• Посилання скопійовано

Готівку за будівельні роботи непроведено через РРО: які штрафи?

Фірма виконала будівельні роботи для фізосіб та юросіб. За окремі будівельні роботи замовники розрахувалися готівкою шляхом її внесення до каси будівельної фірми, не перевищуючи 10 тис. грн в день РРО (касовий апарат відсутній). Чи будуть штрафи за непроведення готівки за будівельні роботи через РРО?

Відповідно до п. 6 Положення №148, суб'єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

  • між собою – у розмірі до 10000 (десяти тисяч) грн включно;
  • з фізособами – у розмірі до 50000 (п'ятдесяти тисяч) грн включно.

Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи шляхом переказу коштів з одного поточного рахунку на інший або внесення коштів до банку чи небанківської фінансової установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку. Кількість суб'єктів господарювання та фізичних осіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки протягом дня не обмежується.

Розрахунки суб'єктів господарювання та фізичних осіб у разі їх здійснення готівкою без відкриття поточного рахунку шляхом унесення готівки до банків або небанківських фінансових установ для подальшого її переказу на рахунки інших суб'єктів господарювання або фізичних осіб для платників коштів є готівковими, а для отримувачів коштів - безготівковими (п. 10 Положення №148).

Отже, норми з регулювання обігу готівки у національній валюті не порушено.

Однак в абз. 4 ст. 2 Закону про РРО, приймання від покупця готівкових коштів за місцем реалізації товарів (послуг) підпадає під визначення розрахункової операції.

Норми п. 1 ст. 3 Закону про РРО зобов'язують суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій формі при наданні послуг проводити розрахункові операції на повну суму надання послуги через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом РРО, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

Слід зазначити, що в п. 1 ст. 9 Закону про РРО встановлено, що РРО та РК не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва підприємствами, установами і організаціями всіх форм власності у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб'єкта господарювання.

Вказані вище норми не поширюються на торгівлю технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, а також на підприємства торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств.

ДФС у Полтавській області в листі від 30.03.2016 р. №1307/10/16-31-14-05-19 повідомляє, що Законом №71-VIII внесено зміни, зокрема, до п. 1 ст. 9 Закону про РРО. Ці зміни стосуються обов'язкового застосування РРО та РК при наданні послуг підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності.

Виходячи з вищевикладеного, суб’єкти господарювання зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки з використанням РРО при отриманні грошових коштів від юридичних та фізичних осіб за надані послуги або виконані роботи, тож всі готівкові операції слід було проводити через РРО.

У разі встановлення протягом календарного року в ході перевірки факту непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи застосовуються фінансові санкції в розмірах, встановлених в п. 1 ст. 17 Закону про РРО, а саме:

  • за вчинене вперше – 1 грн;
  • за кожне наступне вчинене порушення – 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим підпунктом, товарів (послуг).

У "ЗІР" (підкатегорії 109.20) податківці зауважують, що оскільки продаж товару (або отримання готівки) без застосування РРО не є триваючим порушенням і невидача касового чеку під час кожного продажу товару (кожного факту розрахунку) визнається окремим порушенням, то наступне незастосування РРО при продажу товарів (наданні послуг) є окремим порушенням, тобто наступне незастосування РРО чи невидача чеку при продажу товару буде вважатися повторним порушенням.

Це означає, що штраф в розмірі 1 грн буде застосовано лише до першої операції з розрахунку готівкою без застосування РРО, а до всіх наступних – штраф 100%.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»