• Посилання скопійовано

Як зарахувати вклад одного учасника договору про спільну діяльність на іншого?

З поточного рахунку за договором про спільну діяльністьздійснювали оплати за товар, ОЗ тощо (витрати на будівництво). Кошти як вклад надходили від одного учасника. Під час розірвання договору, який буде облік, податки? Як зарахувати вклад від одного учасника на іншого?

Основні моменти:

  1. Договір про спільну діяльність передбачає рівний розподіл прибутків і ризиків між учасниками, а також здійснення спільного контролю та прийняття спільних рішень. Основні положення про спільну діяльність викладено у ст. 1130-1143 ЦКУ;
  2. За п. 64.6 ПКУ договори про спільну діяльність на території України без створення юросіб, на які поширюються особливості податкового обліку та оподаткування діяльності за такими договорами, перебувають на обліку у ДФС. І здійснюється взяття на облік учасника договору про спільну діяльність як платника податків - відповідального за утримання та внесення податків до бюджету під час виконання договору;
  3. Кожен учасник договору, на який не поширюються особливості податкового обліку та оподаткування спільної діяльності, перебуває на обліку у ДФС та виконує обов'язки платника податків самостійно;
  4. Облік результатів спільної діяльності ведеться платниками податку, уповноваженими на це іншими сторонами, згідно з умовами договору окремо від обліку господарських результатів такого платника податку;
  5. Дві чи більше особи, які здійснюють спільну діяльність без утворення юрособи, вважаються окремою особою для цілей ПДВ у межах такої діяльності згідно з пп. 14.1.139 ПКУ. Особа, що веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без утворення юрособи є платником податку, якщо відповідає умовам п. 181.1 ПКУ або може здійснити добровільну реєстрацію за п. 182.1 ПКУ;
  6. Для обрахунку об’єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухобліку та фінзвітності щодо доходів, витрат та фінрезультату до оподаткування. З переліку платників податку на прибуток виключено договори про спільну діяльність. Це означає що з метою оподаткування облік здійснює не оператор, а кожен учасник спільної діяльності окремо. Оператору спільної діяльності згідно з договором  доручено вести справи спільної діяльності, зокрема, її бухоблік. Саме він складає окремий баланс і фінзвітність. Проте ця фінзвітність не подається до органів статистики та до ДФС;
  7. Облік спільної діяльності викладено у п. 19 — 23  П(С)БО 12. Кожний учасник спільної діяльності відображає у своїх облікових регістрах (на окремих рахунках аналітичного обліку) і у фінансовій звітності:
  • активи, задіяні у спільній діяльності, які він контролює, або свою частку у спільно контрольованих активах;
  • зобов'язання, які він узяв для провадження цієї діяльності;
  • свою частку в будь-яких зобов'язаннях, узятих разом з іншими учасниками щодо цієї діяльності;
  • дохід або витрати, набуті в процесі спільної діяльності.

Зверніть увагу, активи, задіяні в спільній діяльності, не відображаються фінансовими інвестиціями учасників такої діяльності.

Підтверджує це і п. 2.1 Методрекомендацій. Оператор спільної діяльності веде бухоблік спільної діяльності окремо від результатів власної господарської діяльності, використовуючи для цього окремі регістри бухобліку. За даними цих регістрів оператор спільної діяльності складає окремий баланс та відповідні форми фінзвітності спільної діяльності в порядку, встановленому ПСБО.

Відповідно до п. 2.7 Методрекомендацій зобов'язання, взяті учасником для провадження спільної діяльності (у тому числі на оплату праці, сплату податків, зборів, обов'язкових платежів), визнаються витратами спільної діяльності і компенсуються учаснику за рахунок спільної діяльності.

Отже, оператор веде окремий бухоблік спільної діяльності. Наприклад, сума вкладу у спільну діяльність, що належить учасникам, відображається у складі іншої довгострокової заборгованості в активі балансу кожного учасника за дебетом рахунку 18.

А вклад учасника грошовими коштами оператор відображає проведенням: Дт 311 Кт 551 (685).

Проте кожний учасник спільної діяльності відображає розгорнуто у своїх облікових регістрах (на окремих рахунках), а також у фінзвітності частку спільних доходів і частку спільних витрат, набутих в ході спільної діяльності (субрахунки 719 та 949), а не частку набутого спільного прибутку чи спільно понесеного збитку.

