• Посилання скопійовано

Працівнику, який хворіє, нарахували аванс, проте не виплатили: як виправити помилку?

Працівнику, який знаходиться на лікарняному, помилково нарахували аванс за першу половину квітня, але ще його не виплатили. Як виправити таку помилку?

Відповідно до ст. 115 КЗпП та ст. 24 Закону №108 заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16-ти к. д., та не пізніше 7-ми днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Розмір зарплати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, але не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.

Мінсоцполітики в листі від 09.12.2010 р. № 912/13/155-10 повідомляє, що розмір зарплати за першу половину місяця має бути не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.

Першою половиною місяця вважається 15 к. д.

Отже, заробітна плата за першу половину місяця (15 к. д.) має виплачуватися в період з 16 до 22 числа поточного місяця, а за другу – з 1 до 7 числа наступного місяця.

Особливість обліку та відображення суми фонду оплати праці полягає у тому, що нарахування відображаються за календарний місяць (з першого до останнього числа місяця) (пп. 1.6.1 Інструкції №5).

Тому виплата заробітної плати за першу половину місяця (авансу) не передбачає відображення його нарахування в обліку.

Управління Держпраці в Івано-Франківській області в листі від 25.01.2018 р. повідомляє, що якщо працівник відмовляється від отримання авансу, то роботодавець зобов'язаний:

  • розрахувати йому аванс;
  • зняти суму авансу в банку;
  • оприбутковувати в касі підприємства;
  • здати неодержану працівником суму авансу в банк.

Слід зазначити, що неодержана працівником сума авансу не депонується, оскільки потім підлягає виплаті у складі заробітної плати за другу половину місяця.

Таким чином, зарплата нараховується на підставі табеля обліку робочого часу за повний календарний місяць. При цьому сума авансу виплачується як міжрозрахункова виплата та відображається в обліку за ДТ 661 та КТ 311, тобто без її нарахування в регістрах бухобліку.

Отже, помилка відсутня. Фактично виплачену суму зарплати за першу половину місяця буде враховано за підсумками квітня, коли буде нараховано лікарняні та зарплату за фактично відпрацьовані дні у квітні. Якщо працівник хворітиме весь квітень і надасть лікарняний лише у травні, то виплачена сума буде обліковуватися як дебіторська заборгованість працівника за заробітною платою, яка закриється нарахуваннями у травні.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»