (див. 86.10) та діяльність парамедичного персоналу, такого як акушери, медсестри та фізіотерапевти (див. 86.90).

Відповідно до пп. 296.10 ПКУ (у редакції Закону №129-IX, що діє з 01.01.2021 р.), реєстратори розрахункових операцій та програмні РРО не застосовуються лише платниками єдиного податку першої групи.

Разом з тим, абз. 4 п. 61 підрозд. 10 розд. XX «Інші перехідні положення» ПКУ передбачено, що з 01 січня 2021 року до 01 квітня 2021 року РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (фізичними особами – підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 грн, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють, зокрема, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

Отже, ті ФОП – платники ЄП ІІІ групи, які надають платні послуги у сфері охорони здоров’я (зокрема, ведуть діяльність за КВЕД 86.21), повинні застосовувати РРО або ПРРО з 1 січня 2021 р.

 

Щодо штрафних санкцій за невикористання РРО

Статею 17 Закону про РРО передбачено, що у разі встановлення в ході перевірки факту, зокрема, непроведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій з фіскальним режимом роботи застосовується штраф в розмірі:

  • 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше;
  • 150%  вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) -  за кожне наступне вчинене порушення.

Щодо визначення кількості порушень  з метою визначення розміру штрафу існують різні  позиції податківців.

Основна позиція досить фіскальна, і вона була присутня серед чинних консультацій, ЗІР, до 01.01.2021 р. (категорія 109.20): оскільки продаж товару без застосування  РРО та/або ПРРО не є триваючим порушенням і невидача касового чеку під час кожного продажу товару визнається окремим порушенням, то наступне незастосування РРО та/або ПРРО при продажу товарів (наданні послуг) є окремим порушенням, тобто наступне незастосування РРО та/або ПРРО чи невидача чеку при продажу товару буде вважатись повторним порушенням.

А ось у 2019 році вони видали достатньо ліберальну ІПК (див. тут): у разі встановлення протягом календарного року в ході перевірки фактів порушень до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних контролюючих органів застосовуються фінансові санкції у розмірі 1 грн за перше вчинене порушення та 100% вартості проданих з порушеннями товарів (послуг) за кожне наступне вчинене порушення (тут вказані ще старі розміри штрафних санкцій). Далі вони зауважують, що оскільки факт порушення встановлюється лише у ході перевірки суб’єкта господарювання, то незалежно від кількості виявлених під час перевірки порушень застосовується фінансова санкція у розмірі 1 грн, а за порушення, виявлені під час наступних перевірок суб’єкта господарювання протягом календарного року, застосовується фінансова санкція у розмірі 100% вартості проданих з порушеннями товарів (послуг). Тут мається на увазі, що під час першої перевірки має застосовуватися менша санкція за сам факт невикористання РРО в цілому, а під час наступної перевірки – більша санкція, якщо на момент наступної перевірки порушення не усунуто.

Отже, для запобігання штрафних санкцій рекомендуємо дотримуватись норм законодавства щодо РРО та застосовувати РРО з 01.01.2021 р.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.2024387
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202443
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 409
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202497
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202484