Оператор повідомляє кожного учасника про спільно отримані доходи, понесені витрати та про спільний фінансовий прибуток (збиток). І вже кожен учасник на підставі отриманої інформації відображає у своєму обліку свою частку доходів, витрат. Така інформація відображається розгорнуто і переноситься кожним учасником до власної фінзвітності, на підставі якої визначається фінрезультат до оподаткування податком на прибуток окремої юрособи.

Якщо в обліку спільної діяльності за умовами договору (додатку до договору) здійснюється зарахування вкладу від одного учасника на іншого, тоді в бухобліку спільної діяльності оператором змінюється аналітика за вкладом учасника.

 

ПДВ

Передача результатів виконаних робіт, наданих послуг платнику податку, уповноваженому згідно з договором вести облік результатів спільної діяльності, їх повернення таким платником податку після закінчення спільної діяльності та передача (внесення) виконаних робіт, наданих послуг як вклад у спільну діяльність, а також повернення послуг з метою оподаткування, вважаються операціями з постачання послуг за пп. 14.1.185 ПКУ.

При здійсненні спільної діяльності передача товарів (робіт, послуг) на окремий баланс платника податку, уповноваженого договором вести облік результатів такої спільної діяльності, вважається постачанням таких товарів (робіт, послуг) згідно з пп. 196.1.7 ПКУ.

Отже, операції з передачі товарів/послуг, а також їх повернення, є об’єктом оподаткування ПДВ.

Відповідно до п. 184.1 ПКУ реєстрація платником ПДВ діє до дати анулювання, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку, і відбувається у разі, якщо припинено дію договору про спільну діяльність або закінчився строк, на який утворено особу, зареєстровану як платник податку.

 

Рентна плата

Згідно з пп. 252.1.3 ПКУ платником рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин під час виконання договорів про спільну діяльність є уповноважена особа - один із учасників такого договору, на якого згідно з його умовами покладено обов’язок нарахування, утримання та внесення податків і зборів до бюджету з єдиного поточного рахунку спільної діяльності, за умови, що один з учасників зазначеного договору має відповідний спеціальний дозвіл. Облік результатів спільної діяльності ведеться таким учасником окремо від обліку його госпдіяльності. Такий учасник додатково береться на облік як платник рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин.

Наостанок зауважимо, що згідно з п.  87.12 ПКУ у разі, якщо податковий борг виник за операціями, що виконувалися в межах договорів про спільну діяльність, джерелом погашення такого податкового боргу є майно платників податків, що є учасниками такого договору.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Договірні відносини»

  • Договір надання послуг з персоналу нерезидентом
    Підприємство хоче укласти договір із Туреччиною на послуги на території України. Послуги полягають у тому, що фізособи турецької фірми працюватимуть на наших рибальських суднах. Які податки чекають на підприємство? Що треба турецькій фірмі, щоб надіслати сюди своїх людей?
    26.11.2021161
  • Зменшення ціни отриманих послуг після виконання договору
    Підприємство – платник податку на прибуток отримало послуги в 2020 році. У 2021 році було зменшено ціну послуг на підставі акту-коригування від 31.05.2021 р. На яку дату потрібно провести ці зміни в бухобліку? Чи потрібно уточнювати показники звітності за 2020 рік?
    22.06.20211 159
  • Договір комісії на відступлення права вимоги
    За договором комісії комітент доручає комісіонеру право вимоги свого боржника у розмірі 5 млн грн (за ПФД) за винагороду - 1 млн грн. Як в бухобліку відображається така операція та чи виникає дохід?
    02.06.20218981
  • Курсова різниця за агентським договором у валюті
    Юрособа-"єдинник" працює за агентським договором. Нерезидент перераховує авансові платежі. На дату балансу на рахунку агента перебуває валюта, отримана від принципала. Як відображати у фінзвітності таку валюту та курсові різниці?
    23.02.20211841
  • З якої дати сплачувати оренду за новоукладеним договором оренди землі?
    Юрособа уклала з фізособою договір оренди землі сільгосппризначення, дата якого – 01.10.2020 р. Держреєстрація права оренди відбулася 02.11.2020 р. В договорі сказано, що він набуває чинності з моменту підписання да держреєстрації. З якої дати потрібно нараховувати і платити оренду плату?
    27.01.2021290