• Посилання скопійовано

Продаж власної продукції через ПТКС

Підприємство реалізує продукцію власного виробництва з використанням ПКО, якщо на території каси буде встановлено ПТКС, через який будуть проводитися розрахунки як за готівкою, так і з використанням платіжних карт. Чи обов'язково підприємству використовувати РРО чи можна, як і раніше, застосовувати ПКО?

Заборони продавати власну продукцію безпосередньо від виробника кінцевому спожива-чеві немає. Але така співпраця змушує звернути увагу на спосіб розрахунків. Покупець може оплатити товар готівкою, карткою або через банк. I на кожен спосіб розрахунків є свої правила і вимоги щодо наявності РРО (ПРРО).

У ст. 9 Закону про РРО наводяться випадки, коли суб'єкт господарювання звільнений від застосування РРО, зокрема, у разі здійснення розрахунків виключно у безготівковій формі (шляхом переказу коштів із поточного рахунку на поточний рахунок через установу банку або шляхом безпосереднього внесення коштів через касу банку).  

Факт отримання готівки під час продажу власної продукції реєструється у касовій книзі і супроводжується складанням ПКО за нормами Положення №148. Проведення виробником обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі є опри-буткуванням готівки на підставі ПКО. 

Виходячи з норм п. 11 Положення №148, готівка, що надходить до каси, оприбутковується в день її отримання в повній сумі. I як уточнюється в п. 25 розділу ІІІ Положення №148, про факт прийому готівки в касу на підставі ПКО покупцеві видається квитанція (це відривна частина ПКО), підписана головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником. ПКО може бути завірений печаткою підприємства (за наявності).

Щодо того, чи можна використовувати ПТКС без РРО, зазначимо: 

Якщо оплата здійснюється через банківський термінал самообслуговування (для цього потрібно заключити договір з банком), покупець може самостійно без допомоги касира оплатити продукцію виробника, а посередник передати кошти продавцю в безготівковій формі на поточний рахунок банку. При такому отриманні коштів, РРО не потрібен, тому що ПТКС призначений для переказу готівки до установи банку, і такий ПТКС є РРО за визначенням Закону про РРО.

Зазначимо, місце розташування ПТКС може бути як у приміщенні банку чи в іншому місці, так і у пункті продажу продукції. Але ДПС в IПК від 06.02.2019 р. №412/IПК/20-40-14-10-21 наголошують чомусь на місці розташування ПТКС в установі банку. 

Проте небанківські ПТКС (належить комерційному агенту) потрібно використавувати тільки з РРО. Якщо покупець здійснив оплату за товар через небанківську фінансову установу (посередника), а товар отримує безпосередньо у продавця, то РРО застосовується на загальних підставах, а у розрахунковому документі зазначається форма оплати за товар, наприклад «безготівка».

Також на практиці продавці (зокрема, виробники) співпрацюють із посередником ТОВ «ПОСТ ФIНАНС», який надає послугу з переказу коштів від покупця. У цьому разі СГ отримує кошти від посередника на поточний рахунок (безготівково), тож вимоги використання РРО не буде.

Отже, для уникнення обов'язку застосовувати РРО, виробникові треба організувати розрахунки з урахуванням зазначених вимог, а саме: приймати готівку при продажу продукції і проводити її через касу (касову книгу) з виписуванням ПКО або виставляти рахунок покупцю для оплати у безготівковій формі через касу банку чи банківський ПТКС.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»